România are nevoie de centre de adicție pentru tinerii și adolescenții dependenți de droguri

DE Alexandra Lupascu | 05.04.2024 - 16:28
România are nevoie de centre de adicție pentru tinerii și adolescenții dependenți de droguri Foto: FAcebook/ Natalia Intontero

Ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, Natalia Elena Intotero, a subliniat, vineri, la Iaşi, necesitatea înfiinţării unor centre de adicţie pentru tinerii şi adolescenţii dependenţi de droguri.

SHARE

Aflată la Iaşi pentru a lua parte la o dezbatere organizată în cadrul "Campaniei de informare şi prevenire a consumului de droguri, alte forme de adicţie, violenţă, bullying şi trafic de persoane", Natalia Intotero a declarat presei că acţiunea nu are doar scopul de a transmite mesaje direct către publicul ţintă, ci şi de a stimula dialogul şi conştientizarea pericolelor la care tinerii se expun atunci când recurg la consumul de droguri.

În acest context, ministrul Familiei a subliniat că "este foarte important ca statul român să urgenteze existenţa centrelor de adicţie", astfel încât tinerii să nu mai fie trataţi în clinici sau spitale de psihiatrie, scrie Agerpres.

România are nevoie de centre de adicție pentru tinerii și adolescenții dependenți de droguri

Aceasta a dat exemplul unui tânăr care a reuşit să renunţe la droguri prin susţinerea specialiştilor de la Teen Challenge România, un ONG care oferă sprijin celor care au probleme cu astfel de dependenţe, dar care a beneficiat şi de susţinerea familiei în egală măsură.

"În ţara noastră avem şi tineri şi părinţi care nu au această posibilitate. Credem că trebuie făcute de urgenţă aceste centre de adicţie, pentru că nu este o soluţie ca partea de reabilitare, de recuperare a acestor tineri să se facă în spitale de psihiatrie.

Citește și: Vlad Pascu, „beizadeaua” drogată care a comis accidentul mortal de la 2 Mai, rămâne în închisoare

În spitale de psihiatrie e importantă prima parte a tratamentului, pe o perioadă scurtă de timp, iar apoi tot ceea ce înseamnă consiliere psihologică să se facă în aceste centre specializate", a explicat Natalia Intotero.

Ministrul Familiei a declarat, totodată, că în cadrul acestei campanii este foarte important ca tinerii să fie ascultaţi, mai ales cei care au reuşit să treacă prin experienţa adicţiilor provocate de consumul de droguri.

Familia joacă un rol important

"Cred că este foarte important să-i ascultăm pe tineri, să îi lăsăm să transmită mesajul. Ei sunt cei mai buni ambasadori, iar noi, reprezentanţii instituţiilor centrale şi locale, să creăm această posibilitate, să-i susţinem, să se perfecţioneze şi să învăţăm să şi ascultăm, nu doar să luăm decizii din birou. 

Citește și: „Am paralizat. Vreau lămuriri!”. Ce spune Alina Gorghiu despre judecătoarea din Dosarul 2 Mai

Campania 'Fără bariere' îşi propune să spună tot adevărul despre droguri, şi propune conştientizarea tinerilor şi nu numai, conştientizare a părinţilor, a tuturor cetăţenilor din România cu privire la efectele nocive ale consumului de droguri şi a altor forme de adicţie", a declarat ministrul Natalia Intotero.

Întrebată de jurnalişti cu privire la statisticile acestui fenomen, ministrul a răspuns că acestea arată că aproximativ 20% din tinerii din România care au fost chestionaţi au avut curajul să recunoască că ei au consumat cel puţin o dată droguri.

"Dar poate sunt şi tineri care nu au recunoscut. Deci date concrete e foarte greu să avem", a mai menţionat ministrul Natalia Intotero.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te