„Cadou” de 1.000 lei pentru români. Repartitoarele mai aşteaptă. Cât s-a amânat termenul de montare

DE Florin Budescu | Actualizat: 13.12.2023 - 20:10
Repartitoarele mai aşteaptă. Cu cât s-a amânat termenul de montare - Foto: INQUAM PHOTOS / Ilona Andrei

Repartitoarele mai aşteaptă. Cu cât s-a amânat termenul de montare. Persoanele vulnerabile vor fi susţinute financiar, atunci când este vorba despre montarea acestora.

SHARE

Repartitoarele mai aşteaptă. Cu cât s-a amânat termenul de montare. Persoanele vulnerabile vor fi susţinute financiar, atunci când este vorba despre montarea acestora în locuinţe.

Principala problemă este că s-a constatat că, după montarea repartitoarelor, preţul termoficării creşte, în loc să scadă.

Newsweek a scris că repartitoarele pentru 3 camere costă în jur de 1.000 de lei. 

Repartitoarele mai aşteaptă. Cu cât s-a amânat termenul de montare

Motivul este că, odată ce consumul de agent termic este raţionalizat în interiorul locuinţei, furnizorul energiei termice evidenţiază pierderi mai mari, pe care apoi le repartizează consumatorului final, sub forma facturilor mai mari.

Astfel, administratorii imobilelor de locuinţe, confruntaţi cu această situaţie, sub presiunea celor ce stau în imobil, fac tot ce pot pentru a amâna sine die montarea de repartitoare, spunând că nu sunt bune.

Unul dintre argumentele folosite este că "oamenii sunt săraci" şi nu au bani să plătească montarea repartitoarelor".

Termenul de montare a repartitoarelor s-a prelungit cu un an, până la 1 ianuarie 2025. 

Citeşte şi: Cum îți aerisești corect caloriferele ca să economisești 400 lei. Cât te costă să pui repartitoare?

Potrivit proiectului de act normativ, iniţiat de senatori liberali, PSD şi UDMR, măsura pentru "acordarea sprijinului necesar populaţiei vulnerabile, pentru compensarea costului aferent achiziţiei şi montării unor sisteme tehnice de stabilire a consumurilor individuale de energie termică, acordată prin intermediul cardurilor de energie" ar urma să fie de 375 de milioane de lei, din Fondul pentru Modernizare, conform Agerpres.

Citeşte şi: Un mare oraș din România s-ar vrea încălzit cu lemn de salcie. Propunere pentru termoficare

„Acordarea acestui sprijin ar urma să înceapă pentru categoriile de persoane eligibile, în continuarea măsurii de sprijin pentru compensarea preţului la energie, prin utilizarea cardurilor de energie, a căror valabilitate urmează a fi prelungită până la 31 martie 2024.

Acest fapt ar permite economii însemnate la bugetul statului, prin utilizarea unei infrastructuri existente şi care a fost deja plătită din acelaşi buget, în cursul anului 2023, şi ar asigura sustenabilitatea măsurilor în implementare.

Având în vedere că obligaţia de contorizare derivă din obiectivele Uniunii Europene privind eficienţa energetică, măsurile de sprijin dedicate respectării acesteia sunt în linie cu rolul Fondului pentru Modernizare, de instrument-cheie pentru îmbunătăţirea eficienţei energetice şi modernizarea sistemelor energetice”, argumentează iniţiatorul, în expunerea de motive.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te