În ce lună ajung deciziile cu pensiile recalculate la pensionari? Anunțul ministrului Muncii

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 04.02.2024 - 10:30
Anulș acesta pensionarii vor primi pensiile mărite Foto: Freepik.com - rol ilustrativ

În ce lună ajung deciziile cu pensiile recalculate la pensionari, a spus Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a spus când începu să afie distribuite deciziile cu pensiile recalculate.

SHARE

Pensionarii vor mai avea puțin de așteptat până vor primi deciziile cu pensiile recalculate. Recalcularea pensiilor va avea loc potrivit noiil legi a pensiilor care intră în vigoare în luna septembrie.

Citește și: EXCLUSIV Cât costă un bilet la tratament balnear prin Casa de Pensii ? Mai scump ca o pensie medie

Există un calendar pentru reclacularea pensiilor. primul pas îl reprezintă elaborarea normelor metodologice care vor avea loc luna ceasta. Apoi, începe reclacularea propriu zisă.

După luna mai până în august pensionarii vor primi noile decizii cu pensiile recalculate.

După întâlnirea cu delegația FMI prezentă recent în România, ministrul Muncii a transmis că în această vară oamenii vor primi deciziile cu noile sume. 

Însă abia în luna septembrie vor primi pensiile mărite. 

Recalcularea pensiilor românilor. Când ajung deciziile cu noile sume la oameni

"Din mai până la jumătatea lui august, românii vor începe să primească deciziile cu pensiile recalculate. Iar în septembrie va fi prima lună în care românii vor primi pensiile recalculate", a spus ministrul Muncii la Antena 3 CNN.

De asemenea, și secretarul de stat Bogdan Balanişcu a comentat subiectul reclaculării pensiilor. Acesta  a explicat cum vor fi dați banii conform recoamdărilor FMI.

Citește și: DOCUMENT Cine sunt cei 1.100.000 pensionari, care iau doar 150 lei în plus la pensie, la 1 ianuarie?

"Trebuie stabilită în primul rând faptul că această creștere a pensiilor prin recalculare este o chestiune care vine în fiecare lună. Acea diferență va fi plătită practic în fiecare lună, după momentul în care acea recalculare a fost făcută.

Să nu înțeleagă cineva că este vorba doar de o creștere o singură dată, iar întrebarea este dacă se de toată o dată sau dacă se da eșalonat.

Deci este vorba despre o sumă de bani care va reveni fiecărei pensii, în funcție de acel sistem de recalculare, în fiecare lună de acum în continuare, conform legislației", a spus Bogdan Balanişcu. 

Pensionari fericiți Foto: Fereepik.com - rol ilustrativ

Citește și: Top 10 schimbări din legea pensiilor: Formula de calcul, stagiul de cotizare, procentul de creștere

Calendarul creșeterii pensiilor în 2024. Ce se întâmplă în acest an cu banii pensionarilor

Newsweek a scris recent despre calendarul creșterii pensiilor 2024. Iată ce se va întâmpla în acest an cu banii seniorilor. 

1 ianuarie 2024

Toate pensiile urmează să se indexeze cu 13,8%, mai puțin pensiile speciale. Cea mai mică creștere de pensie de 150 de lei va fi luată de către beneficiarii indemnizațiilor sociale. Indemnizația lor crește de la 1.125 lei la 1.285 de lei.

Citește și: OFICIAL Sunt bani pentru creșterea pensiilor cu 40% și a salariilor cu 5%. Iohannis a semnat

Vor fi impozitate doar pensiile care depășesc suma de 2.000 de lei. Impozitul va fi de 10% din ceea ce depășește suma de 2.000 lei. Punctul de pensie va ajunge la 2.032 de lei, iar indicele de corecție va fi 1,41.

1 februarie 2024

Publicarea normelor de recalculare a pensiilor. Legea pensiilor nu are, acum, norme de aplicare. Ele vor apărea în aproximativ o lună. Despre cele mai importante modificări din legea pensiilor, citiți mai jos:

1 mai 2024

Începe recalcularea efectivă a peste 4,7 milioane de pensii. Un număr de 3.000.000 de pensii vor crește. Restul pensiilor vor rămâne la valoarea actuală. NU vor crește pensiile celor care au muncit sub 15 ani și chiar ale celor care au muncit sub 25 de ani. Aceștia nu primesc puncte de stabilitate.

Citește și: 2.000.000 pensionari nu primesc bani în plus la pensie la recalculare. Cine sunt? Care e explicația?

1 august - 1 septembrie 2024

Retipărirea cupoanelor de pensii. Ministrul muncii a anunțat că taloanele vor fi colorate și pe ele va fi scris modul de calcul al pensiei, dar și punctele de stabilitate/ bonus obținute de pensionari.

Citește și: Cum va arăta și ce va scrie pe talonul cu pensia mărită ? Cum verifici dacă suma e corectă ?

1 septembrie 2024

Intră pensiile recalculate. Oficialii spun că pensiile cresc, în medie, cu 40%. Dar, creșterile pot varia, de la 110%, la pensii care nu vor crește deloc.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te