Proteste în Sănătate. Angajații DSP amenință cu greva generală, medicii de familie nu mai dau rețete

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 11.12.2023 - 10:55
Angajații din Direcțiile de Sănătate Publică vor mai mulți bani Foto: Facebook/ Sindicatul Național ”Forța Legii” - rol ilustrativ

Este o nouă criză în Sănătate. Medicii de familie amenință că nu vor mai acorda consultații gratuite și că nu vor mai elibera rețete compensate dacă nu primesc banii de la CNAS. De asemenea, angajații DSP-urilor protestează cerând mai mulți bani.

SHARE
Sistemul de Sănătate din România este lovit de o nouă criză. Medicii de familie se plâng că nu au primit banii de la CNAS și spun că în aceste condiții nu vor mai acorda consultații gratuite și nici nu vor mai elibera rețete compensate. 
 
Medicii spun că sunt întârzieri de plată a serviciilor acordate în luna octombrie. 

Proteste în Sănătate. Angajații DSP amenință cu greva generală, medicii de familie nu mai dau rețete

Deja medicii din Cluj şi din Mureş au anunţat că din 18 decembrie nu se vor mai face programări. Aceştia susţin că vor asigura doar consultaţii contra-cost în afara programului, iar consultaţiile online sau telefonice nu vor mai fi funcţionale.

Medicii sunt nemulţumiţi, printre altele, că au fost întârzieri de plată a serviciilor acordate în luna octombrie şi că sistemul informatic al cardului de sănătate nu funcţionează în mare parte a timpului.

Citește și: Se deblochează criza din Sănătate. A fost votat proiectul prin care se măresc salariile la CNAS

Reprezentanții organizațiilor profesionale acuză Casele Județene de Asigurări de Sănătate că au achitat deconturile doar parțial. Prinși la mijloc în această dispută, pacienții se tem că nu-și vor mai putea cumpăra medicamentele compensate și vor fi nevoiți să plătească pentru consultațiile și analizele uzuale, scrie Antena 3 CNN.

Un val de nemulţumiri este și în rândul celor de la DSP: sunt 25 de județe unde activitatea este deja blocată. Ei amenință cu greva generală dacă nu li se vor lua în seamă revendicările. 

Citește și: Șefii Direcțiilor de Sănătate iau 5.500 lei/lună, sporuri pentru boli de care suferă doar pe hârtie

Angajații Caselor de Sănătate au protestat în luna noiembrie pentru majorarea salariilor. Greva s-a terminat după zece zile, atunci când proiectul de lege care prevedea creșteri salariale a fost aprobat de Parlament.

Pe 7 decembrie, președintele Klaus Iohannis a semnat Decretul pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 21/2023 pentru modificarea și completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative cu impact în domeniul sănătății (PL-x 172/20.03.2023), a transmis Blocului Național Sindical pe pagina de Facebook.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te