Profesorii nu mai iau aceiaşi bani dacă muncesc mai puţin. Cât se amână reducerea normei didactice

DE Florin Budescu | Actualizat: 14.12.2023 - 12:12
Profesorii nu mai iau aceiaşi bani dacă muncesc mai puţin - Foto: Pexels/JESHOOTS.com

Profesorii nu mai iau aceiaşi bani dacă muncesc mai puţin. Reducerea normei didactice, pentru profesorii cu vechime de peste 15 ani și grad didactic I, prevăzută în Legea învățământului preuniversitar, este amânată de Guvern.

SHARE

Profesorii nu mai iau aceiaşi bani dacă muncesc mai puţin. Reducerea normei didactice, pentru profesorii cu vechime de peste 15 ani și grad didactic I, prevăzută în Legea învățământului preuniversitar, este amânată de Guvern până la începutul anului școlar 2025 - 2026.

Acesta este conţinutul unui proiect de OUG pus în dezbatere, de Ministerul Finanțelor. Norma didactică în învăţământul preuniversitar "cuprinde orele prevăzute în planurile-cadru de învăţământ, la disciplinele corespunzătoare specializării sau specializărilor înscrise pe diploma de licenţă, ori pe certificatul de absolvire".

Profesorii nu mai iau aceiaşi bani dacă muncesc mai puţin

Este vorba despre reducerea normei didactice de la 18 la 16 ore, pentru profesorii cu peste 15 ani de vechime în Învățământ și cu gradul didactic I.

Aceasta ar fi trebuit să se aplice din anul școlar 2024 - 2025, conform proiectului metodologiei-cadru privind mobilitatea personalului didactic de predare din învăţământul preuniversitar, în anul şcolar 2024-2025.

Documentul a fost pus în dezbatere publică, de Ministerul Educaţiei, de pe 15 noiembrie 2023, pentru o perioadă de 10 zile calendaristice.

Citeşte şi: Profesorii primesc primă de pensionare mii de lei. Totul, legat de salariul de bază al fiecăruia

Dar „prevederile art. 207 alin. (11) din legea învățământului preuniversitar se prorogă până la începutul anului școlar 2025 - 2026”, potrivit documentului.

Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023 conţinea, prevederi despre reducerea normei didactice, pentru profesorii cu vechime de peste 15 ani și grad didactic I.

„Norma didactică de predare-învățare-evaluare prevăzută la alin. (4) lit. d), f) și h) pentru personalul didactic de predare și de instruire practică cu o vechime în învățământ de peste 15 ani și cu gradul didactic I se poate reduce cu două ore săptămânal, la cerere, fără diminuarea salariului”, conform art. 207 alin (11).

Citeşte şi: Profesorii vor primi cu 20% mai mulți bani la salariu din 2024. Totul „va costa” 6 miliarde de lei

Meseria de profesor este complicată. Nu ajunge să cunoşti materia, trebuie să mai ştii şi psihopedagogie, şi metodica predării.

Nu ajunge să asimilezi teoretic aceste lucruri, trebuie să înveţi să le aplici, iar asta se întâmplă în timp. Un profesor cu experienţă a asimilat asta.

În schimb, energia pe care o avea când era un debutant a scăzut şi atunci norma sa didactică poate fi mai scăzută, la un moment dat.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te