Prima țară din UE cu săptămâna de lucru de 6 zile. Peste 1.000.000 de români merg anual acolo

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 25.06.2024 - 18:01
Prima țară din UE cu săptămâna de lucru de 6 zile. Peste 1.000.000 de români merg anual acolo - Foto: Freepik.com (rol ilustrativ)

De la 1 iulie, o țară din UE unde peste 1 milion de români merg anual pentru a-și petrece vacanțele, introduce săptămâna de muncă de 6 zile. Măsura a fost luată pentru a combate deficitul de muncă.

SHARE

Din iulie, Grecia devine prima țară din UE care introduce săptămâna de muncă de șase zile.Măsura a fost luată pentru a combate deficitul de muncă. 

Angajațiii vor lucra astfel până la 48 de ore pe săptămână și vor primi stimulente financiare.  Reforma se aplică atât sectorului public, cât și celui privat, dar funcționarii publici sunt scutiți, ceea ce a condus la critici dure din partea sindicatelor. 

Prima țară din UE cu săptămâna de lucru de 6 zile. Peste 1.000.000 de români merg anual acolo

În timp ce în unele țări se discută aprins cum să se scurteze săptămâna de lucru, în Grecia, oamenii vor lucra 6 zile din 7.  Deși este un plan aspru criticat de sindicate, statul elen vrea să reducă din deficitul de forță de muncă. 

Din iulie, angajații vor putea lucra până la 48 de ore pe săptămână. Mai mult nu este posibil, deoarece acesta este maximul permis de legislația UE.

Citește și: Unul dintre statele Europei introduce săptămâna de lucru de 6 zile. De ce se bucură România?

Munca suplimentară în Grecia este stimulată prin stimulente financiare. De exemplu, a șasea zi de lucru într-o sâmbătă va fi plătită cu 40 % mai mult, iar dacă cade într-o duminică sau într-o sărbătoare legală, va fi plătită cu 115 % mai mult, scrie ziarulromanesc.de.

Modificarea legislației muncii este menită să avantajeze acele companii care funcționează 24 de ore din 24. „Scopul este de a se asigura că întreprinderile industriale care lucrează în schimburi și în special personalul foarte specializat nu trebuie să își întrerupă procesele”, citează „FAZ” Ministerul grec al Muncii. De asemenea, se intenționează să se facă mai atractivă munca cu program prelungit în bănci, utilități și agricultură.

Cu toate acestea, săptămâna de șase zile nu va afecta toate sectoarele. Deși reforma pieței muncii se aplică atât sectorului public, cât și celui privat, funcționarii publici sunt excluși.

Sindicatele nu sunt de acord cu această măsură, spunând că în Grecia există deja „condiții de exploatare”. De asemenea, se critică faptul că vor fi relaxate și alte dispoziții din legislația muncii. Din iulie, de exemplu, angajatorii vor trebui să își informeze angajații cu privire la sarcinile lor doar cu 24 de ore înainte ca aceștia să înceapă lucrul, crie Heute.at.

Citește și: Românii din Germania ar putea munci și în weekend. „Trebuie să lucrăm din nou mai mult”

Un sondaj realizat de portalul elen de locuri de muncă „kariera.gr” arată, de asemenea, că mai mult de jumătate dintre cetățeni (55%) ar prefera în continuare o săptămână de patru zile cu compensare salarială integrală. Restul tânjesc după o creștere salarială cu o săptămână de cinci zile, după cum informează „WirtschaftsWoche”.

În Grecia locuiesc câteva zeci de români. Însă anual, aproximativ 1.000.000 de români merg acolo în vacanțe. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te