PNL și PSD vor să oblige directorii unităţilor de învăţământ să știe limba română

DE Romulus Preda | Actualizat: 06.06.2022 - 19:34
Directorii școlilor vor fi obligați să știe limba română/ FOTO: pixabay.com

Mai mulţi deputaţi PNL și PSD au depus un proiect de lege care instituie obligaţia directorilor școlilor de a cunoaşte limba română.

SHARE

Funcţia managerială implică relaţii instituţionale cu autorităţi ale statului, iar astfel de relaţii necesită o bună cunoaştere a limbii române.

Potrivit iniţiatorilor, se instituie obligativitatea pentru directorii unităţilor de învăţământ de a cunoaşte limba română, pentru a asigura capacitatea deplină de exercitare a funcţiei manageriale, în relaţia cu alte autorităţi ale statului, notează news.ro.

Proiectul de lege mai elimină prevederile care restricţionează baza de selecţie pentru directori, potrivit expunerii de motive. În plus, spun iniţiatorii, se asigură o mai bună reprezentare a cadrelor didactice care predau în limbile minorităţilor, în consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ.

Citește și: EXCLUSIV Comisarul european pentru mediu: România poate adopta un oraș ucrainean pe care să-l refacă

Parlamentarii PNL mai spun că actuala lege instituie obligaţia cunoaşterii limbilor minorităţilor naţionale, fără să instituie şi obligaţia cunoaşterii limbii române, deşi funcţia managerială implică relaţii instituţionale cu autorităţi ale statului român, atât la nivel local cât şi guvernamental, iar astfel de relaţii necesită o bună cunoaştere a limbii române, precum şi capacitatea de înţelegere, interpretare şi aplicare a legilor.

Citește și: VIDEO 45 nave, 75 avioane și 7.000 de soldați, la Stockholm pentru exercițiul NATO în Marea Baltică

Astfel, pentru că scopul principal al legii trebuie să fie selecţia celor mai competente persoane, din punct de vedere managerial, pentru conducerea unităţilor de învăţământ, se propune eliminarea oricăror imixtiuni politice în selecţia funcţiilor de conducere din învăţământul preuniversitar, prin ”eliminarea oricăror consultări, avize sau acorduri din partea formaţiunilor politice cu statut de partid politic, asociaţii sau uniiuni.

Propunerea legislativă este semnată de parlamentarii PNL: Ardelean Ben-Oni, Bota Călin-Ioan, Burciu Cristina, Cazan Laurenţiu-Nicolae, Cozma Adrian-Felician, Cozmanciuc Corneliu-Mugurel, Făgărăşian Valentin-Ilie, Horga Maria-Gabriela, Moldovan Sorin-Dan, Morar Olivia-Diana, Muraru Iulian-Alexandru, Năcuţă Sorin, Roşca Mircea, Sighiartău Robert-Ionatan, Stănescu Vetuţa, Stângă George-Cătălin, Stoian Maria, Şişcu George, Ştirbu Gigel-Sorinel, Trăilă Cristina, Vecerdi Cristina-Agnes.

În plus, au semnat şi parlamentarii PSD Cristea Andi-Lucian, Cristescu Radu-Mihai, Ghiţă Daniel-Florin, Ţepeluş Laurenţiu-Cristinel.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.