PNL depune amendament, pentru eliminarea impozitării concediilor medicale

DE Florin Budescu | Actualizat: 05.02.2024 - 12:54
PNL depune amendament, pentru eliminarea impozitării concediilor medicale - Foto: INQUAM PHOTOS / Oct,av Ganea
PNL depune amendament, pentru eliminarea impozitării concediilor medicale - Foto: Facebook/Nicoleta Pauliuc

PNL depune amendament, pentru eliminarea impozitării concediilor medicale. Senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc a anunţat că grupul parlamentar PNL va depune în Parlament un amendament.

SHARE

PNL depune amendament, pentru eliminarea impozitării concediilor medicale. Senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc a anunţat că grupul parlamentar PNL va depune în Parlament un amendament, pentru eliminarea impozitării cu 10% a concediilor medicale.

Anunțul a fost făcut în timpul dezbaterii „Cancerele în rândul femeilor - direcţii de acţiune pentru îmbunătăţirea prevenţiei, a diagnosticului precoce şi a accesului timpuriu la tratament”, cu prilejul Zilei Mondiale de Luptă împotriva Cancerului, organizată la Senatul României.

PNL depune amendament, pentru eliminarea impozitării concediilor medicale

Amendamentul vizează nu numai pacientul oncologic, ci şi o serie de categorii, precum cele care beneficiază de concediul de maternitate şi de risc maternal, pentru îngrijirea copilului bolnav.

„Nu putem accepta ca, în momentul în care un pacient oncologic se îmbolnăveşte şi merge la tratament, concediul medical pe care statul i-l dă pentru susţinerea ca el să meargă mai departe şi să obţină victoria cu acest diagnostic, să fie impozitat”, a spus Nicoleta Pauliuc.

Citeşte şi: Câți bani îți ia statul dacă te îmbolnăvești. Concediile medicale, taxate suplimentar

Angajații care își iau concendiu medical în anul 2024 vor plăti un impozit de 10% pentru asigurările de sănătate.

Măsura se aplică pentru diferite boli, pentru accidente din afara locului de muncă, pentru probleme din timpul sarcinii sau pentru pentru îngrijirea copilului bolnav.

Foto: Facebook/Nicoleta Pauliuc

Măsura se aplică pentru diferite boli, pentru accidente din afara locului de muncă, pentru probleme din timpul sarcinii sau pentru îngrijirea copilului bolnav.

Citeşte şi: Condamnare la peste 8 ani de închisoare într-un dosar privind acordarea de concedii medicale fictive

Până la finalul anului 2023, din cuantumul indemnizației aferente concediului medical, angajatului i se reținea doar contribuția pentru asigurări sociale (CAS) de 25% și impozitul pe venit de 10%, fără a i se reține contribuția pentru asigurări sociale de sănătate (CASS) de 10%.

De la 1 ianuarie 2024, concediile medicale sunt taxate identic cu un salariu, adică cu 45% față de 35% cât era până la 31 decembrie 2023, impunându-se impozitul pe venit de 10%, contribuția pentru pensii de 25% plus contribuția pentru sănătate, care până acum nu era percepută.

Taxa de 10% pentru sănătate, care nu se aplica până acum, vizează nu doar angajații, ci și alte categorii de persoane, inclusiv cei care se asigură voluntar pentru concedii medicale (cum ar fi PFA-uri și profesii liberale).

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te