O categorie profesională va primi 1.500 de lei brut, lunar. Care este data aplicării legii

DE Florin Budescu | Actualizat: 08.02.2024 - 09:42
O categorie profesională va primi 1.500 de lei brut, lunar. Care este data aplicării legii - Foto: INQUAM PHOTOS / Octav Ganea

O categorie profesională va primi 1.500 de lei brut, lunar. Care este data aplicării legii. Este vorba despre nişte sporuri, care au fost stabilite pentru Poliţie şi Armată.

SHARE

O categorie profesională va primi 1.500 de lei brut, lunar. Care este data aplicării legii. Este vorba despre nişte sporuri, care au fost stabilite pentru Poliţie şi Armată, dar nu se ştie acum când se vor aplica.

Valoarea acestor sporuri ar trebui să fie de 15% din salariul de bază, dar nu mai mult de 1.500 de lei brut, plătibili lunar.

O categorie profesională va primi 1.500 de lei brut, lunar. Care este data aplicării legii

"În raport cu condițiile de muncă în care se desfășoară activitatea, condiții periculoase sau vătămătoare", stipulează textul legal, "personalul salarizat poate primi un spor de până la 15% din salariul de bază".

Nu poate fi vorba despre "mai mult de 1.500 lei brut lunar, corespunzător timpului lucrat la locurile de muncă respective, cu respectarea prevederilor legale în vigoare", arată HG 72/2024.

Cuantumul acest sporuri legale este stabilită prin Legea 153/2017. Noua hotărâre a apărut în Monitorul Oficial în 6 februarie 2024, însă prevede că ”se aplică de la data aplicării integrale a Legii-cadru nr. 153/2017”, ceea ce înseamnă că, momentan, nu știm data concretă de aplicare.

Citeşte şi: Grevă declanșată de angajații primăriilor care iau mii de lei pe lună sporuri pentru boli imaginare

Regulamentul introduce o serie de precizări, la poliţişti şi militari, despre acordarea sporurilor pentru condițiile de muncă. Ele sporuri sunt împărțite în trei categorii:

- spor pentru condiții periculoase sau vătămătoare; 
- spor pentru condiții grele de muncă; 
. spor pentru activități care solicită o încordare psihică foarte ridicată.

Anexele 1-3 ale Regulamentului, care sunt clasificate, stabilesc în detaliu locurile de muncă și procentele de spor de la fiecărui tip de condiție de muncă și pot fi aduse la cunoștința exclusivă a instituțiilor la care se referă.

Citeşte şi: Câți bani iei în plus la pensie dacă ai avut ture de noapte, sporuri, grupe de muncă? Cum se acordă?

Ordonatorii principali de credite vor aproba locurile de muncă și procentele de spor prin ordin sau decizie, în limita prevederilor anexelor.

Sporurile vor fi acordate proporțional cu timpul efectiv lucrat, în condițiile specificate de regulament, cu respectarea timpului normal de lucru lunar.

Angajații ce au mai multe locuri de muncă, cu condiții diferite vor beneficia de acest spor de muncă la fiecare loc de muncă, după timpul efectiv lucrat.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te