O categorie de români, forțați să iasă la pensie și să piardă bani. Decizia, luată de Tribunal

DE Florentina Enache | Actualizat: 26.11.2024 - 18:18
O categorie de pensionari, forțați să iasă la pensie și să piardă bani. Decizia, luată de Tribunal - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
O categorie de pensionari, forțați să iasă la pensie și să piardă bani. Decizia, luată de Tribunal - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)

O categorie de pensionari, forțați să iasă la pensie și să piardă bani. Decizia, luată de Tribunal. Cine este afectat de această hotărâre?

SHARE

O decizie a instaței obligă o categorie de pensionari să iasă la pensie atunci când s-a emis decizia de pensionare. Așa spune o decizie a tribunalului emisă azi.

Noua lege a pensiei care a intrat în vigoare la data de 1 septembrie este foarte clară în ceea ce privește posibilitatea de a munci după vârsta de pensionare. Legea spune că după vâsta de 65 de ani, orice pensionar poate să lucreze cu 2 condiții.

O categorie de pensionari, forțați să iasă la pensie și să piardă bani. Decizia, luată de Tribunal

Prima este aceea de a nu fi împlinit 70 de ani. Adică, pensionarul poate munci încă 5 ani după ce iese la pensie. A doua condiție este aceea de a semna, în fiecare an, un nou contract cu angajatorul.

În cazul funcționarilor publici NU se aplică această prevedere, arată o decizie a instanței.

O decizie de pensionare emisă determină încetarea de drept a raportului de serviciu, chiar și dacă funcţionarul public a cerut să nu i se mai platească pensia, conform unei decizii a Înaltei Curți de Casaţie şi Justiţie.

Citește și: Cum pot fi înghețate pensiile după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile? Indexarea, anulată

Citește și: Care pensionari sunt în pericol să piardă pensia? La ce să fie atenți, ca să nu rămână fără bani?

A venit decizia, ieși la pensie

Tribunalul Suceava a trimis o solicitare către ÎCCJ pentru a primi lămuriri cu privire la următoarea problemă:

„Dacă emiterea unei decizii de pensionare, la cererea funcţionarului public, decizie ulterior suspendată, tot la cerere, (în sensul că s-a suspendat plata pensiei, dar nu a încetat calitatea de pensionar), ambele decizii emise în intervalul în care raportul de serviciu era prelungit la cerere, [...], afectează raportul de serviciu prelungit, respectiv îl încetează de drept?”. 

Citește și: 520 lei pe lună în plus la pensie pentru 920.000 pensionari. Casa de Pensii a anunțat cine ia banii

Citește și: Care pensionari iau 375 lei în plus la pensie în decembrie? Cum și când se acordă banii?

Înalta Curte a decis că emiterea deciziei de pensionare determină încetarea de drept a raportului de serviciu, iar hotărârea este obligatorie, scrie News.ro.

„În situaţia menţinerii la cerere a raportului de funcţie publică după îndeplinirea condiţiilor de pensionare, emiterea deciziei de pensionare determină încetarea de drept a raportului de serviciu, chiar dacă funcţionarul public ceruse suspendarea plăţii pensiei. Obligatorie, potrivit dispoziţiilor art. 521 alin. (3) din Codul de procedură civilă”, potrivit site-ului instanţei supreme.

Înainte de această decizie, speța era altfel soluționată:

Întrebare:  Un funcționar public care a împlinit condițiile de vârstă standard și stagiul minim de cotizare pentru pensionare la limită de vârstă și care și-a depus dosarul de pensie, poate cu acordul conducătorului autorității sau instituției publice să își continue activitatea și sa cumuleze  pensia cu salariul? 

Cadrul legal: Decizia Curții Constituționale  nr. 112/2021, art. 517 alin. (2) din O.U.G. nr. 57/2019, cu modificările și completările ulterioare, Legea nr. 360/2023, cu modificările și completările ulterioare.

Concluzii: În situația în care obiectul solicitării care vizează un funcționar public femeie, supunem atenției că funcționarul public femeie care a îndeplinit cumulativ condițiile de vârstă standard și stagiul minim de cotizare pentru pensionare, începând cu data de 07.04.2021, are posibilitatea de a opta pentru menținerea în funcția publică în condiții identice cu bărbatul, respectiv până la împlinirea vârstei de 65 de ani. 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te