Centrul pilot face parte dintr-un proiect mai amplu, numit „Sprijin pentru implementarea Convenției de la Istanbul”, în valoare de 2,5 milioane de euro, bani norvegieni, și este derulat de Agenția Națională pentru Egalitate de Șanse între Femei și Bărbați.
Desi infiintarea acestui centru nu a presupus nici un cost, celelalte 10 centre care vor fi infiintate in cadrul proiectului costa 95.000 de euro, potrivit ANES.
În România, în fiecare săptămână din primele șase luni ale lui 2019, s-au înregistrat, în medie, trei cazuri în care o fată minoră a fost violată sau agresată sexual de un membru al familiei ei, potrivit unei analize a Centrului Filia, pe baza datelor de la IGPR. În total, au fost 89 de violuri, iar jumătate dintre victime sunt minore.
„În urma solicitării pe care ați trimis-o la Spitalul Universitar de Urgență București, vă informăm că la Centrul Pilot de Criză pentru Situațiile de Viol nu s-a prezentat nicio persoană, de la inaugurare până în prezent. Centrul Pilot de Criză pentru Situațiile de Viol funcționează în cadrul Unității de Primiri Urgențe a Spitalului Universitar de Urgență București, programul fiind non-stop”, este răspunsul SUUB, la solicitarea Newsweek România.
În 26 noiembrie 2018, la Spitalul Universitar din București se inaugura, cu pompă, Centrul pilot pentru situațiile de viol. Șefa ANES, Grațiela Drăghici, rămasă în memoria recentă a românilor pentru cuvintele „femeile care pot fi motostivuitoare”, declara atunci că „proiectul de astăzi se înscrie ca preambul în linia unui obiectiv major pe care-l avem prevăzut în programul de guvernare” și că urmează să fie lansate alte 10 centre de criză pentru situații de viol.
Grațiela Drăghici anunța lansarea centrului ca parte a programului de guvernare al PSD. Sursa foto: ANES
La întrebarea de ce nici o femeie nu a venit la centru până în prezent, o reprezentantă a Biroului de Presă SUUB a explicat reporterului Newsweek România că nu știe motivele pentru care nici o victimă nu s-a prezentat la centru, pentru că Spitalul Universitar „a popularizat centrul” în mass-media.
Newsweek România a solicitat ANES în ce stadiu se află proiectul „Sprijin pentru implementarea Convenției de la Istanbul” și va publica răspunsul instituției îndată ce îl va primi.
Cum funcționează Centrul de criză pentru situațiile de viol
Centrul-pilot lansat în București presupune, de fapt, o abordare integrată a cazurilor de viol și ar trebui să elimine drumurile pe care victima le face între instituțiile statului, după ce a fost violată.
„La prezentarea victimei la camera de gardă și ca urmare a declarării violului, se va activa un nou circuit pe care să îl urmeze victima, diferit de cel actual (spital-poliție-INML):
-Specialiștii UPU (Unității de Primiri Urgențe) vor anunța grupa operativă specializată în infracțiuni de criminalitate de pe raza Sectorului 5 (Secția 17 de Poliție)
-În baza consimțământului victimei de depunere a plîngerii, specialiștii UPU vor preleva probele biologice pe baza kitului standard, furnizată spitalului de INML, și astfel probele recoltate vor căpăta încărcătură medico-legală
-Victima va fi îndrumată și însoțită de polițist către un adăpost de urgență pe raza Sectorului 5, din considerente de proximitate, având în vedere faptul că unitatea medicală este situată pe raza acestui sector, victima va beneficia de găzduire, protecție, consiliere psihologică și juridică, prin activarea reprezentanților DGASPC Sector 5, care desfășoară servicii sociale ăentru victimele violenței domestice și violului”. Aceștia sunt pașii care alcătuiesc, de fapt, centrul-pilot, conform explicațiilor ANES, pentru Newsweek România.
Citește și: Cum le lasă Gabriela Firea pe femeile abuzate fără singurul centru în regim de urgență din București
Lansarea centrului nu a costat nici un leu, primele kituri pentru prelevarea probelor victimelor de către medicii de la Spitalul Universitar au fost donate de Institutul de Medicină Legală, a mai precizat ANES. Noul circuit urmărea ca victimele să nu mai renunțe la demersurile legale pentru pedepsirea violatorilor: „De multe ori, aflate în stare de șoc, fără bani și aparținători, acestea „se pierdeau” între spitale și INML, renunțând la demersurile obligatorii pentru instanță”.
Proiectul „Sprijin pentru Implementarea Convenției de la Instanbul” prevede înființarea a cel puțin 10 centre de criză pentru situațiile de viol și opt centre de asistență pentru agresori, achiziționarea unor kituri pentru prelevarea probelor biologice și formarea personalului care ar trebui să lucreze în centre. Valoarea totală a proiectului, finanțat prin Mecanismul financiar norvegian pentru perioada 2014-2021, se ridică la 2,5 milioane de euro. Înființarea celor 10 centre de criză va costa aproximativ 95.000 de euro, potrivit răspunsului ANES, pentru Newsweek România.
Grafic al Centrului Filia privind situația infracțiunilor din sfera violenței domestice, cu datele IGPR.
89 de violuri raportate, în primele șase luni ale lui 2019
În fiecare zi din primele șase luni ale anului 2019, în medie, 60 de femei au depus o plângere la Poliție pentru loviri sau alte violențe, împotriva unui membru al familiei lor. În total, în primele șase luni din 2019, s-au înregistrat aproape 11.500 de fapte de loviri și alte violențe între membrii familiei, în care au fost peste 8.900 de victime femei, 2.000 de bărbați și peset 550 de copii (286 de fete și 269 de băieți), arată datele Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR), la solicitarea Centrului Filia.
În același interval de timp, 89 de persoane au fost violate, dintre care jumătate erau copii. S-au înregistrat și 43 de agresiuni sexuale și 33 de acte sexuale cu minori. În cazul violurilor și agresiunilor sexuale raportate Poliției, cele mai multe victime sunt fete minore – 71 de fete. În fiecare săptămână, s-au întregistrat, în medie, trei cazuri în care o fată minoră a fost violată sau agresată sexual de un membru al familiei ei, potrivit Filia.
55 la sută dintre români consideră că a întreține relații sexuale fără acordul partenerei sau partenerului este justificat în anumite situații, arată și ultimul Eurobarometru al violenței de gen, din 2016.
Citește și: GRAFICE. România, țara în care 55% dintre oameni cred că violul e justificat în anumite situații
21 de femei, 12 bărbați și două fete au fost omorâți în primele șase luni ale lui 2019.
România a ratificat Convenția de la Istanbul prin Legea 30/2016. Convenția prevede oferirea de servicii integrate victimelor violenței domestice, prin cooperare între instituțiile statului – poliție, direcțiile de asistență socială și Medicina Legală, scoaterea femeilor din mediul violent (agresorii sunt scoși din casă – ceea ce se întâmplă, în prezent, prin aplicarea ordinelor de protecție provizorii). Legea mai cere și înființarea de adăposturi pentru victime, precum și o linie telefonică gratuită, la care femeile pot cere ajutor, dar și sancțiuni penale pentru agresorii care încalcă ordinele de protecție.