Ministrul muncii, Bucura Oprescu, s-a ferit să vorbească despre cel mai mare eșec al mandatului său.
Citește și: Lovitură pentru sute de mii de pensii care vor scădea. Instanța a decis: „Nu e stagiu de cotizare”
Timp de 3 luni nu a vorbit deloc despre faptul că guvernul din care face parte a refuzat să crească pensiile la începutul anului.
Citește și: Pensie mai mare cu 200 lei pentru o categorie de pensionari. Casa de Pensii anunță norocoșii
Pensiile nu au mai fost indexate la 1 ianuarie 2025 cu 12%, așa cum prevedea legea pensiilor.
Ministrul muncii spune dacă pensiile mai cresc în 2025. Cum explică tăierea cu 12% din ianuarie?
Ministrul Bucura Oprescu și-a asumat elaborarea legii pensiilor și introducerea unei noi formule de recalculare. Toate pensiile au fost recalculate la 1 septembrie. 900.000 de pensii nu au crescut. Restul de 3.800.000 de pensii au crescut cu o sumă, medie, importantă de 520 de lei. Pensia medie a depășit, astfel, 2.700 de lei.
Această reușită a fost umbrită de faptul că guvernul nu a mai indexat pensiile cu 12% la 1 ianuarie, așa cum prevedea legea pensiilor.
Citește și: Șeful Casei de Pensii, anunț supriză despre ajutorul de 400 lei. Se oferă încă un bonus de 300 lei
Bucura Oprescu a promis pe tot parcursul anului 2024 că indexarea pensiilor se va face conform legii la 1 ianuarie 2025.
Iată ce declara la mijlocul lunii decembrie.
„De fiecare dată când noi am fost la guvernare, pensiile au crescut. Garanţia că pensiile or să crească şi acum o reprezintă legea pensiilor, care stipulează clar că pensiile se majorează anual, în ianuarie (prin indexare n.red.).
Vechile guverne au profitat de faptul că legile nu aveau această prevedere expresă şi nu au majorat pensiile românilor. Aşa s-a întâmplat în 2009, în 2013, în 2020, în 2021”, a spus ministrul la un post TV.
Citește și: România se apropie de înghețarea pensiei și salariului. Când se poate întâmpla acest cataclism?
Cum explică Bucura Oprescu promisiunea eșuată despre creșterea pensiilor
La exact 3 luni de la momentul anulării indexării pensiilor, Bucura Oprescu a vobit despre acest aspect.
„Am creat pentru români o așteptare importantă. În calitate de ministru al muncii mi-am asumat această reformă a pensiilor. Eu le-am comunicat pensionarilor că legea 360/2024 prevede o reașezare a sistemului de pensii pe contributivitate dar și o stimulare a vieții profesionale și un mecanism prin care pensile să fie majorate anual (la 1 ianuarie prin indexarea cu rata inflației n.red.)”, a spus ministrul la DC News.
Bucura Oprescu a spus de ce a trebuit să anuleze indexarea pensiilor cu 12% în urma căreia pensionarii au pierdut, în medie, 330 de lei la pensie.
„În 2025 s-a căutat un echilibru între resursele bugetare și aplicarea legii pensiilor. Legea bugetului, aprobată de Parlament, ne-a pus în situația ca pensionarii să nu beneficieze de majorarea cu 12% a pensiilor. Asta a fost, atât pentru mine dar și pentru dânșii, o situație pe care nu ne-am dorit-o”.
Bucura Oprescu a explicat de ce a insistat să promită indexarea pensiilor de la 1 ianuarie.
„Nu am anticipat această situație. Dacă aș fi anticipat această situație, nu aș fi comunicat că vom avea o indexare a pensiilor la 1 ianuarie 2025.
Știind exact care este prevederea legală care stipulează indexarea pensiilor la fiecare 1 ianuarie și bazându-mă pe faptul că România va avea creșterea economică pe care am avut-o în anii anteriori am comunicat că vom avea această creștere de pensie”, a explicat ministrul muncii. În final, indexarea a fost anulată.
Ministrul muncii spune dacă pensiile mai cresc în 2025. Cum explică tăierea cu 12% din ianuarie? - Foto: Freepik
Comparația cu pensiile din Germania ne avantajează?
Bucura Oprescu s-a aventurat, apoi, pe un tărâm nerecomandat. E a amintit că milioane de pensii nu vor mai crește în Germania. Ea a spus că în Germania pensia media este 48% din salariu.
„Această proporție este mai mare în România. Pensia medie este 2.700 de lei și salariu la 4.000 lei”, a spus Bucura Oprescu.
Ministrul muncii a lăsat să se înțeleagă foarte clar că nu sunt bani pentru nicio altă creștere de pensii în 2025. În 2025 doar pensionarii care au pensie de sub 2.574 de lei vor lua un ajutor de 400 de lei în aprilie și un altul tot de 400 de lei în decembrie.