Pensiile au crescut la marea recalculare cu 26%.
Citește și: Șmecheria prin care România păstrează pensiile speciale de 20.000 lei, deși UE a cerut să le tăiem
E vorba de o sumă medie de 520 de lei. NU toate pensiile au crescut la 1 septembrie 2024. Pensiile militare, ale rezerviștilor și polițiștilor nu au crescut.
Citește și: Șeful Casei de Pensii, anunț supriză despre ajutorul de 400 lei. Se oferă încă un bonus de 300 lei
Lovitură pentru sute de mii de pensie care vor scădea. Instanța a decis: „Nu e stagiu de cotizare”
Un alt tip de pensii care vor fi recalculate luna. Aceasta sunt pensiile agricultorilor și în special ale celor care au lucrat la CAP. Aceștia au, în general, pensiii foarte mici. Mullți pensionari agricultiori sunt printre cei 1.100.000 de pensionari care iau pensia minimă sau indemnizația socială. Ei au mai primit o lovitură chiar săptămâna aceasta.
Citește și: Salariile restante se pot plăti cu dobânzi de 25%. Ministrul Muncii a anunțat care sunt categoriile
Înalta Curte a decis că o anumită perioadă de muncă nu este contributivă.
Înalta Curte a decis și decizia este în Monitoriul Ofivial că:
Citește și: Pensie mai mare cu 200 lei pentru o categorie de pensionari. Casa de Pensii anunță norocoșii
„în interpretarea dispoziţiilor art. 16 lit. a) şi art. 17 alin. (3) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi ale art. 121 din Normele de aplicare a prevederilor Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, volumul de muncă realizat de o persoană în perioada în care a avut contract individual de muncă încheiat cu cooperativa agricolă de producţie NU poate fi valorificat ca timp util la stabilirea drepturilor de pensie”.
Decizia a venit după o sesizare a Tribunalului Cluj.
Lovitură pentru sute de mii de pensii care vor scădea. Instanța a decis: „Nu e stagiu de cotizare” - Foto: Freepik
Pensie mai mică pentru pensionarii agricultori
Legea anterioară îi ajuta pe pensionari. Ea spunea că timpul util la pensie realizat de agricultori, în condiţiile reglementate de legislaţia anterioară datei de 1 aprilie 2001, constituie stagiu de cotizare. Sursa AICI
Ce se înțelege prin „timp util la pensie”?
Timp util la pensie realizat de agricultori se înţelege perioada în care foştii membri cooperatori au realizat un volum de muncă în fostele unităţi agricole.
Citește și: Ministrul muncii spune dacă pensiile mai cresc în 2025. Cum explică tăierea cu 12% din ianuarie?
Timpul util la pensie realizat de agricultori se calculează în ani şi se determină prin raportarea volumului total de muncă, exprimat în numărul de norme realizate în întreaga perioadă în care asiguratul a lucrat în fosta unitate agricolă cooperatistă, la cel mai mic număr de norme planificat a se realiza anual, din perioada respectivă, stabilit de adunarea generală a cooperatorilor.
Pensiile din agricultură sunt cele mai mici din România. Dacă un pensionar a muncit în agricultură peste 15 ani el va lua pensia minimă de 1.281 de lei. Asta, chiar dacă pe baza contributivității ar fi trebuit să ia o sumă mai mică.