Ministrul Muncii anunță creștere de pensie spectaculoasă pentru unii pensionari. La ce să fie atenți

DE Florentina Enache | Actualizat: 15.11.2024 - 15:24
Ministrul Muncii anunță creștere de pensie spectaculoasă pentru unii pensionari. La ce să fie atenți - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Ministrul Muncii anunță creștere de pensie spectaculoasă pentru unii pensionari. La ce să fie atenți - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Pensie persoane cu handicap
Pensie persoane cu handicap
Pensie persoane cu handicap
Pensie persoane cu handicap
Marius Budăi - Foto: INQUAM PHOTOS / Octav Ganea
Marius Budăi - Foto: INQUAM PHOTOS / Octav Ganea

Ministrul Muncii anunță creștere de pensie spectaculoasă pentru unii pensionari. Cu toate acestea, măsura implică și o „capcană”.

SHARE

Noua Lege a pensiilor a adus inechități pentru mai multe categorii de pensionari, care, de altfel, au și protestat în urma problemelor create. 

Cei afectați sunt pensionarii care au lucrat în condiții speciale (grupa I) sau deosebite (grupa II) și persoanele cu dizabilități, care s-au trezit cu pensii mai mici la recalculare.

Ministrul Muncii anunță creștere de pensie spectaculoasă pentru unii pensionari. La ce să fie atenți.

Pensiile acestor categorii de pensionari au scăzut la recalculare pentru că Legea nouă îi avantajează doar pe acei pensionari care au muncit mulți ani de zile - peste 30/35 de ani e ideal. 

Citește și: Cât va ajunge pensia în 2029? Creșterea este spectaculoasă de mii de lei pe lună

Pentru persoanele cu handicap, stagiul de cotizare a fost mai mic. La fel, cei cu grupe de muncă au lucrat sub 25 de ani, nu au primit puncte bonus sau de stabilitate și, astfel, nu au luat bani în plus la pensie.

De exemplu, pensiile nevăzătorilor au scăzut cu 60% – 80%.

Citește și: Sprijin pentru pensionarii cu pensie mică. Bugetul este de 370.000.000 lei. Ce beneficii sunt?

Ce a decis Guvernul?

În acest context, guvernul României a aprobat, prin ordonanță de urgență, modificarea și completarea Legii nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, prin care se introduce, începând cu data de 1 ianuarie 2025, o indemnizație lunară de solidaritate pentru persoanele cu handicap vizual grav, handicap grav și handicap accentuat care au și calitatea de pensionar pentru limită de vârstă.

Citește și: Casa de Pensii: 2.500.000€ pe un contract ce lasă pensionarii fără pensie. Cine au fost „complicii”?

Cum se calculează indemnizațiile de solidaritate?

Actul normativ elaborat de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale prevede și acordarea unui punct de sprijin pentru persoanele cu handicap vizual grav, persoanele cu handicap grav și handicap accentuat care, după data de 1 ianuarie 2025, dobândesc calitatea de pensionar:

1 punct de sprijin pentru fiecare an de stagiu de cotizare contributiv realizat în condiții de handicap vizual grav și handicap grav;

0,5 puncte de sprijin pentru fiecare an de stagiu de cotizare contributiv realizat în condiții de handicap accentuat.

Valoarea acestui punct de sprijin reprezintă 0,125 din ISR.

Marius Budăi, despre indemnizațiile de solidaritate

Deputatul Marius Budăi, fostul ministru al Muncii, a explicat de ce au scăzut pensiile persoanelor cu handicap la recalculare, dar și cum vor crește veniturile pentru această categorie de pensionari.

Citește și: 200.000 pensionari vor încasa 2 pensii în luna decembrie. Casa ce Pensii spune motivul

„În urma recalculării pensiilor, în cazul acestei categorii de pensionari au apărut discrepanțe mari față de nivelul pensiilor în plată, în principal din cauza stagiilor mai scurte de cotizare, care sunt de înțeles atunci când se lucrează în condiții de handicap grav sau accentuat. Ca atare, Guvernul Ciolacu, pentru a compensa stagiile de cotizare mai scurte care se aplică acestor persoane, a intervenit cu o ordonanță de urgență prin care a introdus un beneficiu suplimentar, o indemnizație lunară de solidaritate, pentru a compensa acea discrepanță”, a declarat Marius Budăi.

Marius Budăi - Foto: INQUAM PHOTOS / Octav Ganea

„Intervenția s-a făcut prin această ordonanță care instituie indemnizația de solidaritate, al cărei cuantum este stabilit prin raportarea la pensia în plată și va fi majorată anual în funcție de creșterea indicatorului social de referință, la care se adaugă 50% din creșterea câștigului salarial mediu brut pe țară”, a mai spus Marius Budăi.

Ce pensie vor lua pensionarii cu handicap?

Cineva a încercat pe rețelele de socializare să explice modul în care această propunere va influența veniturile acestor persoane.

Pensia va crește de la 1.281 de lei la 2.613 dar, surpriza neplăcută este că puterea de cumpărare va înghiți această creștere.

Pensia recalculata în 2024 (de 1.215 lei) va „ajunge" la nivelul „pensiei în plată" (de 2.613 lei), prin indexare anuală, după 10 ani (în anul 2034).

Chiar dacă pensia va crește ca bani, ea va fi înghițită de puterea de cumpărare slăbită.

În cele 2 imagini este un rezumat.

Detaliile analizei sunt în LINK de mai jos:

Citește și: Pensie dublă pentru o categorie de pensionari. În cât timp vor lua 1.400 lei în plus? | Newsweek Romania

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te