Medicii protestează din nou în fața Guvernului. Ce revendicări au?

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 13.09.2024 - 11:03
Medicii protestează din nou în fața Guvernului. Ce revendicări au? - Inquam Photos / George Călin (rol ilustrativ)
Medicii protestează din nou în fața Guvernului. Ce revendicări au? - Inquam Photos / George Călin (rol ilustrativ)

Medicii protestează în fața Guvernului, vineri, 13 septembrie, Ei spun că au ajuns să fie priviți ca niște criminali, după scandalul de la Spitalul Sfântul Pantelimon.

SHARE

Medicii protestează în fața Guvernului. Manifestația este organizată de Asociația Profesională a Medicilor din Ambulator (APMA) și are ca temă „Demnitatea și onoarea profesiei de medic și repoziționarea în societatea civilă!”.

Doctorii spun că după scandalul de la Spitalul Sfântul Pantelimon, unde se fac anchete cu privire la mai multe morți suspecte în ATI, au ajuns să fie priviți ca niște criminali. 

Medicii protestează din nou în fața Guvernului. Ce revendicări au?

Medicii care protestează spun că își fac datoria cinstit, cu pasiune.

”În România meseria de medic oferă trăiri extreme omului obișnuit. Pe de o parte, suntem zugrăviți ca niște eroi, pe de alta am ajuns să fim priviți ca niște paria, șpăgari și/sau criminali în serie. Și ne dorim să fim împreună indiferent de specialitate sau loc de muncă. Mi-aș dori să fie alături de noi și conducerea CMR, care reprezintă breasla, mi-aș dori să îi avem alături și pe medicii de familie, care sunt colaboratorii noștri apropiați, dar și pe medicii din spitale.

Citește și: Medicii de familie și policlinici continuă protestele. ”Vom închide cabinetele!”

România are cam 55.000 de medici. 99,99% dintre colegii mei își fac datoria cinstit, cu pasiune și având de parcurs zilnic multe lipsuri și obstacole. Procentual, cei despre care aflăm fapte reprobabile sunt extrem de puțini, însă, din păcate, foarte vizibili. E vorba aici de o pondere prea mare a atenției publice pe aceste cazuri”, a spus președintele APMA, medicul Cosmin Alexandrescu.

Șeful asociației spune că protestul urmărește trei teme. 

„Sunt trei mari puncte asupra cărora vrem să atragem atenția: poziția medicului în societate, reforma sistemului de sănătate și tratamentul arogant al Casei Naționale de Asigurări.

Dacă ne uităm spre toate țările dezvoltate din lume, observăm că acestea au sisteme medicale performante. La bază este relația medic-pacient, una bazată pe încredere și pe respect reciproc. La noi poziția doctorului este profund zdruncinată de greșeli individuale. Greșeli care din goana după senzațional au ajuns să țină prima pagină și să arunce o umbră groasă asupra întregului corp medical”.

Medicii protestează în fața Guvernului din cauza salariilor

De asemenea, sunt aduse în discuție și salariile din sănătate care, spune medicul, nu țin cont de performanța medicilor.

”Au fost mărite, dar otova. Ele nu țin cont de performanță. Ele nu acoperă celelalte lipsuri de material, consumabile și resurse umane din spital. Un chirurg care face transplant într-un mare spital e plătit la fel ca unul care n-are ce opera într-un orășel și face trimiteri către primul.

Doar medicina de familie și ambulatoriul de specialitate obțin venituri proporționale cu activitatea și cu numărul de pacienți. Dar, atenție, subfinanțarea cruntă a ambulatoriului înseamnă aglomerarea și mai mare a spitalelor, cu costuri mai mari și inconveniente de tip tratamente întârziate, erori medicale ca urmare a lipsei de timp pentru analize temeinice ale cazurilor etc.

Puneți la socoteală că medicii din spitale fac gărzi care se continuă cu activitatea obișnuită, ceea ce doar la noi se poate”, mai spune medicul.

Citește și: Cât primesc în 2024 medicii de familie sau de ambulator pentru fiecare pacient și asistență medicală

Anul acesta, două doctorițe de la Spitalul Sfântul Pantelimon din București au fost arestate, apoi lăsate în libertate în urma unui scandal privind morți suspecte la secția ATI a unității medicale. 

Medicii care protestează în fața Guvernului spun că nu sunt criminali. Iar dacă se va confirma că cele două cadre medicale nu sunt vinovate, atunci va trebui ca imaginea lor să fie reabilitată. 

Acestea nu sunt singurele proteste ale medicilor. La începutul anului, medicii de familie și cei din ambulator au protestat față de prețul consultațiilor stabilite de Casa de Asigurări de sănătate.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te