O lege care crește pensia pentru 500.000 pensionari, blocată în Parlament. Cine ar lua bani?

DE Florentina Enache | Actualizat: 23.10.2024 - 16:32
Lege care crește pensia pentru 500.000 pensionari, blocată în Parlament. Cine ar lua bani? - Foto: Freepik (rol ilustrativ)
Lege care crește pensia pentru 500.000 pensionari, blocată în Parlament. Cine ar lua bani? - Foto: Freepik (rol ilustrativ)
Lege care crește pensia pentru 1.000.000 pensionari, blocată în Parlament. Cine ar lua bani? - Foto: Freepik (rol ilustrativ)
Lege care crește pensia pentru 1.000.000 pensionari, blocată în Parlament. Cine ar lua bani? - Foto: Freepik (rol ilustrativ)

Lege care crește pensia pentru 500.000 pensionari, blocată în Parlament. Cine ar lua bani? Vă spunem potrivit documentului pe care Newsweek îl publică în acest articol.

SHARE

Pensie recalculată pentru 4.700.000 de pensionari. Legea pensiilor a urmărit să instaureze echitatea și dreptatea, dar au fost mulți pensionari care s-au plâns. Ei au fost nemulțuimiți de formula de calcul sau de suma cu care li s-a recalculat pensia.

Citește și: Nu mai așteptați banii pe cardurile de energie! Pensionarii pierd un ajutor de 1.400 de lei

Citește și: Pensionarii cu pensie mică beneficiază de noi servicii GRATUIT. Anunțul Ministerului Muncii

Citește și: Cu ce sumă de bani îți crește pensia după fiecare lună de muncă ? Poți calcula și singur

Legea pensiilor: Pensie crescută, nemuțumiri pe măsură

Un efect grav al Legii pensiilor o reprezintă înghețarea pensiilor pentru un mare număr de pensionari, care poate depăși 500.000 de pensionari.

În urma recalculării, 4.000.000 de pensionari au beneficiat de pensii crescute, însă pentru 2.000.000, creșterea a fost destul de mică, între 1 leu și 500 de lei. Pentru alți 800.000 - 1.000.000 de pensionari, pensia nu a crescut deloc.

Însă anumiți pensionari s-au trezit și cu mii de lei în minus la pensie, după recalculare. Pentru acești pensionari, pensiile NU se vor indexa de la 1 ianuarie.

Lege care crește pensia pentru 1.000.000 pensionari, blocată în Parlament. Cine ar lua bani?

Pensie crescută la indexarea de la 1 ianuarie 2025 vor primi majoritatea românilor. Indexarea se face cu rata inflației plus 50% din creșterea salariului mediu brut. Există, însă, și excepții.

Pensionarii care au avut la recalculare o pensie mai mică au primit o sumă de bani de la stat pentru ca pensia lor să nu scadă.

Citește și: Care pensionari iau 2.000 lei în plus la pensie din 1 ianuarie? Au lucrat numai 4 ani pentru ei

Dacă valoarea indexării este mai mică decât suma de bani de care pensionarul a avut nevoie de la stat ca să rămână cu pensia în plată la recalculare, atunci acel pensionar NU va primi indexarea pensiei.

Pentru acești pensionari, pensiile se vor indexa abia atunci când sumele de bani pe care trebuie să le ia în plus la 1 ianuarie vor acoperi banii oferiți de stat pentru ca pensionarul să rămână cu pensia în plată.

Citește și: Cu ce sumă de bani îți crește pensia după fiecare lună de muncă ? Poți calcula și singur

Newsweek a dat exemple concrete de pensii care NU se indexează.

Un pensionar care a avut 4.200 de lei înainte de recalculare, are 2.100 lei acum. Statul i-a compensat pensia cu 2.100 lei. El nu va primi aproximativ 7 ani pensie indexată.

Lege care crește pensie pentru 1.000.000 pensionari, blocată în Parlament. Cine ar lua bani?

Un proiect legislativ își propune să facă dreptate pensionarilor și prevede indexarea pensiilor și pentru cei care au primit decizii de recalculare cu pensii scăzute. 

Citește și: Casa de Pensii admite mari erori în sistem. Care pensionari au fost păgubiți cu sute de lei?

„Articol unic - La articolul 144 alineatul (6) din Legea nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1089 din 4 decembrie 2023, se modifică și va avea următorul cuprins:

(6) În cazul în care, în urma procesului de recalculare prevăzut la alin. (1), rezultă un cuantum al pensiei mai mic decât cel aflat în plată sau cuvenit, se plătește pensia în cuantumul stabilit și aflat în plată anterior recalculării și se indexează la începutul fiecărui an, în luna ianuarie, cu rata medie anuală a inflației, până la data la care se va obține un cuantum al pensiei mai mare decât acesta ca urmare a majorării valorii punctului de referință”, se arată în proiectul legislativ.

Pentru a se putea aplica, proiectul de lege trebuie adoptat în Parlament, promulgat de președinte și publicat în Monitorul Oficial.

Din păcate, acest proiect care ar face dreptate unui mare număr de pensionari nici măcar NU a fost introdus în circuitul legislativ.

Pentru ca acest proiect să treacă, el ar trebui să obțină chiar și 8 avize de la diverse Comisii plus de la Consiliul Legislativ. Dacă nu este voință politică, inițiativa se va bloca.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te