ÎPS Teodosie dă în judecată Universitatea Ovidius din Constanţa. Înaltpreasfințitul Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, pe numele laic Teodosie Petrescu, a dat în judecată Universitatea Ovidius, din Constanţa.
Avocatul care îl reprezintă pe ÎPS Teodosie, în proces, a declarat că litigiul vizează calitatea de titular al Facultății de Teologie de la Universitatea Ovidius. Noul dosar are legătură cu procesul anterior câștigat de ÎPS Teodosie, cu Universitatea.
ÎPS Teodosie dă în judecată Universitatea Ovidius
În proces, s-a solicitat repunerea în termenul de a se soluționa cererea arhiepiscopului, cu privire la calitatea de titular, dar și amendarea instituției pe zi de întârziere, pentru neexecutarea hotărârii definitive, pronunțate anterior în cauză, de către Curtea de Apel Constanța.
Noul dosar a fost înregistrat pe 18 decembrie 2023, la Tribunalul Constanța, Secția de Contencios administrativ și fiscal, sub indicativul 8582/118/2023. Teodosie Petrescu era reclamant, iar Universitatea Ovidius Constanța pârât.
Deși acuzat că girează plagiate, Teodosie era plătit ca profesor și președinte al Școlii doctorale, cu 158.019 lei pe an, adică 13.160 de lei pe lună. Universitatea din Constanța este de stat, adică finanțată din bani publici.
Citeşte şi: 27.000 lei/lună pentru Teodosie, care conduce cea mai coruptă școală doctorală din țară
Ca slujitor al bisericii, Teodosie primește suma de 14.700 de lei pe lună. O parte din acești bani provin tot de la stat, dacă nu chiar toți.
Obiectul dosarului este reprezentat de o cerere de „anulare act administrativ, obligația de a face / amendă pentru neexecutare hotărâre“, conform Ziua de Constanţa.
În luna ianuarie a acestui an, Curtea de Apel Constanța a admis recursul lui ÎPS Teodosie și a anulat Hotărârea Senatului Universității Ovidius nr.623/29.07.2021 „numai în ceea ce îl priveşte pe reclamant (nr.,Teodosie Petrescu)“, hotărâre prin care nu se menținuse calitatea sa de titular al Facultății de Teologie.
Citeşte şi: VIDEO Un bărbat i-a cerut lui ÎPS Teodosie banii înapoi. Totul s-a petrecut în timpul slujbei
Ulterior acestei decizii, în aprilie 2023, reprezentanții universității au solicitat Curții de Apel să lămurească dispozitivul acestei sentințe.
Din cei 16.600 aproximativ de preoţi, pastori, imami, rabini din România, 70% primesc un sprijin salarial de 65% din salariul unui profesor de nivel preuniversitar, iar restul de 30% un sprijin salarial de 80% din salariul unui profesor de nivel preuniversitar.