Alegeri prezidențiale LIVE

Vezi rezultatele votului în timp real
Călin Georgescu 22,18 %
Marcel Ciolacu 20,29 %
95,44 %
Elena Lasconi 17,94 %
George Simion 14,17 %
Click aici pentru rezultate complete

Infernul de la Săpoca. Sute de cazuri de înjurături și bătăi, anual, între pacienți și angajați

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 26.09.2019 - 17:16
În luna august, statul a demonstrat încă o dată că nu-și poate proteja cetățenii: un pacient a atacat alți 13 bolnavi, omorându-i pe șapte dintre ei.
În luna august, statul a demonstrat încă o dată că nu-și poate proteja cetățenii: un pacient a atacat alți 13 bolnavi, omorându-i pe șapte dintre ei.

Sute de agresiuni – loviri, bătăi și înjurături, atât între pacienții internați, cât și între pacienți și angajați, au loc, anual, la Spitalul de Psihiatrie Săpoca, unde, în august, șapte pacienți au fost omorâți de un alt bolnav.

SHARE

De la „agresiuni ușoare”, cum se exprimă reprezentații Spitalului Săpoca, până la cazuri în care oamenii stau în spital cu lunile sau încearcă să-și taie singuri gâtul. În 2019, au fost 119 agresiuni în cele 12 secții ale Spitalului de Psihiatrie Săpoca, potrivit datelor puse la dispoziție de instituție, la solicitarea Newsweek România.

Citește și: Garda morții de la Săpoca: medicul lua 2.800 de euro net, asistentele – 1.000 de euro 

În total, la Spitalul de Psihiatrie Săpoca sunt internate, în prezent, 779 de persoane și sunt angajați 721 de oameni. Reprezentații Spitalului de Psihiatrie spun, în răspunsul pentru Newsweek România, că este deficit de personal, că posturile au fost blocate până la 1 august 2019 și abia de acum încolo vor fi făcute angajări.

Cele mai grave cazuri s-au înregistrat la Secția Psihiatrie II Săpoca, unde un pacient internat cu sevraj etilic i-a atacat pe cei internați, omorând șapte persoane și rănind alte șase, dar și la Secția Psihiatrie III Săpoca, acolo unde sunt internați pacienții prin hotărâre judecătorească, în baza articolului 110 Cod Penal.

În Secția Psihiatrie III Săpoca, au avut loc cinci „agresiuni ușoare între pacienți și între pacienți și salariați” și un caz în care un pacient și-a amenințat terapeuții cu un cuțit, fiind nevoie de intervenția jandarmilor pentru imobilizarea sa. În această secție, sunt internate 68 de persoane, iar la Secția II, sunt 77 de pacienți. În total, în cele patru secții de la Săpoca, lucrează 195 de medici și asistente și 37 de paznici, din 318 angajați.  

Cele mai multe agresiuni au loc, însă, în cele două secții de la Ojasca, unde sunt internați pacienți în baza articolului 110 Cod Penal. Anul acesta, agresiunile sunt de ordinul zecilor – 54 de cazuri la Secția Psihiatrie VI Ojasca și 45 de cazuri la Secția Psihiatrie VII. Spitalul spune că au fost „agresiuni fizice ușoare sau agresiuni verbale între pacienți”. În cele două secții, sunt internați 264 de oameni.

În toate cele cinci secții de la Ojasca, sunt internate 415 persoane și sunt angajate 294 de persoane, dintre care 190 de medici și asistente și 13 paznici.

În ultimii cinci ani, situația agresiunilor se prezintă astfel:

2019 – 119 cazuri

2018 – 320 de cazuri

2017 – 250 de cazuri

2016 – 363 de cazuri

2015 – 232 de cazuri.

În afara cazului din vara acestui an, soldat cu șapte decese, reprezentanții Spitalului de Psihiatrie Săpoca susțin, în răspunsul pentru Newsweek România, că au mai fost alte două cazuri grave de agresiune: un pacient a lovit un muncitor, care a stat în spital opt luni, fiind considerat accident de muncă, și cel al pacientului care și-a amenințat terapeuții cu un cuțit, la Ojasca.

Citește și: UPDATE „Apărătorul” persoanelor cu dizabilități câștigă peste 8.000 de lei pe lună 

Cu toate acestea, potrivit presei locale și unui raport de monitorizare al Centrului de Resurse Juridice, din 2017, au mai existat cel puțin alte două incidente la Ojasca – pacienții ar fi încercat să-și taie gâtul, dar nu au fost anchetate.

„Relativ recent au existat câteva situații (deținem informații sumare despre două dintre acestea) de autoagresiune (”tăierea gâtului”). Ambele persoane au fost transportate de urgență la UPU. Unul dintre  pacienți a fost salvat însă celălalt pacient, deși a fost salvat la nivel UPU, nu a mai revenit la SPMS, evoluția ulterioară fiind nefavorabilă, pacientul decedând în cele din urmă. Nu deținem informații clare. Conform  afirmațiilor unor persoane cu care am avut discuții pe parcursul vizitei, cazul pacientului decedat a fost anchetat, nu s-a vrut ”ascunderea sub preș”, cu certitudine a fost autoagresiune însă persoanele care au relatat această situație nu cunosc motivele decesului și nici evoluția anchetei”, preciza CRJ, în raportul de monitorizare din 2017, privind Ojasca.

De altfel, la cele două secții de la Ojasca s-au înregistrat cele mai multe agresiuni și în anii trecuți:

Secția Psihiatrie VI Ojasca

2015 – 118 cazuri, dintre care 75 de cazuri de conflicte fizice între pacienți și 21 de cazuri de conflicte verbale

2016 – 229 de cazuri

2017 – 86 de cazuri, dintre care 54 de cazuri „conflicte ușoare între pacienți și personal” și 32 de cazuri – „agresiuni fizice ușoare între pacienți”

2018 – 92 de cazuri

2019 – 54 de cazuri.

Citește și: Crimele de la Săpoca, o tragedie anunțată 

 

Secția Psihiatrie VII

2015 – 68 de cazuri

2016 – 82 de cazuri

2017 – 116 cazuri, dintre care: șapte cazuri – distrugere de bunuri, 24 de incidente între pacienți și personal, 85 de cazuri de agresiune verbală

2018 – 181 de cazuri, dintre care: 13 cazuri de distrugere de bunuri, 24 de incidente între pacienți și personal, 144 de cazuri de agresiune verbală

2019 – 45 de cazuri – „agresiuni fizice ușoare sau agresiuni verbale”.

 

Un alt raport, al Avocatului Poporului, din 2017, arăta că la Săpoca pacienții nu erau legați doar în cazuri excepționale, ci ca o practică recurentă. Uneori, oamenii erau legați sub privirile celorlalți pacienți. Atât pacienților, cât și rudelor le era teamă să semnaleze abuzuri ale personalului, din cauza represaliilor.

Raportul CRJ din același an reținea că pacienții îi acuzau pe angajații spitalului că îi bat („cu mătura, cu ce nimeresc“), că îi leagă de pat și că nu primeau haine groase iarna. Un bărbat era închis de trei luni în izolator, pentru că spărsese două geamuri.

Citește și: Dezbatere la MS în psihiatrie. Acuzație: Pintea nu știa de strategia din 2006. Ce cer ONG-urile 

În urmă cu o lună, ministra Sănătății, Sorina Pintea, promitea măsuri după tragedia de la Săpoca. Atunci, spunea că va lansa în dezbatere o nouă strategie de sănătate mintală, numeroase controale în spitalele de psihiatrie, dar și că va modifica Legea sănătății mintale. Tot atunci, promisese că va permite din nou ONG-urilor care luptă pentru drepturile omului să facă vizite de monitorizare inopinate în centrele unde sunt internate persoane cu dizabilități. 

Sorina Pintea și-a reluat promisiunile după cazul de la Sighetu Marmației, de la începutul lunii septembrie, când opt persoane cu dizabilități mintale au fost fotografiate de activiștii a două ONG-uri, Tonal și CRJ, închise în cuști de plexiglas, la un centru pentru persoane cu dizabilități.

Citește și: FOTO CRJ: Oameni cu dizabilități, legați și ținuți în cuști de plexiglas, la Sighetu Marmației 

„Va trebui să regândim discuţiile pe care le-am avut în Comisia de Psihiatrie din cadrul Ministerului Sănătăţii, cu reprezentanţii ONG-urilor. Aici sunt cele mai proaste condiţii! În ultimii 15 ani nu s-a alocat nimic. Cei care spun că un anumit partid nu a făcut nimic ar trebui să tacă. Cu toţii nu au făcut nimic. Nu putem să-i îngrijim cu cârpeli pe aceşti pacienţi. Voi avea o discuţie din nou cu Comisia de Psihiatrie pentru nişte programe foarte clare. Am început discuţiile cu ministrul Fondurilor Europene pentru a avea nişte bani pentru reabilitarea acestor secţii”, spunea Pintea, după vizita la Sighetu Marmației, din 9 septembrie. 

Până la acest moment, însă, au rămas doar declarații. 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te