Indemnizații tăiate până în 2026. Casa de Pensii anunță care beneficiari pierd 880 lei pe lună

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 07.02.2025 - 18:04
Indemnizații tăiate până în 2026. Casa de Pensie anunță care beneficiari pierd 880 lei pe lună Foto: Freepik (fotografie cu caracter ilustrativ)
Indemnizații tăiate până în 2026. Casa de Pensie anunță care beneficiari pierd 880 lei pe lună Foto: Freepik (fotografie cu caracter ilustrativ)
Foto: Freepik (fotografie cu caracter ilustrativ)
Foto: Freepik (fotografie cu caracter ilustrativ)

Indemnizații tăiate până în 2026. Casa de Pensii anunță care beneficiari pierd 880 lei pe lună

SHARE

2025 este anul tăierilor de venituri pentru pensionari și urmașii acestora. Din dorința de a face economie la bugetul de stat, Guvernul a decis să amâne cu încă un an plata indemnizațiilor urmașilor persoanelor persecutate în comunism.

Citește și: Sprijin la pensie: În ce luni din an se încarcă cardul de alimente? Care pensionari iau bani?

Anunțul a fost făcut chiar de casele de pensii teritoriale cu precizarea că plățile indemnizațiilor se vor face din 1 ianuarie 2026.

O lege reglementează acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatură instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum şi celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri, cu modificările şi completările ulterioare. Este vorba de 191.730 de indemnizaţii. Indemnizația medie era de 1.533 lei, dar cei mai mulți primeau în jur de 880 lei.

Indemnizații tăiate până în 2026. Casa de Pensii anunță care beneficiari pierd 880 lei pe lună

„Având în vedere prevederile OUG nr.156/2024 privind unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice pentru fundamentarea bugetului general consolidat pe anul 2025, pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru prorogarea unor termene, termenul pentru plata indemnizațiilor prevăzute de Legea nr 154/2021 pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr. 105/1999, a fost  prorogat până la data de 1 ianuarie 2026”, au anunțat reprezentanții Casei de Pensii.

Citește și: Cum pot obține zeci de mii de pensionari o pensie cu 50% mai mare? Ce condiții trebuie îndeplinite?

De asemenea, banii nu s-au dat nici în 2024, tot din lipsă de fonduri.

Foto: Freepik (fotografie cu caracter ilustrativ)

Cea mai mare indemnziație era pentru cei care au fost participanți la Revoluție, unde sunt și unele semne de întrebare.

Beneficiarii de indemnizaţii conform Legii nr. 341/2004 - recunoştinţei faţă de eroii-martiri şi luptătorii care au contribuit la victoria Revoluţiei române din decembrie 1989 erau în număr de 12.734, aceştia primind o sumă medie de 2.170 lei.

Citește și: 700 lei ajutor la pensie pentru 2.800.000 de pensionari. Banii vin în aprilie. Care sunt condițiile

Citește și: Cum a ajuns un pensionar să ridice 10 pensie medii, în fiecare lună, pentru care nu a muncit o zi?

82 de lei primesc lunar cei care au lucrat în cadrul Direcţiei Generale a Serviciului Muncii în perioada 1950-1961. Aceştia erau în număr de 44.263. 

Care persoane iau pensie pentru că au fost victimele comunismului?

Legea care le oferă acestor persoane dreptul de a avea o indemnizație din partea statului a fost dată în anul 2021, cu precizarea că pot beneficia de ea următoarele categorii:

(1) Copilul celui decedat, dispărut sau exterminat în trenul morții, în timpul masacrelor îndreptate împotriva populației minoritare, în timpul deportării în ghetouri și lagăre de concentrare din străinătate, în timpul privării de libertate în locuri de detenție sau în lagăre de concentrare, în timpul refugierii, expulzării sau strămutării în altă localitate, în timpul evacuării din locuința pe care o deținea, în timp ce a făcut parte din detașamentele de muncă forțată, are dreptul la o indemnizație lunară în cuantum de 175 lei.

(2) Copilul minor la data la care unul sau ambii părinți s-au aflat în una dintre situațiile prevăzute la art. 1 alin. (1) lit. a)-e) și g), precum și copilul născut în perioada în care unul sau ambii părinți s-au aflat în una dintre situațiile prevăzute la art. 1 alin. (1) lit. a)-e) și g) au dreptul la o indemnizație lunară în același cuantum cu indemnizația de care ar fi beneficiat părintele lor decedat, stabilită conform prevederilor art. 2 la data depunerii cererii de către copil.

(3) Copilul născut după încetarea situațiilor prevăzute la art. 1 alin. (1) lit. a)-e) și g) are dreptul la o indemnizație lunară în cuantum de 50% din indemnizația de care ar fi beneficiat părintele său decedat, stabilită conform prevederilor art. 2 la data depunerii cererii de către copil.

(4) Copilul care s-a aflat atât în una dintre situațiile prevăzute la alin. (1)-(3), cât și în una dintre situațiile prevăzute la art. 1 alin. (1) lit. a)-e) și g) beneficiază de indemnizația al cărei cuantum este mai mare.

(5) La stabilirea indemnizației prevăzute la alin. (2) sau (3), în situația în care ambii părinți ai copilului s-au aflat în situațiile prevăzute la art. 1 alin. (1) lit. a)-e) și g), copilul are dreptul la indemnizația al cărei cuantum este mai mare.

(6) De prevederile alin. (2)-(5) beneficiază în mod corespunzător și copilul celui decedat după încetarea situațiilor prevăzute la art. 1 alin. (1) lit. a)-e) și g), în situația în care părintele său, deși ar fi avut dreptul, nu a beneficiat de prevederile prezentei ordonanțe.

Pensie minim în România: 1.281 de lei

Indemnizația socială sau pensia minimă este de 1.281 de lei. Ea se acordă unui număr mare de pensionari peste 1.000.000. Dintre aceștia, un număr însemnat au muncit în agricultură.

Citește și: Declarațiile ministrului muncii despre pensii care vor enerva pensionarii. „Nu în mandatul meu!”

Majoritatea au un număr mic de ani munciți în jur de 15 ani. Ei nu au luat bani în plus la recalculare, deoarece legea după care s-a recalculat pensia îi favorizează pe pensionarii cu foarte mulți ani munciți. 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te