În ce țară din Europa pensiile sunt de 4 ori mai mari ca în România? Se ajunge și la 5.000 euro/lună

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 29.03.2024 - 16:38
În ce țară din Europa pensiile sunt de 4 ori mai mari ca în România? Se ajunge și la 5.000 euro/lună Foto: Freepik (fotografie cu caracter ilustrativ)

Există și pensionari fericiți, care iau lunar sume importante de bani. A fost făcută o analiză în mai multe țări pentru a vedea care este pensia medie, iar rezultatul este cu mult mai mare față de ce primesc pensionarii din România.

SHARE

Pensia medie în România este 2.100 de lei, adică 420 de euro. Conform statisticilor făcute la nivel european, ne situăm pe ultimele locuri la veniturile acordate pensionarilor.

La polul opus, există un stat care oferă venituri mari. Spre exemplu, pensia medie lunară pentru persoanele din Finlanda era de 1.977 de euro în 2023, în creștere de la 1.845 de euro în anul precedent, potrivit datelor Centrului finlandez pentru pensii (ETK) și Kela.

Cheltuielile totale cu pensiile în cursul anului au fost de aproape 38 de miliarde de euro, pensionarii reprezentând 33% din populația finlandeză de peste 16 ani. În 72 de municipalități, mai mult de jumătate din populație a primit o pensie.

În ce țară din Europa pensiile sunt de 4 ori mai mari ca în România? Se ajunge și la 5.000 euro/lună

Pensia lunară mediană a fost de 1.736 de euro, iar peste 60% dintre pensionarii din Finlanda au primit o pensie lunară mai mică de 2.000 de euro, în timp ce 2% dintre finlandezi au primit o pensie lunară de peste 5.000 de euro.

Cele mai multe persoane care au primit mai puțin de 2.000 de euro au fost femeile, care au câștigat 1.779 de euro, în comparație cu bărbații care au primit 2.216 euro. Diferența dintre femei și bărbați în ceea ce privește pensiile a rămas neschimbată față de 2022.

La nivelul întregii țări, proporția persoanelor care primesc o pensie de invaliditate a scăzut puternic, deoarece puțin peste 5% dintre finlandezii de vârstă activă au primit o pensie de invaliditate în 2023, față de puțin sub 7% în 2013.

Venituri mari, nivel de trai crescut

Citește și: Cine sunt pensionarii care pot încasa 700 de lei până la finalul lunii? Ce documente trebuie depuse?

"Pensiile mari sunt încă rare", a comentat planificatorul de statistici al ETK, Joonas Hautamäki.

"În 2023, de exemplu, aproximativ 2% dintre beneficiarii de pensii au primit o pensie lunară de peste 5.000 de euro în 2023. Cei mai mulți dintre ei erau bărbați".

Citește și: Cine sunt pensionarii care la recalculare primesc 700 de lei în plus la pensie? Cum se face calculul

Din cele aproape 38 de miliarde de euro de cheltuieli cu pensiile în 2023, 34,1 miliarde de euro au fost pensii legate de venituri, în timp ce Kela a plătit pensii naționale și garantate de aproape 2,6 miliarde de euro.

Majoritatea (90%) pensiilor plătite au fost sub formă de pensii pentru limită de vârstă.

Citeşte şi: Ce pot plăti cele trei milioane de români cu cardurile de energie. Există un termen la care expiră

Datele ETK și Kela nu au inclus persoanele care primesc o pensie cu fracțiune de normă, o pensie de bătrânețe parțială sau doar o pensie de urmaș.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te