În ce județ din România pensionarii au primit pensii mai mici cu 50% în urma recalculării?

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 21.08.2024 - 19:30
În ce județ din România pensionarii au primit pensii mai mici cu 50% în urma recalculării? foto: Freepik (fotografie cu caracter ilustrativ)
În ce județ din România pensionarii au primit pensii mai mici cu 50% în urma recalculării? foto: Freepik (fotografie cu caracter ilustrativ)

Pensionarii dintr-un județ din Nordul țării au trăit șocul vieții atunci când au primit decizia cu pensia recalculată: au venituri mai mici cu 50%.

SHARE

Marea recalculare se pare că îi dezavantajează pe românii care au lucrat în condiții grele de muncă. De ce? Pentru că aceștia au beneficiat de anumite sporuri și au ieșit mai repede la pensie, fapt care se bate cap în cap cu ceea ce prevede noua lege a pensiilor.

Pentru fiecare prag de muncă atins, pensionarii au primit câte un punctaj, iar persoanele care au mulți ani de muncă sunt cele mai avatanjate. Acest lucru nu îl pot spune și foștii mineri din Suceava.

Pensionarii au fost șocați când au văzut că „marea recalculare” le-a tăiat aproape 50% din bani.

În ce județ din România pensionarii au primit pensii mai mici cu 50% în urma recalculării?

Ce s-a întâmplat? Potrivit legilor în vigoare la vremea pensionării au putut pleca din sistem după 20 de muncă, iar în cazul celor care au lucrat în minele de uraniu din județ vârsta de pensionare a fost de 15 ani, conform Monitorul de Suceava.

De exemplu, un miner de la Compania Națională a Uraniului, de la Crucea, care acum are o pensie de 4.560 de lei, în urma recalculării s-a stabilit că trebuie să primească doar 1.972 de lei. Asta înseamnă o diminuare cu 57% a venitului.

Un alt miner, care acum primește 3.192 de lei, în urma recalculării i s-a stabilit o pensie de 1.617 lei, ceea ce înseamnă o înjumătățire a veniturilor.

O diminuare cu circa 40% este și pentru un miner care acum încasează 7.175 de lei, după recalculare i s-a stabilit un cuantum de 4.291 de lei.

Citește și: Ministrul Muncii anunță probleme la recalcularea pensiei. Ce se petrece cu cei ce iau pensia pe card

Citește și: PREMIERĂ Cum a câștigat un pensionar o pensie mai mare în instanță? Mai mulți bani și la recalculare

Reduceri substanțiale sunt și în cazul minerilor care au lucrat la alte mine, de neferoase, de exemplu, și care au putut ieși la pensie după 20 de ani de activitate.

Trebuie spus că aceste pensii nu vor scădea efectiv, pentru că legea spune că chiar dacă în urma recalculării rezultă o sumă mai mică, titularul va primi în continuare aceeași pensie.

Problema este că pentru acești oameni nu se vor mai aplica măriri de pensie, ajustări corelate cu inflația sau alte decizii de creștere, până când pensia recalculată nu va ajunge din nou la pensia actuală, iar asta, spun minerii, înseamnă ani buni.

”Practic, pe noi ne-au asimilat cu femeia care vinde zarzavaturi la piață, ceea ce nu este corect. Am lucrat în condiții deosebite, în abataj, expuși la radiații și la alte riscuri. Nu se poate pune semn de egalitate.

În plus, noi am ieșit la pensie în condițiile legislației existente la acel moment. Să vii acum să spui că trebuia să fi lucrat 25 de ani este ofensator”, a spus unul dintre minerii căruia pensia i-a fost redusă drastic.

Ce soluție are Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii

Procesul recalculării va continua și după luna septembrie deoarece va începe „mica recalculare” prin care unii pensionari pot să își crească veniturile. 

Pentru asta ei trebuie să aducă adeverințe de la firmele sau instituțiile la care au lucrat pentru a dovedi anumite ore lucrate în plus. Acest lucru se întâmplă pentru persoanele care au muncit înainte de anul 2001. 

Citește și: Pensionar cu 5.300 lei pensie va avea cu 700 lei mai puțin la recalculare. Câte puncte bonus are?

Sistemul Casei Naționale de Pensii nu are o evidență până în acest an motiv pentru care pensionarii trebuie să aducă acte doveditoare.

”Vorbim despre stagiile de cotizare realizate înainte de 2001, nu de cine a ieșit la pensie după 2001. Am tot repetat lucrul acesta.

Deci toată activitatea profesională după 1 aprilie 2001 este evidențiată foarte clar la casele teritoriale de pensii și nu mai este nevoie să aducă absolut nimic”, a declarat Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii.

Citește și: Ce adeverințe trebuie să depună pensionarii pentru o pensie mai mare la recalculare? Cum completezi?

Câți bani primești în funcție de anii munciți pe baza punctelor bonus?

A muncit 25 de ani - 0 puncte bonus.

A muncit 30 de ani - 5 X 0,5 = 2,5 puncte bonus X 81 lei = 202 lei

A muncit 35 de ani - 5X 0,5 + 5 X 0,75 lei = 6,25 puncte X 81 lei = 506 lei

A muncit 40 de ani - 5 X 0,5 + 5X0,75 + 5 X 1 = 11,25 puncte X 81 lei =911 lei.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te