În ce condiţii pot primi părinţii chiar şi 1.500 de lei lunar, pentru copiii lor

DE Florin Budescu | Actualizat: 12.01.2024 - 09:32
În ce condiţii pot primi părinţii chiar şi 1.500 de lei lunar - Foto: Pexels/Alexander Grey

În ce condiţii pot primi părinţii chiar şi 1.500 de lei lunar, pentru copiii lor. Din ianuarie 2024, părinții pot primi bani de creșă sau grădiniță, de la angajator, în limita a 1.500 de lei/lună pentru fiecare copil.

SHARE

În ce condiţii pot primi părinţii chiar şi 1.500 de lei lunar, pentru copiii lor. Din ianuarie 2024, părinții pot primi bani de creșă sau grădiniță, de la angajator, în limita a 1.500 de lei/lună pentru fiecare copil, în anumite condiții.

Potrivit modificărilor aduse Codului fiscal, începând cu 1 ianuarie 2024, prevederile OUG nr. 115/2023 permit aplicarea facilităților fiscale, pentru educația timpurie.

În ce condiţii pot primi părinţii chiar şi 1.500 de lei lunar

Începând cu 1 ianuarie 2024, sumele suportate de către angajator, pentru plasarea copiilor angajaților proprii, în unități de educație timpurie, sunt, potrivit legii, în limita stabilită de acesta, dar nu mai mult de 1.500 lei/lună pentru fiecare copil.

În cazul sumelor plătite direct, de către părinte, la creșă/grădiniță, acestea se acordă de către angajator, în limita aceluiași plafon, pe baza documentelor justificative prezentate de părinte.

Suma se acordă unui singur părinte, la un singur angajator, prin prezentarea unei declarații pe propria răspundere, din partea părintelui.

Din luna octombrie, valoarea tichetelor de creșă, pe de altă parte, a crescut cu 20 de lei, până la 620 de lei, potrivit unui ordin comun al ministrului Finanțelor și ministrului Muncii, nr. 2654/1925/2023.

Citeşte şi: Două educatoare au refuzat cadoul din partea părinților copiilor. „Noi nu suntem nespălate”

În situația în care desfășoară activitate la mai mulți angajatori, părintele are obligația să declare că nu beneficiază de astfel de plăți, de la un alt angajator.

Suma suportată de angajator, pentru plasarea copiilor angajaților proprii în unități de educație timpurie, este venit neimpozabil și scutit de contribuții de asigurări sociale, în limita a 1.500 lei/lună pentru fiecare copil, cu condiția să se încadreze în plafonul neimpozabil lunar de 33% din salariul de bază.

Măsura nu tine cont de cât de mari sunt veniturile părinților, însă ea poate fi aplicată doar dacă firma la care lucrează aceștia este plătitoare de impozit pe profit. Ulterior, compania își deduce banii, din impozitul pe profit.

Citeşte şi: Angajații unei creșe din Botoșani, acuzați că ar fi lovit mai mulți copii. Cum s-a aflat totul

În normele de aplicare a Legii 165 /2018, sunt prevăzute documente pentru tichetele de creșe, care pot fi aceleași și pentru suma de 1.500 de lei, astfel:

a) cerere pentru acordarea sumei pentru educație timpurie;

b) actul doveditor eliberat de creșă/entitatea asimilată acesteia, la care este înscris copilul;

c) documente care să ateste calitatea de părinte, respectiv certificatul de naștere al copilului, în cazul părinților naturali, sau hotărârea judecătorească de încuviințare a adopției, în cazul copilului adoptat;

Citeşte şi: Încep înscrierile la creșă și grădiniță pentru anul școlar 2023-2024. Ce documente sunt necesare

d) documente care să ateste calitatea de tutore, respectiv hotărârea judecătorească de instituire a tutelei sau, după caz, dispoziția autorității tutelare;

e) declarație pe propria răspundere că celalalt părinte nu beneficiază de aceasta sumă;

f) alte documente solicitate de angajator, dacă este cazul;

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te