În ce condiţii pot lua elevii bani de la stat, pentru a urma o facultate? Instituţiile de învăţământ de superior, în colaborare cu colegiile din preuniversitar, vor colabora pentru combaterea abandonului şcolar.
Programul "Primul student din familie", care va facilita accesul unor grupuri defavorizate de elevi, de pildă cei din mediul rural, la învățământul superior, a fost lansat recent de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), în colaborare cu Ministerul Educației.
În ce condiţii pot lua elevii bani de la stat, pentru a urma o facultate?
Pe 2 aprilie 2024, la sesiunea de informare, cu privire la apelul competitiv de proiecte „Primul student din familie”, Ligia Deca, ministrul Educaţiei, a detaliat principalele măsuri.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Educației, apelul are o finanțare de 50 de milioane de euro (fără TVA), din Programul Operațional Educație și Ocupare.
Vor fi finanțate proiectele ai căror solicitanți eligibili sunt instituțiile de învățământ superior, în colaborare cu unitățile de învățământ preuniversitar, care vizează combaterea abandonului școlar și universitar.
Citeşte şi: Profesorii și angajații din Educație primesc miercuri primele salarii majorate din acest an, pe card
Guvernul vizează creșterea accesului la învățământul superior al grupurilor subreprezentate sau defavorizate, inclusiv prin sprijinirea și consilierea elevilor pentru a face tranziția de la liceu, la universitate.
Aceasta e o prioritate din noile Legi ale Educației și a fost parte integrantă din Raportul final al proiectului „România Educată”.
"Este nevoie să susținem tinerii din mediul rural să-și continue studiile la universitate, fiindcă este necesar ca acești tineri să beneficieze de creșterea veniturilor și de creșterea calității vieții. „Primul student din familie” înseamnă curaj, dorință, motivație.
Citeşte şi: O profesoară din România își pune elevii să facă ordine în clasă. Educație cu mătura în mână
Această măsură a fost prevăzută în proiectul „România Educată”, ulterior fiind preluată în legile Educației, iar acum o punem în aplicare prin finanțare europeană, pentru a ne asigura că primii studenți din familie vor avea resurse și sprijin să-și continue studiile și să-și construiască un viitor mai bun.
Fiecare copil din mediul rural care va reuși să finalizeze studii universitare va deveni un exemplu în comunitatea sa și va contribui la dezvoltarea societății, reducându-se astfel decalajele socioeconomice dintre zonele urbane și cele rurale", a spus Ligia Deca.
Accesibilizare
Printre măsurile prevăzute în cadrul apelului de proiecte (activități finanțate), se regăsesc măsurile de tip punte, pentru facilitarea tranziției la studiile universitare, începând cu clasa a XI-a, pentru care sunt alocate 45% din fondurile europene disponibile.
Alţi 35% dintre bani sunt dedicaţi unor măsuri de prevenire și combatere a abandonului universitar, în rândul studenților proveniți din medii și grupuri dezavantajate.
De asemenea, pe restul de 20% dintre fonduri, sunt măsuri dedicate accesibilizării instituțiilor de învățământ superior, inclusiv prin achiziția de echipamente IT și dezvoltarea de instrumente specifice proceselor educaționale, care includ studenții cu dizabilități.