Profesorii și angajații din Educație primesc miercuri primele salarii majorate din acest an, pe card

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 12.02.2024 - 16:58
Profesorii și angajații din Educație primesc miercuri primele salarii majorate din acest an, pe card Foto: Pexels (fotografie cu caracter ilustrativ)
Profesorii și angajații din Educație primesc miercuri primele salarii majorate din acest an, pe card Foto: captură edupedu.ro

Miercuri, 14 februarie, profesorii și angajații din Învățământ primesc salariile majorate de la 1 ianuarie 2024. Directorii de școli și inspectorii primesc cele mai mari salarii și au cele mai ample majorări. O altă creştere importantă va avea loc în luna iunie.

SHARE

Miercuri, 14 februarie, profesorii și angajații din Învățământ primesc salariile majorate de la 1 ianuarie 2024. Amintim că, la sfârșitul lunii ianuarie, aplicația de salarizare pentru angajații din Educație a fost actualizată cu noile majorări salariale.

Conform ordinului nr. 86 din 2005 al Ministerului de Finanțe, care stă la baza reglementării datelor din lună la care se primesc salariile pentru bugetari, angajații din Educație primesc regulat salariile pe data de 14 a lunii.

Potrivit Ordonanței de urgență privind unele măsuri privind salarizarea personalului din învățământ și din alte sectoare bugetare, în anul 2024, au loc două majorări salariale: prima de la 1 ianuarie 2024 și a doua de la 1 iunie 2024, conform edupedu.ro

Profesorii și angajații din Educație primesc, miercuri, primele salarii majorate din acest an, pe card 

De aceste majorări vor beneficia toți angajații din sistemul de învățământ, fie că vorbim de personal didactic de predare, didactic auxiliar si nedidactic.

Astfel, un profesor cu studii superioare de lungă durată, debutant, cu vechime de până la 1 an, va primi luna aceasta un salariu brut de 6.080 lei, adică 3.557 lei net.

O secretară cu studii medii și vechime între 15 si 20 ani va primi un salariu de 5.347 lei. Un director de școală gimnazială, cu până la 300 de elevi și fără structuri arondate, va primi luna aceasta un salariu de bază de 10.650 lei.

Cel mai mare salariu de bază obținut de un profesor va fi de 9.623 lei, dacă are studii superioare de lungă durată, vechime de peste 25 ani, grad didactic 1 și gradația 5. Cel mai mic salariu de bază îl vor primi muncitorii necalificați, fără vechime în muncă: 3.650 lei.

Citeşte şi: Profesorii nu mai iau aceiaşi bani dacă muncesc mai puţin. Cât se amână reducerea normei didactice

„Noile grile de salarizare sunt oarecum echitabile, pentru că majorarea salarială dată în luna iunie 2023 a creat o serie de inechități.

O parte dintre colegii mei sunt mulțumiți și apreciază efortul făcut, realizează faptul că în luna iunie a anului 2024 unii vor primi un salariu mai mare cu 50% față de luna mai 2023. 

O parte dintre colegi văd această realizare. Dar sunt și persoane nemulțumite, care consideră că s-ar fi putut obține mai mult”, a declarat prof. Sporin Tiplea, liderul Uniunii Sindicale „Didactica”, membru în comisia de stabilire a noii grile de salarizare pentru personalul didactic de predare.

Creșteri pentru cadrele din învățământul preuniversitar

Pentru cadrele didactice din învățământul preuniversitar, creșterile sunt între 19,4% si 20,5%, creșterea salarială brută medie totală în 2024 fiind de aproape 20% (din care vom avea o crestere brută medie de aproape 13% din luna ianuarie 2024).

Pentru directori si directori adjuncți, față de salariul brut din luna decembrie 2023, creșterea brută medie totală în 2024 va fi de peste 36% (din care creșterea brută medie în luna ianuarie 2024 va fi de 30%).

Pentru personalul didactic auxiliar, creșterea salarială brută medie totală în 2024 este de 15.5%, în luna ianuarie 2024 creșterea medie fiind de aproximativ 10%).

Pentru personalul administrativ (nedidactic), creșterea salarială brută medie totală în 2024 va fi de 15% (cu 9% începând din luna ianuarie 2024), potrivit edupedu.ro.

Personalul nedidactic primește, luna aceasta, 250 lei la salariu

În cazul personalului administrativ / nedidactic din sistemul național de învățământ, majorarea se va acorda sub forma unei sume fixe brute, care se adaugă la salariul de bază la gradația 0, după cum urmează: 250 lei în luna ianuarie 2024, față de nivelul salariilor de bază din luna decembrie 2023;

Citeşte şi: Cresc salariile profesorilor din 2024, dar cu 50% mai puțin decât au promis guvernanții în vară

 450 lei în luna iunie 2024, față de nivelul salariilor de bază din luna decembrie 2023. „Facem precizarea că majorarea salarială din OUG nr. 57/2023 pentru personalul administrativ se va face tot prin raportare la salariile de bază la gradația 0.

De asemenea, menționăm și faptul că toți salariații din Anexa VIII a Legii nr.153/2017, cu excepția personalului administrativ din învățământ, vor primi în anul 2024 o majorare salarială de 5%.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te