Guvernul taie din banii de concediu ai bugetarilor. De ce privilegii nu mai au parte în 2025?

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 11.09.2024 - 09:49
Guvernul taie din banii de concediu ai bugetarilor. De ce privilegii nu mai au parte în 2025? - Foto: Freepik.com (rol ilustrativ)
Guvernul taie din banii de concediu ai bugetarilor. De ce privilegii nu mai au parte în 2025? - Foto: Freepik.com (rol ilustrativ)

Guvernul taie din banii de concediu ai bugetarilor. De ce privilegii nu mai au parte în 2025? O ordonanță apărută recent stabilește că instituțiile de stat nu mai pot face anumite cheltuieli în perioada următoare.

SHARE

Guvernul taie din banii de concediu ai bugetarilor. Nu vor mai avea parte de multe privilegii, în 2025. O Ordonanță de urgență apărută recent prevede limitarea și diminuearea cheltuielilor bugetare. 

Astfel, nu vor mai fi permise cheltuieli precum cele legate de consultanță, pregătire profesională, achiziționare de mobilier, iar bugetarii nu mai primesc combustibil pentru a călători în concediul de odihnă. 

Guvernul taie din banii de concediu ai bugetarilor. De ce privilegii nu mai au parte în 2025?

Măsurile sunt cuprinse în OUG 107/2024. Newsweek a scris recent despre ce măsuri de austeritate vorbește guvernul.

Citește și: Măsuri de austeritate: Fără angajări la stat. Cheltulelile cu mașinile și mobilierul, interzise

Conform ordonanței, în perioada rămasă până la finalul anului, nu mai pot fi acordate avantaje de tipul combustibilului destinat deplasărilor în concedii de odihnă, personalului angajat în autoritățile sau instituțiile publice.

De altfel, actul normativ mai prevede unele restricții cu privire la cheltuieli bugetare cum ar fi achiziția de mobilier de birou, cărți, consultanță și expertiză, pregătire profesională, studii și cercetări, prime de asigurare nonviață, și altele. 

Sunt exceptate cheltuielile făcute de autoritățile sau instituțiile publice pentru activitățile din domeniul culturii, precum și cele făcute de autoritățile/ instituțiile publice de cultură care organizează și desfășoară activități și/ sau oferă servicii cultural-artistice, indiferent de forma de finanțare și subordonare, care organizează și/ sau desfășoară proiecte culturale.

De asemena, sunt exceptate cheltuielile legate de organizarea și desfășurarea alegerilor prezidențiale și parlamentare din acest an, dar și unele legate de materialele școlare și dotarea spațiilor de învățământ, cămine, cantine din unitățile/ instituțiile de învățământ preuniversitar și universitar.

Citește și: 5.000.000.000 € au costat bunurile de larg consum cumpărate de români

Totodată, angajările la stat sunt închețate în acest an. Deficitul bugetar a depășit 4% din PIB, iar guvernul vrea să limiteze cheltuielile la maxim.

Instituțiile de stat care nu au făcut plăți de minim 70% din bugetele prevăzute cedează 10% din buget la fondul de rezervă bugetară, iar în cazul unor bugetari sporurile sunt limitate. 

Similar, instituțiile care nu au cheltuit măcar jumătate din banii primiți pentru proiecte europene trimit fondurile necheltuite către fondul de rezervă bugetară.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te