Guvernul promite o nouă majorare salarială pentru profesori, de la 1 ianuarie 2024

DE Alexandru Pop | Actualizat: 02.06.2023 - 09:01
Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului - Foto Facebook/Dan Cărbunaru

Guvernul spune că, aşa cum s-a convenit cu sindicatele, majorarea salarială acordată angajaţilor din sistemul de educaţie e un avans la creşterile de care ar urma să beneficieze personalul didactic, cel auxiliar şi nedidactic, începând cu 1 ianuarie 2024.

SHARE

Cărbunaru a venit cu o serie de clarificări pe acest subiect, arătând că Guvernul a îndeplinit solicitările reprezentanţilor sistemului de învăţământ, privind majorările salariale începând cu 1 iunie.

Guvernul promite o nouă majorare salarială

Purtătorul de cuvânt al Executivului a arătat că, prin OUG 53/2023, pentru stabilirea unor măsuri privind salarizarea personalului din sistemul naţional de învăţământ de stat, au fost acordate majorări salariale de 1.000 de lei brut/lună, personalului didactic şi didactic auxiliar, şi 400 de lei brut/lună, pentru personalul nedidactic.

"Pentru a oferi garanţiile solicitate de reprezentanţii federaţiilor sindicatelor din învăţământ, privind includerea referinţei din grila de salarizare a viitoarei legi a salarizării pentru debutant sau asistent universitar, la nivelul salariului mediu brut pe economie, Executivul şi-a asumat acest angajament", spune purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru, conform Agerpres.

Citeşte şi: Semnal de alarmă. OUG pentru creșterea salariilor profesorilor este neconstituțională

Angajamentul a fost inclus în formatul obligatoriu pentru orice act normativ, adică în Nota de fundamentare a OUG 53/1 iunie 2023, pentru stabilirea unor măsuri privind salarizarea personalului din sistemul naţional de învăţământ de stat", a precizat Cărbunaru. 

Potrivit acestuia, în nota de fundamentare amintită se menţionează că, în noua Lege a salarizării, aşa cum s-a convenit cu sindicatele, "salariul mediu brut al debutantului/asistentului universitar urmează să fie stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2023.

Intrarea în plată a noii grile de salarizare va fi realizată etapizat, pentru o perioadă de trei ani, după cum urmează: 40% în primul an; 30% în al doilea an; 30% în al treilea an".

Citeşte şi: Greva profesorilor continuă. Guvernul le-a majorat salariile cu 650 lei. Sindicaliștii cer triplu

De asemenea, Cărbunaru aminteşte că premierul Nicolae Ciucă a dispus ministrului Muncii, Marius Budăi, iniţiatorul OUG 53/2023, să continue implementarea angajamentelor asumate în acest format, definitivând grilele bazate pe aceste repere prin dialog cu reprezentanţii din sistemul educaţiei.

"Aşa cum şi-au asumat liderii coaliţiei, ministerul Muncii va finaliza legea nouă a salarizării până la 1 septembrie a.c., iar Guvernul o va trimite în Parlament pentru a intra în vigoare din 1 ianuarie 2024.

Garanţiile privind implementarea noii grile în condiţiile demarate deja prin majorările aprobate la 1 iunie pentru întreg personalul din învăţământ sunt întărite de dialogul purtat la cel mai înalt nivel şi de formatul de negociere care a inclus permanent liderii coaliţiei de guvernare", a conchis purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te