Semnal de alarmă. OUG pentru creșterea salariilor profesorilor este neconstituțională

DE Alexandru Pop | Actualizat: 01.06.2023 - 20:51
Protest al profesorilor - Foto: captură video Youtube/Televizikunea Europa Nova Timişoara - imagine cu caracter ilustrativ

Semnal de alarmă tras de o instituţie a statului. OUG pentru creșterea salariilor profesorilor ar fi neconstituțională. Este vorba despre ordonanţa de urgenţă dată de Guvern, prin care ar fi crescute salariile în Educație, respinsă de sindicatele greviste.

SHARE

Consiliul Legislativ a dat un aviz favorabil de legalitate OUG, dar a constatat că actul normativ a fost scris greșit și, în această variantă, este neconstituțional.

Probleme cu OUG pe creşterea salariilor profesorilor

Principala problemă semnalată de Consiliul Legislativ, legată de OUG aprobată de Guvern, este că a fost scrisă greșit și ar putea să nu treacă testul de constituționalitate.

Consiliul Legislativ a dat aviz favorabil acestei OUG, însă a avut o serie de observații. Principala este aceea că majorarea salariilor, prevăzută în această ordonanță, face referire la anul 2022.

Citeşte şi: Cât va crește salariul profesorilor după adoptarea OUG. Un profesor debutant ia cu 24% mai mult

Asta înseamnă că se încalcă un principiu extrem de important, din punct de vedere constituțional: cel al neretroactivității.

Mai exact, o lege nu poate veni acum cu prevederi care să afecteze trecutul. OUG pentru majorarea salariilor profesorilor a fost scrisă greșit, iar din ea, așa cum este acum, reiese că salariile profesorilor ar fi trebuit să crească cu 1.000 de lei, încă din anul 2022, spune Consiliul Legislativ.

Citeşte şi: Greva profesorilor continuă. Guvernul le-a majorat salariile cu 650 lei. Sindicaliștii cer triplu

Acest lucru este imposibil, astfel că prevederea scrisă în acest fel este neconstituțională. Dacă va fi sesizată această ordonanță, la Curtea Constituțională, ea ar putea fi respinsă de judecători.

Cu toate acestea, fiind vorba despre o ordonanță, sunt foarte puțini cei care pot face acest lucru, deci cel mai probabil asta nu se va întâmpla. Ce se poate întâmpla însă este, conform Digi24, ca profesorii să se adreseze instanțelor și să spune foarte clar că OUG dată de Guvern prevede majorări salariale încă din 2022 și să își ceară banii din urmă.

Şi mai mulţi bani

Ar putea fi instanțe care să le dea acești bani sau ar putea să recurgă la CCR. Acestea sunt doar scenarii, deocamdată, dar care, așa cum arată ordonanța analizată de Consiliul Legislativ, sunt extrem de plauzibile.

Rămâne de văzut dacă forma care se va publica în Monitorul Oficial va avea aceste greșeli corectate, după semnalul de alarmă tras de Consiliul Legislativ.

URMĂREŞTE-NE PE GOOGLE NEWS

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te