Greva profesorilor continuă. Guvernul le-a majorat salariile cu 650 lei. Sindicaliștii cer triplu

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 01.06.2023 - 14:08
Sindicatele continuă protestele Foto: Facebook/FSLI

Sindicatele din Educaţie au respins, joi, oferta Guvernului pentru încetarea protestelor iar greva din sector continuă, au anunţat joi liderii federaţiilor sindicale, după consultările de la Guvern.

SHARE

În cursul negocirilor de aseară, sindicatele au anunțat că vor o creștere salarială de 2.000 lei net pentru fiecare profesor. Punctul de pelcare al negocierilor fusese o creștere de 25% pentru toți profesorii. Cererea de 2.000 lei net pentru fiecare profesor - apărută aseară intempestiv în timpul negocierilor - este cu mult peste procentul de 25% cerut anterior de sindicate.

Un calcul simplu

Salariul unui profesor debutant este de 2.800 de lei, astfel încât creșterea de 2000 de lei net este de 71%.

Salariul unui profesor cu 2-5 ani vechime este de 3.600 de lei, astfel încât creșterea de 2.000 de lei este de 55%.

Salariul unui profesor cu 10-20 de ani vechime este de 4.500 de lei, astfel încât creșterea de 2.000 de lei este de 44%

Guvernul oferise suma de 1.000 de lei brut, echivalentul unei creșteri în 13% pentru profesorul cu vechime și 23% pentru profesorul debutant.

Cum au ajuns sindicaliștii să ceară o creștere de 70% a salariilor

Solicitarea de creștere cu 2.000 a tuturor salarilor din educație a venit în mijlocul negocierilor de aseară. Guvernul propusese majorarea cu 1000 de lei brut de la 1 iunie. Anume, creștere cu 15% a salariilor din preuniversitar, urmând ca în 2024 să crească cu încă din 40% din valoarea totală a majorărilor. Sindicatele au respins șivoucherele de 4000 de lei pentru profesori, respectiv de 1500 lei pentru personalul nedidactic, pentru ca ieri seară să le solicite din nou

Guvernul se reunește joi într-o ședință extraordinară pentru a apropa OUG privind salariile profesorilor. Sindicatele spun însă că refuză oferta și astfel ar urma o nouă rundă de negocieri joi, la prânz. 

La consultările guvern-sindicate va participa și premierul.

Ce se întâmplă cu propunerea guvernului privind salariile profesorilor

”Educaţia reprezintă o prioritate naţională reală la toate nivelurile, iar statul, mediul privat şi cetăţenii îşi asumă împreună responsabilităţi pentru susţinerea acesteia. În acest context, se urmăreşte performanţa şi calificarea tuturor celor implicaţi: elevi, personal didactic şi părinţi, construind un mediu caracterizat de respect reciproc, în care protejarea şi afirmarea demnităţii umane au prioritate.

Citește și: GREVA continuă. Profesorii resping oferta guvernului care le creștea salariile cu 650 lei NET

Personalul didactic reprezintă o categorie de actori educaţionali, cu rol strategic în asigurarea performanţei la nivelul sistemului de învăţământ.

Pentru a excela într-o serie de roluri specifice procesului de învăţământ, personalul didactic trebuie să îşi adapteze în permanenţă activitatea la realităţile unei Românii moderne şi la nevoile elevilor.

În acest context, majorarea salariilor personalului didactic/ didactic auxiliar şi personalului nedidactic din cadrul unităţilor de învăţământ preuniversitar şi instituţiilor de învăţământ superior reprezintă o măsură care susţine creşterea calităţii actului educaţional”, se arată în Nota de Fundamentare a actului normativ.

Ce prevede OUG pentru profesori

Începând cu data de 01 iunie 2023 se majorează salariile de bază:

a) personalului didactic şi personalului didactic auxiliar din cadrul unităţilor de învăţământ preuniversitar şi instituţiilor de învăţământ superior cu suma 1000 de lei brut pe fiecare funcţie;

b) personalului nedidactic din cadrul unităţilor de învăţământ preuniversitar şi instituţiilor de învăţământ superior cu suma 400 de lei brut pe fiecare funcţie;

Potrivit proiectului, majorările menţionate anterior se suportă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educaţiei.

Oferta a fost anterior prezentată de liderii coaliţiei şi miniştrii de linie liderilor sindicali, iar aceştia au transmis-o în teritoriu.

Miercuri seară, liderii sindicaliştilor au precizat că au primit refuzuri din teritoriu, iar salariaţii din sistem resping această ofertă şi au decis să continue greva.

EXCLUSIV. Cum arată informarea trimisă de șefii sindicatelor în teritoriu

Newsweek a obținut un document ce conține informarea transmisă de liderii sindicaliștilor către cei din teritoriu.

”Dragi colegi, în urma dezbaterilor care au avut loc în Colegiul Național al Liderilor FSLI, vă pot informa de ceea ce s-a dezbătut. 

În primul rând, Guvernul va adopta o Ordonanță de Urgență care va prevedea următoarele:
1.  Acordarea a 1000 lei brut sumă fixă pentru personalul didactic predare si auxiliar (această sumă nu va fi bază de calcul pentru dirigenție, gradație de merit, inv. special  etc.)

Citește și: Părinții au ajuns exasperați de greva profesorilor. ”Nu poți să tai aripile unei întregi generații”

2. Acordarea a 400 lei brut sumă fixă pentru nedidactic (la fel nu reprezintă bază de calcul pentru alte elemente salariale)

3. Principiul de bază pentru noua grilă este ca salariul de bază al debutantului să fie egal cu salariul mediu brut pe economie iar celelelate salarii vor fi corelate în raport de grade/trepte profesionale și vechimea în muncă.

4. Legea Salarizării se va aplica în trei etape, în prima etapă (1 ianuarie 2024) se va acorda 40% din diferența dintre dintre venitul din decembrie 2023 și salariul final la aplicarea integrală a legii.

5. Plata perioadei de grevă prin recuperarea activităților.

Aștept proiectul de OUG, proiect pe baza căruia vă rog să consultați pe membrii dvoastră. Așa cum v-am promis NU vom ieși din grevă fără acordul fiecărui membru de sindicat”, se arată în informare.

Mesajul sindicaliștilor: Greva continuă!

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET”, în urma consultării organizațiilor sindicale afiliate, au decis să nu acepte oferta Guvernului.
 
Oferta a fost discutată cu sindicatele teritoriale, care la rândul lor au consultat membrii de sindicat. Majoritatea membrilor de sindicat, care sunt în grevă, a votat pentru continuarea acțiunii de protest, se arată într-o postare pe Facebook a FSLI.

Urmărește-ne pe Google News

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te