Pe scurt, fetița de opt ani, pe nume Simona, a fost adoptată de o familie de români, stabilită in Statele Unite ale Americii. Familia de plasament din Baia de Arama, care a îngrijit-o pe fetiță timp de șapte ani, s-a judecat cu cealaltă familie, iar cei din urmă au câștigat la Curtea de Apel din Craiova. Vineri dimineață, familia din SUA a depus o plângere penală împotriva celor din Baia de Aramă, pentru lipsire de libertate și rele tratamente aplicate fetiței, iar o procuroare de caz a descins, împreuna cu mascați, la familia din Baia de Aramă, de unde a luat-o pe fetiță cu forța și a dat-o familiei adoptatoare. Simona are deja in certificatul de naștere trecut numele familiei din SUA.
Declarațiile familiei și comunicatele autorităților se contrazic in privința fetiței. Astfel, familia din Baia de Aramă, care a avut copilul în plasament din 2012 pana in luna mai a acestui an, susține că a încercat sa o adopte pe fetiță, chiar la un an de la preluarea in plasament și că a fost refuzata, pe motiv ca nu îndeplineau condițiile materiale pentru a o putea creste, dar și că Protecția Copilului nu i-a informat că au deschis procedura de adopție pentru Simona. In schimb, Autoritatea Naționala pentru Protecția Copilului susține ca familia din Baia de Aramă ar fi semnat o declarație prin care familia din Baia a refuzat să ia copilul in adopție, dar și ca peste 100 de familii ar fi refuzat adoptiva, de-a lungul anilor, pentru ca fetița era de etnie roma.
In prezent, modul in care a fost gestionat cazul de procuroarea din Craiova face obiectul unei cercetări a Parchetului General.
Citiți mai jos toate punctele de vedere ale autorităților și familiei:
UPDATE 22.45: Procuroarea de caz Maria Pițurcă, de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova, a declarat, intr-o conferința de presa, ca nu a Tras de copila, ci a încercat sa o ia in brațe și ca a intervenit pentru ca fetița era ținuta ilegal de familia din Baia de Aramă. Maria Pițurcă a mai declarat ca fetița fusese declarată greu adoptabilă, pentru că familia din Baia au refuzat de doua ori sa o adopte și ca fetița s-a opus plecării pentru că “familia ii inoculase ca o iau in strainatate și ii fac rău”.
UPDATE 22.00: Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova susține, intr-un comunicat de presa, ca familia de plasament a refuzat sa o predea pe fetița autorităților, pentru a fi data familiei adoptatoare, după decizia definitiva a instanței, dar și ca Protecția Copilului i-a retras atestatul de asistent maternal femeii de la Baia de Arama, tocmai pentru ca s-a împotrivit predării fetiței familiei adoptive. Totodata, oamenii legii mai susțin și ca familia de plasament i-a creat fetiței o imagine falsa despre adoptatori și de aceea copilul a refuzat sa meargă la familia din SUA.
Cititi comunicatul integral aici:
———
UPDATE 20.00 Parchetul General a anunțat că cercetează modul in care procuroarea din Craiova a gestionat percheziția din casa de la Baia de Arama, in urma căreia fetița de opt ani a fost luată din familia unde fusese în plasament.
“Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus la data de 21 iunie 2019 efectuarea de verificări la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova privind împrejurările și modalitatea în care procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova a exercitat supravegherea cercetării penale în cauza mediatizată, inclusiv în ceea ce privește coordonarea activității de efectuare a percheziției domiciliare din ziua de 21 iunie 2019. Controlul va fi efectuat de către procurori din cadrul Serviciul de Îndrumare și Control”, precizează Parchetul General.
———-
UPDATE 18.30: Ministerul Muncii precizează că, după ce a fost luată din Baia de Aramă, fetița a fost dusă la Institutul de Medicină Legală din Craiova, unde „s-a constatat ca nu a suferit leziuni/traume” și, apoi, a fost dată familiei adoptive.
Ministerul Muncii susține și că un psiholog și un asistent social de la DGASPC Dolj au partipat la operațiune, iar că monitorizarea post-adopție se va face, timp de doi ani, in România, dacă familia alege sa rămână aici, de către DGASPC-ul pe raza căruia va locui familia sau de către instituția similară din SUA, cu care România a încheiat un protocol de colaborare.
----
UPDATE 18.00: Autoritatea Națională pentru Protecția Copilului susține, într-un punct de vedere trimis redacției, că procedura de adopție a fetiței a fost deschisă încă din 2013, că familia din Baia de Aramă ar fi fost înștiințată de acest lucru și că ar fi declarat în scris că nu dorește să adopte copilul.
Autoritatea Națională pentru Protecția Copilului mai spune și că femeia care a îngrijit-o pe Simona timp de șapte ani nu mai era asistentă maternală din luna mai a acestui an, fiindu-i retras atestatul.
Redăm și punctul de vedere al Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție:
„Deschiderea adopției pentru copilul a cărei situație este mediatizată a fost realizată încă din 2013. Pe toată perioada de valabilitate a adaptabilității copilului, au fost realizate demersuri pentru identificarea în plan intern a unei familii/persoane adoptatoare însă nu s-a reușit finalizarea unei adopții cu o familie/persoană cu reședința obișnuită în România. În cadrul procedurii de adopție aplicate copilului, au fost selectate 120 de familii atestate din România, dintre acestea o singură persoană a dorit să participe la o primă vizită a fetiței dar care a refuzat ulterior continuarea procedurii de adopție.
Înainte de demararea procedurii de deschidere, DGASPC Mehedinți a informat asistentul maternal asupra faptului că fetița urma să fie declarată adoptabilă însă acesta a declarat în scris că nu dorește adopția copilului. Prin urmare, asistentul maternal a avut ocazia de a opta cu privire la adopția copilului, însă a preferat să opteze pentru refuzul unui astfel de demers, existând dovezi scrise în acest sens.
Decizia cu privire la încuviințarea adopției a fost luată de către instanța judecătorească, singura instituție din România care se poate pronunța în acest sens.
Asistentul maternal este persoana care se ocupa de creșterea, îngrijirea și educarea unui copil aflat în plasament pe o perioadă determinate de timp, respectiv până la reintegrarea copilului în familia naturală sau pană la adopția acestuia. Activitatea lui se desfășoară în baza unui contract cu caracter special, aferent protecției copilului, încheiat cu direcția generală de asistență sociali și protecția copilului.
Demersul realizat astăzi de către organele abilitate și nu de reprezentanți ai instituțiilor de protecție a copilului a vizat executarea unei sentințe judecătorești privind încuviințarea adopției, pentru a cărei aplicare fostul asistent maternal manifesta opoziție.
Reamintim că persoana de la care a fost luat astăzi copilul nu mai avea calitatea de asistent maternal, acesteia fiindu-i retras atestatul și implicit încetat contractul de muncă în luna mai 2019. Prin urmare, la acest moment copilul era reținut ilegal de o persoană care, din punct de vedere al legislației, nu avea nici un drept asupra copilului. Motiv pentru care, familia adoptatoare a depus plângere penală fată de fostul asistent maternal, pentru reținere ilegală a copilului, demers susținut și de către alte instituții”, a susținut Autoritatea Națională pentru Protecția Copilului, în punctul de vedere trimis redacției.
----
„Mami, nu vreau să plec!”, țipă și plânge o fetiță de opt ani din Baia de Aramă, în timp ce este târâtă pe jos de o procuroare de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova.
Motivul este că fetița, Simona, crescută de la vârsta de un an în plasament de către o familie din Baia de Aramă, a fost dată spre adopție unei familii din Statele Unite ale Americii, însă fără ca în urma vizitelor de potrivire să fi existat vreo dorință a copilului de a pleca din familia din județul Mehedinți spre SUA, a declarat avocatul familiei, Victor Dumitrică, pentru Newsweek România.
Citește și: Vlad Alexandrescu: E cutremurător să vezi copii care îți spun că sunt condamnați să moară
Atenție, video șocant:
Varianta familiei de plasament: Cum a ajuns o fetiță orfană să fie luată cu forța din casă
În 2012, fetița a fost luată în plasament la vârsta de un an și două luni, împreună cu o altă fetiță, Andreea, de doar nouă luni. Un an mai târziu, familia a dorit să le adopte pe amândouă, însă le-a fost aprobată cererea de către Protecția Copilului Mehedinți doar pentru fetița de nouă luni. Motivul a fost că, la vremea aceea, familia nu îndeplinea condițiile materiale pentru a le adopta pe ambele copile, a povestit avocatul Dumitrică.
Simona a continuat să crească în casa familiei din Baia de Aramă, până când, în 2017, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Mehedinți a deschis procesul de adopție pentru fetiță. Aici, însă, familia acuză Protecția Copilului că ar fi încălcat legea: în loc să anunțe familia de plasament că a deschis procedura de adopție și să îi lase termenul de 30 de zile pentru a decide dacă vrea ea să o adopte pe Simona, DGASPC Mehedinți ar fi păstrat tăcerea, iar, după șase luni, a găsit o familie din Craiova, stabilită în America, interesată să ia fetița.
Citește și: Mii de destine ratate. Primul raport parlamentar despre situația copiilor instituționalizați
Avocatul Dumitrică a mai declarat, pentru Newsweek România, că pe parcursul celor 10 vizite de potrivire cu familia adoptatoare, fetița și-ar fi exprimat dezacordul să fie luată. De altfel, familia de plasament s-a judecat cu familia din SUA și a câștigat în primă instanță, însă a pierdut apelul: Curtea de Apel Craiova a decis să dea câștig de cauză familiei din America.
Potrivit legii, decizia instanței ar fi trebuit pusă în executare de către un executor judecătoresc, care ar fi trebuit să meargă în casa familiei din Baia de Aramă, să constate refuzul fetiței de a părăsi locuința și să întocmească un raport pe baza căruia Protecția Copilului ar fi trebuit să o trimită pe Simona într-un program de consiliere, în urma căruia copila să spună dacă dorește să plece în America sau să rămână în Baia de Aramă, a mai declarat avocatul familiei.
Acest lucru, însă, nu s-a întâmplat: familia din SUA a făcut o plângere penală pentru rele tratamente și lipsire de libertate, iar, în baza acestei plângeri, un procuror de la Curtea de Apel Craiova a descins în casa familiei, însoțită de mascați, a luat copilul cu forța și l-a dus la Craiova.
Familia din Baia de Aramă acuză un abuz al autorităților. În acest moment, soții nu știu unde se află fetița: dacă este la un centru social din Craiova sau a fost urcată în avion, spre noua ei familie, din SUA.
Parchet: Familia din Baia de Aramă o ținea acolo ilegal
Procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova a precizat că „mama de plasament” nu mai era asistentă maternală și „o ținea acolo fără nici o calitate și în mod ilegal. De aceea a fost făcută această percheziție. S-a luat fetița și s-a predat părinților. A fost examinată de medicii de la Medicina Legală Craiova. Părinții sunt români, stabiliți în America. Este vorba despre o decizie a Curții de Apel Craiova, din 2019, prin care se încviințează adopția acestei fetițe în favoarea soților”, a declarat Tena Tulitu, citată de Mediafax.
Protecția Copilului: Nu am fost informați despre preluarea minorei
Protecția Copilului Mehedinți susține că nu a fost informată că fetița va fi luată cu mascații din casa din Baia de Aramă.
„Direcția nu a fost informată cu privire la preluarea minorei. Noi am aflat tot din spațiul public și nu ni s-a solicitat prezența în cadrul operațiunii. (...) Noi, până de curând, am acţionat raportat la circumstanţele cauzei şi am luat în considerare interesul superior al copilului, adică am mai fost să preluăm copilul, cu reprezentanţi din cadrul direcţiei, dar nu s-a preluat, pentru că minora nu a vrut să meargă, mai departe noi nu ştim ce s-a întâmplat astăzi, noi nu avem informaţii oficiale cu ceea ce s-a întâmplat astăzi. Până în aprilie era la un asistent maternal profesionist, avea un an şi câteva luni fetiţa când a fost luată în asistenţă maternală. Nu era înfiată, era în plasament la asistent maternal profesionist", a declarat, pentru Mediafax, Oana Lazăr, psiholog în cadrul Biroului Adopţii şi Postadopţii, din cadrul DGASPC Mehedinţi.
Citește și: Protecția Copilului atacă ridicol un raport parlamentar dur despre dramele copiilor din grija sa
Ministrul Muncii susține că Protecția Copilului va face o nouă anchetă
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat, la Antena 3, că Protecția Copilului va face o nouă anchetă în cazul fetiței de la Baia de Aramă: „Imaginile de azi nu sunt cele pe care aș fi vrut să le văd, dar instituțiile statului trebuie să spună ce și cum. Cei de la Protecția Copilului vor face o anchetă. E un caz extrem de emoționant. Trebuie să vedem ce s-a întâmplat”, a susținut Budăi.
ÎN CURS DE ACTUALIZARE