Alegeri prezidențiale LIVE

Vezi rezultatele votului în timp real
Călin Georgescu 22,94 %
Elena Lasconi 19,17 %
99,95 %
Marcel Ciolacu 19,15 %
George Simion 13,87 %
Click aici pentru rezultate complete

Fenomenul meteo extrem, apărut în 6 țări europene, prima oară în istorie. Și în octombrie va fi aşa

DE Florin Budescu | Actualizat: 02.10.2023 - 18:28
Fenomenul meteo extrem, apărut în 6 țări europene - Freepik
Fenomenul meteo extrem, apărut în 6 țări europene - Freepik
Fenomenul meteo extrem, apărut în 6 țări europene - Foto: unsplash/Marc Kleen
Fenomenul meteo extrem, apărut în 6 țări europene - Foto: unsplash/Marc Kleen

Un fenomen meteo extrem a apărut în şase țări europene, pentru prima oară în istorie. Și în octombrie va fi tot la fel. Țări din regiunea de climă temperată, inclusiv Franța, Germania și Polonia, au avut cele mai fierbinți zile de septembrie din istorie.

SHARE

Austria, Belgia, Franța, Germania, Polonia și Elveția au cunoscut cele mai calde luni din septembrie din istorie, cu temperaturi ridicate, care vor continua şi în octombrie. Anul acesta care va fi cel mai cald din istoria omenirii.

Duminică, au fost prognozate 31 de grade Celsius în sud-vestul Franței și 28 de grade Celsius la Paris. Autoritatea meteorologică franceză, Météo-France, a declarat că temperatura medie a lunii septembrie a fost de 21,5 de grade Celsius, între 3,5 și 3,6 grade Celsius peste norma pentru perioada de referinţă 1991 - 2020.

Fenomenul meteo extrem, apărut în 6 țări europene

Aceasta a făcut să fie cel mai fierbinte septembrie, cu peste 1°C, de când au început înregistrările, în anul 1900, a spus meteorologul Christine Berne, adăugând că, în mai multe regiuni, abaterea de la media din septembrie a ultimelor trei decenii a depășit cu 4°C şi uneori cu 6°C, conform The Guardian.

Monitorul climatic al UE a anunţat la începutul lunii septembrie că temperaturile globale din vara emisferei nordice au fost cele mai calde înregistrate vreodată. Serviciul Copernicus pentru schimbări climatice se așteaptă de asemenea ca 2023 să fie cel mai cald an pe care l-a experimentat omenirea.

Oamenii de știință spun că schimbările climatice determinate de activitatea umană duc la temperaturi globale mai ridicate, cu o încălzire de aproximativ 1,2 grade Celsius peste nivelurile preindustriale. Perturbarea sistemelor climatice ale planetei face ca evenimentele meteorologice extreme, cum ar fi valurile de căldură, seceta, incendiile și furtunile să fie mai frecvente și mai intense.

Citeşte şi: România va avea parte de un nou val de căldură. Meteorolog: „Va fi disconfort termic”

Météo-France a spus că valuri de căldură se produc și în afara lunilor de vară obișnuite, iulie și august. „Le vedem în primăvară și în septembrie, chiar și în octombrie, după modelul Grupului Interguvernamental pentru Schimbări Climatice (IPPC)”, a spus ea.

Multe recorduri lunare au fost doborâte în toată țara, într-o lună excepțională, a spus Météo-France, cu o temperatură medie mai ridicată decât în lunile ​​iulie și august, iar alerte de caniculă au fost emise în septembrie, pentru prima dată.

Biroul meteo al Germaniei, DWD, a declarat că luna septembrie a fost cea mai caldă, de când au început înregistrările naționale, cu aproape 4°C mai mare decât valoarea de referință din anii 1961-1990, în timp ce temperatura medie de 19°C a Belgiei a fost de asemenea cu aproape 4°C peste norma.

Citeşte şi: Cum poate reduce România impactul valurilor de căldură și ploilor abundente asupra populației

David Dehenauw, de la Institutul Regal de Meteorologie Belgian, a declarat: „Și aici, în septembrie a fost mai cald decât ]n iulie și august, ceea ce nu s-a mai întâmplat din 1961. „Belgia nu a experimentat niciodată o lună de septembrie atât de caldă.”

Institutul meteorologic din Polonia a anunțat de asemenea că temperaturile din septembrie au fost cu 3,6 grade Celsius mai mari decât media și cele mai calde din această lună, de când au început înregistrările, acum mai bine de 100 de ani, la fel cum spun şi autoritățile din Austria și Elveția.

Mediile lunare anormal de ridicate au fost stimulate de un val de căldură fără precedent, în prima jumătate a lunii trecute. Franța a înregistrat cea mai ridicată temperatură din toate timpurile din septembrie, de 38,8 grade Celsius, în departamentul Vienne, din centru-vest.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te