ELCEN spune cum a influențat problema de la CET Progresu furnizarea de apă și căldură în Sectorul 5

DE Bianca Iosef | Actualizat: 25.11.2022 - 14:45
Interiorul termocentralelor ELCEN/FOTO: G4 Media
Interiorul termocentralelor ELCEN/FOTO: G4 Media

ELCEN transmite, vineri, că problemele de furnizare a apei calde şi căldurii în sectorul 5 nu au fost influenţate de situaţia apărută în CET Progresu, cazanul la care au apărut probleme fiind o măsură de suplimentare a energiei.

SHARE

În plus, compania susţine că vechimea CET-urilor nu reprezintă un factor decisiv pentru problemele frecvente de furnizare a apei calde şi căldurii în Bucureşti, ci funcţionarea reţelelor de termoficare deţinute de Primăria Capitalei.

”Problemele de furnizare a apei calde şi căldurii în sectorul 5 nu au fost influenţate de situaţia apărută în CET Progresu. Problemele de furnizare a apei calde şi căldurii în Bucureşti, în special în data de 23 noiembrie când aproximativ jumătate din capitală a fost afectată de avarii în reţeaua de termoficare, nu au fost influenţate de activitatea ELCEN”, a transmis, vineri, compania.  

Citește și: VIDEO Iohannis: Trebuie să păstrăm unitatea occidentală şi soluţia strategică în faţa Rusiei

Sursa citată a precizat că neetanşeitatea care a survenit la cazanul din CET Progresu în data de 22 noiembrie nu a condus la nicio schimbare în ceea ce priveşte livrarea agentului termic de către ELCEN din această centrală, în sensul în care nu a existat deficit de energie termică dinspre această centrală spre reţeaua de termoficare ca urmare a acestui incident. 

Citește și: Exporturile de energie electrică au crescut cu 23%, în timp de importurile s-au majorat cu 6,7%

”În consecinţă, problemele de furnizare a apei calde şi căldurii în sectorul 5 nu au fost influenţate de situaţia apărută în CET Progresu. Rolul respectivului cazan a fost strict suplimentar. CET Progresu funcţiona deja de mai mult timp cu o turbină şi un cazan care asigurau sarcina termică necesară pentru zona arondată centralei”, a mai transmis compania.  

Potrivit ELCEN, ”vechimea CET-urilor nu reprezintă un factor decisiv pentru problemele frecvente de furnizare a apei calde şi căldurii în Bucureşti”.  

”Funcţionarea reţelelor de termoficare (deţinute de Primăria Municipiului Bucureşti) cu pierderi masive de apă fierbinte de aprox. 2000 t/h reprezintă problema majoră, reală la nivelul capitalei şi, implicit, la nivelul consumatorilor. Conductele de termoficare sunt atât de vechi şi de ruginite, încât o mare parte din apa care pleacă fierbinte de la CET-uri se scurge în pământ şi este înlocuită cu apă de adaos.

Primăria Municipiului Bucureşti include într-un bilanţ energetic recent un procent de pierderi tehnologice în reţeaua de termoficare de 37%”, mai arată ELCEN.  

Potrivit sursei citate, situaţia s-a agravat în ultimii 15 ani în condiţiile în care s-a făcut prea puţin pentru reabilitarea reţelei de termoficare, având în vedere că 65% din conducte au mai mult de un sfert de secol vechime. Consecinţa majoră este numărul mare de avarii ce se produc zilnic în reţeaua de termoficare, scrie News.ro. 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te