În plus, compania susţine că vechimea CET-urilor nu reprezintă un factor decisiv pentru problemele frecvente de furnizare a apei calde şi căldurii în Bucureşti, ci funcţionarea reţelelor de termoficare deţinute de Primăria Capitalei.
”Problemele de furnizare a apei calde şi căldurii în sectorul 5 nu au fost influenţate de situaţia apărută în CET Progresu. Problemele de furnizare a apei calde şi căldurii în Bucureşti, în special în data de 23 noiembrie când aproximativ jumătate din capitală a fost afectată de avarii în reţeaua de termoficare, nu au fost influenţate de activitatea ELCEN”, a transmis, vineri, compania.
Citește și: VIDEO Iohannis: Trebuie să păstrăm unitatea occidentală şi soluţia strategică în faţa Rusiei
Sursa citată a precizat că neetanşeitatea care a survenit la cazanul din CET Progresu în data de 22 noiembrie nu a condus la nicio schimbare în ceea ce priveşte livrarea agentului termic de către ELCEN din această centrală, în sensul în care nu a existat deficit de energie termică dinspre această centrală spre reţeaua de termoficare ca urmare a acestui incident.
Citește și: Exporturile de energie electrică au crescut cu 23%, în timp de importurile s-au majorat cu 6,7%
”În consecinţă, problemele de furnizare a apei calde şi căldurii în sectorul 5 nu au fost influenţate de situaţia apărută în CET Progresu. Rolul respectivului cazan a fost strict suplimentar. CET Progresu funcţiona deja de mai mult timp cu o turbină şi un cazan care asigurau sarcina termică necesară pentru zona arondată centralei”, a mai transmis compania.
Potrivit ELCEN, ”vechimea CET-urilor nu reprezintă un factor decisiv pentru problemele frecvente de furnizare a apei calde şi căldurii în Bucureşti”.
”Funcţionarea reţelelor de termoficare (deţinute de Primăria Municipiului Bucureşti) cu pierderi masive de apă fierbinte de aprox. 2000 t/h reprezintă problema majoră, reală la nivelul capitalei şi, implicit, la nivelul consumatorilor. Conductele de termoficare sunt atât de vechi şi de ruginite, încât o mare parte din apa care pleacă fierbinte de la CET-uri se scurge în pământ şi este înlocuită cu apă de adaos.
Primăria Municipiului Bucureşti include într-un bilanţ energetic recent un procent de pierderi tehnologice în reţeaua de termoficare de 37%”, mai arată ELCEN.
Potrivit sursei citate, situaţia s-a agravat în ultimii 15 ani în condiţiile în care s-a făcut prea puţin pentru reabilitarea reţelei de termoficare, având în vedere că 65% din conducte au mai mult de un sfert de secol vechime. Consecinţa majoră este numărul mare de avarii ce se produc zilnic în reţeaua de termoficare, scrie News.ro.