Economist: Legea pensiei discriminează pensionarii. Din ianuarie pensiile se indexează, nu cresc

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 13.12.2024 - 13:37
Economist: Legea pensie îi discriminează pe pensionari. Din ianuarie pensiile se indexează, nu cresc foto: Freepik (fotografie cu caracter ilustrativ)
Economist: Legea pensie îi discriminează pe pensionari. Din ianuarie pensiile se indexează, nu cresc foto: Freepik (fotografie cu caracter ilustrativ)

Un economist a anunțat care sunt principalele probleme din noua lege a pensiilor. Specialiștii spun că noile prevederi îi discriminează pe pensionari. Mai mult de atât, din ianuarie pensiile nu ar crește, ci s-ar indexa la rata inflației.

SHARE

De la 3 luni de la intrarea în vigoare a noii legii a pensiilor, unii pensionari se simt neîndreptățiți și pe bună dreptate, spun specialiștii.

Citește și: Cum a pierdut un pensionar sute de lei la pensie la Mica Recalculare? Ce greșeală a făcut? DOCUMENT

Citește și: În ce orașe și la ce bănci a intrat pensia pe decembrie? Când ajunge la toți pensionarii?

Tocmai inechitățile pe care le-au dorit inițiatorii să le elimine, s-au manifestat în o parte din categoriile de pensionari.

Citește și: Guvernul intervine la CCR să crească pensiile militare. Documentul ce schimbă tot. Când se dau banii

Cei mai dezavantajați de noua lege sunt persoanele care au muncit în condiții grele de muncă deoarece au mai puțini ani munciți, iar formula de calcul le-a tăiat considerabil din venituri. 

Economiștii spun că legea pensiilor este greșită din două motive pe care le vom expune pe larg.

Economist: Legea pensie îi discriminează pe pensionari. Din ianuarie pensiile se indexează, nu cresc

„În primul rând că nu a respectat ce și-a propus, și anume eliminarea inegalităților, a creat altele. Nu a luat în calcul anumite probleme specifice cum sunt cei care au lucrat în mină, cum sunt persoanele cu handicap, cum sunt pensiile militare.

Lucrul cel mai grav este că nu au luat în calcul situația clară, precisă, a lipsei de finanțare. Legea pensiilor nu a putut să fie finanțată ca să respecte ceea ce lumea aștepta.", a spus Mircea Coşea conform DC News.

Citește și: Cum primești o pensie mai mare? Casa de Pensii te învață cum ceri o nouă recalculare. Costă zero lei

Dacă pentru unii seniori, recalcularea a însemnat mii de lei în plus, unele persoane s-au trezit cu veniturile tăiate după ce au lucrat în condiții grele.

„Unele pensii au crescut foarte puțin, altele au crescut mai mult, nu se știe de ce, alții sunt nemulțumiți, alții sunt în piață și protestează aproape săptămânal. Dacă ajungi să plătești pensiile din fondul de rezervă al primului ministru, nu mai faci rectificare.

Dacă ajungi să te împrumuți săptămânal, e evident faptul că există o situație care trebuie să fie explicată transparent și cu onestitate, să nu avem miniștri sau președinți ai Casei de Pensii care vin și ne anunță de parcă am fi niște oameni fără simț de răspundere și fără inteligență: „O să crească pensiile de la 1 ianuarie”.

Indexarea nu înseamnă bani mai mulți

Singura consolare pe care o mai au pensionarii este promisiunea autorităților legată de indexarea de la 1 ianuarie 2025. Atunci, valorea punctului ar crește cu aproape 10 lei, de la 81 lei cât este în prezent, la 91 lei. 

Acest lucru nu va modifica toate veniturile, iar impactul financiar nu este considerabil deoarece prețurile sunt într-o continuă creștere. 

„Legea spune de ani de zile, dar nu s-a respectat: pensiile se indexează, nu cresc. Se indexează, adică ajung până la nivelul la care poți să faci față în sistemul de inflație în care trăim. Dacă ar crește, ar trebui să depășești inflația, dar nu se întâmplă lucrul ăsta.", a mai spus economistul. 

Citește și: Casa de Pensii refuză pe bandă rulantă adeverințe pentru o pensie mai mare la Mica Recalculare. Cum?

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te