Din ce județe sunt pensionarii care primesc 700 de lei în plus la pensie? Cum se face calculul?

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 18.06.2024 - 13:37
Din ce județe sunt pensionarii care primesc 700 de lei în plus la pensie? Cum se face calculul? foto: Freepik (fotografie cu caracter ilustrativ)

Din ce județe sunt pensionarii care primesc 700 de lei în plus la pensie? Cum se face calculul? Creșterea pensiei se va depinde foarte mult de numărul de ani pe care i-ai muncit peste cei 25 necesari ieșirii la pensie.

SHARE

Pensiile vor crește din luna septembrie, dar vor fi diferențe uriașe. 1.500.000 de pensionari nu vor lua niciun leu la recalculare.

Citește și: Cum au fost pensionarii păcăliți să plătească sume uriașe pentru o pensie mai mare la recalculare?

Din ce județe sunt pensionarii care primesc 700 de lei în plus la pensie? 

Mai mult, aceștia ar trebui să ia o pensie mai mică pe baza recalculării. Vor rămâne cu pensia de azi, deoarece nicio pensie nu scade, potrivit noii legi a pensiilor.

Oficialii ne-au spus că pensiile cresc, în medie, cu 40%. În acest moment, pensia medie este în România de 2.250 de lei. O creștere de 40%, va aduce o creștere medie de 900 de lei.

Există însă zone un de aceartă creștere medie va fi și cu 200 de lei mai mică ca media pe țară. 

Spre exemplu la Vaslui, cel mai sărac județ al României, creșterea medie va fi de numai 700 de lei, în medie. Asta, pentru că pensia medie este mult mai mică decât media pe țară.

Pensia medie în județul Vaslui e de doar 1.629 de lei. Pensia medie, după reclaculare, va ajunge la 2.300 de lei.

Care sunt județele cu cele mai mici pensii

În județul Vaslui sunt înregistrați 80.451 de pensionari de asigurări sociale de stat. Pensionarii vasluieni încasează o pensie medie de 1.629 lei, printre cele mai mici valori la nivel național.

Alte județe din țară unde sunt în plată cele mai mici pensii sunt Vrancea – 1.598 lei; Călărași – 1.671 lei; Giurgiu – 1.603 lei, conform estnews.

Citește și: Casa de Pensii explică noile schimbări în calcularea pensiei în 2024. Afectați: 5.000.000 pensionari

În județul Vaslui încasează indemnizația socială 25.820 de pensionari care provin din sistemul public de pensii. În cazul acestor persoane, valoarea medie suportată de la bugetul de stat până la valoarea indemnizației sociale este de 503 lei.

Pensia minimă socială este încasată de persoanele care au împlinit doar stagiul minim de cotizare. Acest tip de pensie a crescut de la 1 ianuarie 2024 cu un procent de 13,8%, de la 1.125 de lei la 1.281 de lei.

Cum se face calculul?

„Vor creşte în special pensiile mici care unele din ele sunt chiar în zona indemnizației sociale minime prevazute de Ordonanța 6/2009 unde au o contributivitate superioara celor 25 de ani care reprezinta stagiul mediu de cotizare de-a lungul ultimei legislații in domeniul pensiilor.

Citește și: Casa de Pensii explică noile schimbări în calcularea pensiei în 2024. Afectați: 5.000.000 pensionari

Din simulările pe care le-am avut, vor fi creșteri spectaculoase de 70%, 80%, chiar 90% pentru cei care au realizat acele stagii superioare si au avut contribuții mici la sistem, adică au lucrat pe salariul minim pe economie”, a spus preşedintele Casei de Pensii.

Pensia anticipată fără penalizări, eliminată

Pensia anticipată va fi acordată, cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat până la 5 ani de stagiu de cotizare peste stagiul complet de cotizare contributiv, precum și celor care au realizat stagiul complet de cotizare contributiv.

Citeşte şi: Un pensionar cu 35 ani munciți va avea o pensie de două ori mai mare la recalculare. Cum se explică?

Valoarea pensiei anticipate se va stabili prin diminuarea cuantumului pensiei pentru limită de vârstă, în raport cu stagiul de cotizare realizat peste stagiul complet de cotizare contributiv şi cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare, astfel:

Citește și: Pensie cu 300 lei mai mică la recalculare pentru un pensionar. Care e cauza și câți ani a lucrat?

Perioada de stagiu de cotizare realizată peste stagiul complet de cotizare contributiv – Procentul de diminuare pentru fiecare lună de anticipare (%)

până la un an – 0,40 %
între un an și 2 ani – 0,35 %
între 2 și 3 ani – 0,30 %
între 3 și 4 ani – 0,25 %
între 4 și 5 ani – 0,20 %

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te