Guvernul Ciucă a rămas la oferta de 1.000 le brut (650 lei net) și după negocierile de azi cu sindicaliștii. ACeștia din urmă au cerut creștere de 2.000 lei net.
În cursul zilei de ieri se muțumeau cu mult mai puțin: creștere de 25%.
Au fost finalizate negocierile dintre guvern și sindicatele din educație pe tema salariilor profesorilor. Purtătorul de cuvânt al executivului, Dan Cărbunaru, a transmis decizia lui Nicolae Ciucă.
Astfel, din dispoziția premierului, începând de azi, 1 iunie, ministrul Muncii, Marius Budăi, va intensifica discuțiile pe grila din legea salarizării, iar ministrul Educației, Ligia Deca va continua discuțiile pentru contractul colectiv de muncă.
Sindicatele din educație au respins oferta guvernului.
Guvernul merge mai departe cu oferta pentru profesori, sindicatele merg mai departe cu protestele
”Astăzi putem să vă anunțăm că negocierile au luat sfârșit. Din dispoziția premierului, începând de astăzi ministrul Muncii va intensifica discuțiile pe grila din legea salarizării, iar ministrul Educației, Ligia Deca va continua discuțiile pentru contractul colectiv de muncă”, a transmis Dan Cărbunaru, de la guvern.
După acest anunț, ministrul Educației a transmis că demersurile guvernului sunt o dovadă că toată lumea își dorește ca după minivacanța de Rusalii să se reia cursurile în școli.
”Ne dorim ca după aceste libere să revenim cu toții la școală. Am auzit vocea tuturor și demersurile Guvernului sunt o dovadă în acest sens. Mai avem multe de făcut pentru a ajunge să avem acel sistem educațional pe care ni-l dorim.
Prin actul adoptat astăzi reușim să acoperim solicitările. Impactul bugetar al OUG este de 2,16 miliarde de lei
Având în vedere că actele normative răspund cererilor, e momentul ca toți să prioritizăm copiii și încheierea anului școlar. Această soluție găsită împreună de guvern și sindicate răspunde și nevoii de echitate în sistem. Sunt creșteri importante. Azi e ziua copiilor, trebuie să ne gândim toți la interesul lor.
Am făcut apel la întoarcerea în clase. Ne-au spus că vor duce către membrii de sindicat textul OUG și se vor întoarce cu răspunsul cadrelor didactice. Această ordonanță ar trebui să ducă la reîntoarcerea în clase”, a transmis Ligia Deca.
Pe de altă parte și ministrul Muncii, Marius Budăi, a transmis că vor continua discuțiile pentru noua grilă de salarizare.
„După ce săptămâna trecută, anexa 8 din legea salarizării, tot la decizia coaliţiei a fost aprobată în Guvernul României şi anume atingerea grilei prevăzută în Legea 153, prin decizia coaliţiei, s-au aprobat două lucruri majore.
O dată s-au luat în calcul cerinţele sindicatelor şi s-a mărit pe brut cu 1.000 lei salariile tuturor persoanelor care sunt cadre didactice şi nedididactice cu 400 lei, dar şi didactice auxiliare tot cu 1.000.
După cum bine ştiţi, pe site-urile Ministerului Muncii şi pe site-ul Ministerului Educaţiei aseară s-au postat în transparenţă publică. În urma dezbaterilor publice s-au mai identificat câteva categorii care nu făcea parte din anexa cu salarizarea şi a fost rezolvat şi acest aspect astăzi în ordonanţa de urgenţă.
Aşa cum s-a decis, vom continua discuţiile pentru noua grilă de salarizare, bineînţeles cu sindicatele din educaţiei, în primul rând, după care urmează celelalte sindicate”, a explicat Marius Budăi, la finalul şedinţei de Guvern.
Sindicatele nu sunt de acord
„De marți încolo vor continua acțiunile de protest”, a transmis Marius Nistor, unul dintre liderii sindicatelor profesorilor aflați în stradă de aproape două săptămâni.
Citește și: Greva profesorilor continuă. Guvernul le-a majorat salariile cu 650 lei. Sindicaliștii cer triplu
”Ne-au chemat să ne anunțe că a fost adoptată OUG. Nu există niciun element de noutate, iar mai departe încă se pot continua negocierile la nivelul Ministerului Muncii pe viitoarea lege. Soluția trebuie să fie cea dorită de colegii mei”, a mai spus Nistor.
De asemenea, liderul sindical Simion Hăncescu a transmis că sindicaliștii sunt suverani.
”Oamenii sunt cei care sunt suverani, oamenii au semnat pentru grevă generală, oamenii decid dacă ea încetează sau nu.
Până în acest moment oamenii au spus că nu e acceptat ca grila să se aprobe în 3 ani de zile.
Oamenii au semnat pentru asumarea unei greve, ei decid dacă cedează sau nu”, a transmis Hăncescu.
Cum s-au răzgândit sindicatele
În cursul negocirilor de aseară, sindicatele au anunțat că vor o creștere salarială de 2.000 lei net pentru fiecare profesor. Punctul de pelcare al negocierilor fusese o creștere de 25% pentru toți profesorii. Cererea de 2.000 lei net pentru fiecare profesor - apărută aseară intempestiv în timpul negocierilor - este cu mult peste procentul de 25% cerut anterior de sindicate.
Salariul unui profesor debutant este de 2.800 de lei, astfel încât creșterea de 2000 de lei net este de 71%.
Salariul unui profesor cu 2-5 ani vechime este de 3.600 de lei, astfel încât creșterea de 2.000 de lei este de 55%.
Salariul unui profesor cu 10-20 de ani vechime este de 4.500 de lei, astfel încât creșterea de 2.000 de lei este de 44%
Guvernul oferise suma de 1.000 de lei brut, echivalentul unei creșteri în 13% pentru profesorul cu vechime și 23% pentru profesorul debutant.
Citește și: Cum sunt afectați de greva profesorilor elevii care vor să meargă la Harvard, Cambridge ori Sorbona