Cum sunt afectați de greva profesorilor elevii care vor să meargă la Harvard, Cambridge ori Sorbona

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 31.05.2023 - 12:47
Universitățile bune vor studenți eminenți Foto: Pixabay.com

Absolvenții de liceu care vor să studieze la Harvard, Cambridge ori Sorbona pot întâmpina probleme dacă se amână examenul de Bacalaureat, pentru că promovarea acestuia este o condiție la admitere.

SHARE

Elevii români care vor să studieze la Harvard, Cambridge ori Sorbona pot întâmpina probleme dacă se amână examenul de Bacalaureat, pentru că promovarea acestuia este o condiție la admitere. 

Admiterea la cele mai prestigioase universități din lume nu se face într-o singură etapă.

Cei care au decis că studiază la Cambridge, Harvard ori Sorbona au depus deja dosarul de înscriere încă de la începutul clasei a douăsprezecea. În cele mai multe cazuri, promovarea Bacalaureatului cu o notă cât mai aproape de 10.00, este una dintre condițiile impuse de universitățile de renume din lume. 

Cât de mult influențează greva profesorilor admiterea la Harvard

Universitatea Harvard este visul absolvenților de liceu la nivel global. Competiția pentru admiterea la Harvard este foarte rigidă, astfel, pentru a crește șansele unui tânăr de a deveni student la această instituție de învățământ, acesta trebuie să aibă un punctaj foarte mare la admitere. 

Citește și: Un profesor din România câștigă de cinci ori mai puțin ca unul din Austria. Cât primește un debutant

La înscriere, nu este importantă nota la Bacalaureat pentru că acest lucru se face cu multe luni înainte de admiterea propriu-zisă, însă este important ratingul școlii și notele obținute pe parcursul anilor de studiu. De asemenea, rezultatele la olimpiade sunt luate în considerare.

Însă pentru a fi admis, BAC-ul este o condiție și media trebuie să fie foarte aproape de 10 pentru a avea șanse.

Admitere la Cambridge

Admiterea la universități din Marea Britanie începe în luna octombrie. Până pe 15 octombrie este admiterea pentru Oxford și trebuie să fie trimisă o scrisoare de intenție și o recomandare de la un profesor de la clasă. Pe 31 octombrie se dă un test. Apoi se dă un interviu în următoarele 15 zile. 

Apoi aștepți să vezi dacă ai fost acceptat. Dacă se întâmplă acest lucru, se pun condiții în ceea ce privește Bacalaureatul. Cei care vor să fie admiși trebuie să ia, fie note maxime la anumite materii, fie o notă cât mai apropiată de 10, cea generală. 

Citește și: Un profesor din România cu 25 de ani vechime câștigă mai puțin decât un gunoier din Germania

Cei care dau Bacalaureatul Olimpicilor trimit mai devreme rezultatele. Ceilalți trebuie să le trimită într-un anumit termen, de obicei până la jumătatea lunii iulie. 

Cum se face admiterea la Sorbona

De regulă, dosarul de admitere la universităţile internaţionale trebuie să conţină:

- foaia matricolă din cei 4 ani de liceu;

- ultima diplomă de studii (bacalaureat sau licență în cazul admiterii la masterat);

- una sau două scrisori de recomandare de la profesori;

- rezultatele unui test de limbă străină [cerut de universitate];

- un eseu motivațional.

Admiterea la universităţile din Franţa se realizează pe baza notei de la Bacalaureat şi pe baza aplicaţiei trimise foarte uşor online către universitatea vizată.

Pentru una dintre cele mai renumite universități din Europa, Sorbona, procesul de admitere durează jumătate de an. 

În principiu nu este vorba despre un examen propriu-zis, însă viitorii studenți trebuie să îndeplinească o serie de criterii, iar cei care vin din străinătate trebuie să cunoască perfect limba franceză. 

Astfel, cum intră în clasa a XII-a, elevii români trebuie să înceapă să se informeze despre ce vor să studieze la Sorbona, să participe la târgurile de orientare și să-și pregătească dosarul pentru înscriere. Această etapă se desfășoară în perioada 20 decembrie-18 ianuarie. 

În perioada 18 ianuarie- 9 martie fiecare dintre cei care vor să studieze la această unitate prestigioasă de învățământ, se înregistrează pe platformă și își completează dosarul. 

Din 10 martie până pe 6 aprilie, candidații își completează dosarele, își depun proiectele în care își motivează alegerea pentru studierea unor anumite cursuri.

Dacă cei care candidează sunt elevi la liceu, la începutul lunii aprilie verifică dacă rapoartele lor școlare și formularul pentru înscriere sunt corect completate. 

Fiecare alegere pe care o formulează trebuie să fie trecută într-o fișă care cuprinde aprecierile profesorilor candidaților și opinia directorului școlii. 

Fiecare alegere a cursului dorit de candidat trebuie confirmată până la 6 aprilie, altfel studentul nu va putea urma cursul ales. 

În perioada 1 iunie-7 iulie ste etapa de admitere propriu-zisă.  Până la finalul acelei date, dosarul trebuie să fie completat cu documentele solicitate.

Urmărește-ne pe Google News

 

Urmărește-ne pe Google News

Urmărește-ne pe Google News

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te