Pensioanrii cu pensie mică nu primesc creșteri marid e pensie, este anunțul corect al ministrului muncii, Bucura Oprescu. Newsweek România a atras de nenumărate ori atenția asupra acestui adevăr și a explicat în detaliu și cu exmeple de ce se întâmplă acest lucru.
Citește și: De ce 2.000.000 pensionari rămân cu pensie mică? Răspunsul ministrului muncii va enerva pensionarii
Acest aspect se datorează faptul că mulți oensionari cu pensii mici au muncit puțșini ani, sub 25 de ani. Sore ezemplu, majoritatea pensionarilor care primesc indemnziația minimă de 1.281 de lei au munct între 5 și 25 de ani. Ei nu a luat puncte bonus deoarece punctele bonus se dau pentru cei care au peste 25 de ani.
Formula de reclaculare este la final de articol.
Aspect semnalat de Newsweek a fost confirmat de către Ministrul Muncii, Bucura Oprescu.
De ce 2.000.000 pensionari rămân cu pensie mică? Răspunsul ministrului muncii va enerva pensionarii
"Legea pensiilor reflectă contributivitatea.
Repet, fie că discutăm de o persoană cu 18 ani stagiu de cotizare, fie că discutăm de o persoană cu 25-35 de ani stagiu de cotizare, depinde în primul rând, pentru că ponderea cea mai mare o au punctele de contributivitate care reflectă veniturile pe care pensionarul le-a avut. Apoi avem sigur punctele de stabilitate, care se adaugă pentru a răsplăti munca şi perioadele lungi de cotizare, astfel încât să avem predictibilitate şi stabilitate în sistemul public de pensii”, a arătat ministrul.
Newsweek a rătat că pensionarii cu pensii mici nu vor lua pensie indexată la 1 ianuarie. Și asta pentru că guvernul le-a pus, în medie, 400 de lei pentru a ajunge la nivelul de 1.281 de lei pensie minimă.
Ce faci cu pensie de 1.281 de lei?
Majoritatea acestor pensionari au activat în agricultură, la CAP, în industria textilă. Sau, unii dintre ei au puțini ani munciți, mult sub 25 de ani.
Newsweek a scris că acești pensionari ar trebui să ia o pensie mult mia mică pe baza contribuitivității. Pentru ca acești pensionari să primească, totuși, indemnziația minimă de 1.281 de lei, statul completează pensia obținută pe baza contributivității.
În fapt, pensia lor pe baza contributivității ar fi trebuit să fie de 730 de lei.
Citește și: 1.100.000 de pensionari iau 500 lei în plus la pensie de la 1 ianuarie. În ce domenii au activat?
Acestea se dau pentru perioadele efectiv lucrate, doar pentru stagiile direct contributive, după 25 de ani de cotizare. Adică, ai muncit între 25-30 de ani vei avea 0,5 puncte suplimentare, ai muncit între 30-35 de ani vei avea 0,75 puncte suplimentare", a spus Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii la Antena 3 CNN.