Cât timp vei mai putea cumpăra vechime în muncă? Dai 750 lei/lună, ai o pensie mai mare pe viață

DE Florin Budescu | Actualizat: 31.08.2023 - 10:20
Cât timp vei mai putea cumăra vechime în muncă? - Foto: Pexels / Andrea Piacquadio
Cumpărarea de vechime în muncă ar putea fi extinsă - Foto: Flickr/Marco Verch

Cine vrea să cumpere vechime în muncă ar putea să o facă până la finalul anului viitor. Un proiect de prelungire a termenului până la care românii pot face acest lucru este pe ordinea de zi a şedinţei Executivului, de astăzi. Pensia de limită de vârstă e miza.

SHARE

În mod normal, posibilitatea de a-ţi cumpăra vechime în muncă expiră astăzi, conform prevederilor legale aflate în vigoare.

Citește și: Cât vor primi românii în plus la pensie din 1 ianuarie 2024. Cea mai mare creștere de după Revoluție

Conform proiectului aflat pe masa Guvernului, plata CAS (contribuţia de asigurări sociale) datorată de un contribuabil român se va putea face într-o singură tranşă, ori eşalonat.

Cumpărarea de vechime în muncă ar putea fi extinsă

Tranşele contribuabilului pot să fie lunare, defalcate până pe 31 decembrie 2024. Dacă la acel moment CAS datorată nu este achitată în întregime, stagiul de cotizare se constituie corespunzător plăţii efectuate.

Baza lunară de calcul a CAS o constituie venitul lunar asigurat, înscris în contractul de asigurare socială, care nu poate să fie mai mic decât salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, aflat în vigoare la data încheierii contractului de asigurare socială.

În acest an, cumpărarea unui an de vechime în muncă a costat 9.000 de lei. În logica legislativă, această metodă de a cumpăra vechime în muncă, prin plata post-factum a unor ani de vechime care lipsesc, ar trebui să fie posibilă mereu, în limitele stabilite de Executiv.

Citeşte şi: Cum calculezi cu ce sumă de bani ieși la pensie. Pragul de 15 ani vechime este cel mai important

Contribuția lunară pe care au trebuit să o achite românii, pentru vechimea în muncă, a fost anul acesta de 750 de lei.

Prin această modalitate, românii care nu au în cartea de muncă suficienți ani lucraţi pot beneficia de pensie, însă există câteva condiții de îndeplinit.

Contribuţia lunară se calculează în relaţie de salariul minim pe economie din anul în care vrei să cotizezi la fondul de pensii, pe Pilonul 1.

Citeşte şi: Data la care îți poți cumpăra vechime în muncă pentru o pensie mare expiră curând. Cum procedezi

De exemplu, în acest an, salariul salariul minim brut este de 3.000 de lei, aşa că contribuția lunară trebuie să reprezinte 25% din această sumă, adică 750 de lei.

Dacă înmulţim cu 12 luni de contribuţie, contribuția totală anuală la sistemul public de pensii va fi anul acesta de 9.000 de lei.

Conform actualelor prevederi legale, plata CAS lipsă se face strict pentru perioade anterioare care nu au fost asigurate, adică în care angajatorul, ori contribuabilul, direct, nu a virat CAS la bugetul de pensii. 

Ieșirea la pensie se poate face doar atunci când este îndeplinit criteriul vârstei: 65 de ani la bărbați şi 61 de ani și 9 luni, la femei.

Cum se calculează pensia

Persoanele cu vechime de minim 15 ani primesc 45% din salariul minim brut pe ţară. Pentru fiecare an de vechime în plus se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe ţară.

Persoanele cu vechime între 10 ani şi 15 ani, aflate la pensie la data intrării în vigoare a legii, primesc 40% din salariul minim brut pe ţară, iar pentru fiecare an de vechime în plus se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe ţară.

„Persoanele cu vechime de minim 15 ani primesc 45% din salariul minim brut pe ţară. Pentru fiecare an de vechime în plus se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe ţară.

Citește și: Ce pensie ia un român care a muncit 30 de ani în Italia cu 2.000 € pe lună. Poți calcula singur

În cazul în care, din calculul pensiei, rezultă o sumă mai mare, atunci persoana o va primi pe aceasta. Formula a fost introdusă pentru a remedia o inechitate prevăzută de legislaţia în vigoare.

Din cauza acesteia nu se făcea nicio diferenţiere în funcţie de anii lucraţi între beneficiarii de pensie minimă.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te