Ce pensie ia un român care a muncit 30 de ani în Italia cu 2.000 € pe lună. Poți calcula singur

DE Alex Darvari | Actualizat: 25.08.2023 - 12:27
Ce pensie ia un român care a muncit 30 de ani în Italia cu 2.000 € pe lună - Foto: Pexels / Andrea Piacquadio

Un milion de români trăiesc în Italia și pe mulți îi așteapăt pensia. La un salariu mediu de 2.000 de euro ei se pot aștepta să primească suma de 1.100 de euro, mult mai mult decât în România

SHARE

Un număr de un milion de români trăiesc în Italia, mulți dintre ei fiind plecați din anii 90. Astfel, unii dintre ei se pot pensiona în curând.

Citește și: Pensiile vor fi mărite pentru milioane de români. Se dau mulți bani în plus. Calculele, făcute

Newsweek a făcut o simulare pentru a vedea ce pensie poate obține un român care muncește în Italia de 30 de ani în domeniul îngrijirii persoanelor vârstnice sau vânzări. La un venit lunar de 2.000 de euro, românii se pot aștepta la o pensie de 1.093 euro.

Citește și: Cât vor primi românii în plus la pensie din 1 ianuarie 2024. Cea mai mare creștere de după Revoluție

O simulare puteți face AICI

Dacă ați muncit pe un salariu mai mic, de 1.500 de euro în construcții, dar și pe perioadă mai mică, să spunem de 20 de ani, veți lua o pensie de 520 de euro.

Citește și: Cum și de către cine au fost introduse pensiile speciale pentru care plătim 1.5 miliarde lei pe an

Cum iei pensia în Italia

Pensia se solicită de la fiecare stat în care ați lucrat în parte, în momentul în care îndepliniți condițiile de pensionare din statul respectiv.

De exemplu, dacă ați lucrat atât în România, cât și în Italia, veți primi două pensii, una acordată de către statul român, la îndeplinirea condițiilor prevăzute de legislația română și alta acordată de către statul italian, din momentul în care îndepliniți condițiile prevăzute de către legislația italiană, fiind necesar să depuneți câte o cerere pentru obținerea fiecărei pensii, în parte.

Principiul totalizării perioadelor de asigurare este valabil pentru accesul la ambele pensii, atât cea acordată de către statul român, cât și cea care va fi acordată de statul italian, la momentul îndeplinirii condițiilor. 

Dacă perioada în care aţi fost asigurat în Italia, nu este suficient de lungă pentru a putea beneficia de pensie în acest stat, vor fi luate în calcul toate perioadele de asigurare realizate în alte state membre ale UE, deci şi în România. Regula este valabilă și viceversa.

 Valoarea pensiei va fi stabilită proporțional cu stagiul de cotizare la sistemul de asigurări sociale al respectivului stat.

La ce vârstă te pensionezi în Italia

Pentru a putea beneficia de pensia pentru limita de vârstă este necesar ca lucrătorul să fi împlinit vârsta de pensionare de 67 de ani și să fi realizat un stagiu minim de cotizare de 20 de ani (stagiul de cotizare poate fi atins prin totalizarea perioadelor de asigurare realizate în România + Italia (minim 1 an) + alte eventuale state UE/SEE).

Contribuabilii care au contribuții vărsate începând cu 01 ianuarie 1996 se pot pensiona dacă îndeplinesc cerințele menționate anterior, cu condiția ca, cuantumul pensiei să nu fie mai mic decât 1,5 x cuantumul alocației sociale (în anul 2023, pragul este de 754,91 Euro).

Persoanele care au contribuții vărsate începând cu 1 ianuarie 1996, se vor putea pensiona, la împlinirea vârstei de 71 de ani, dacă au minim 5 ani de contribuție efectivă.

Data de acordare a pensiei va fi prima zi din luna ce urmează celei în care solicitantul 

Toate informațiile despre pensia în Italia AICI

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te