Atunci când își duce la îndeplinire această obligație, angajatul poate să îşi aleagă și domeniul cursurilor și poate negocia o clauză de formare profesională echilibrată, fără abuz de drept.
Dacă angajatorul nu se achită de această obligaţie, salariatul are dreptul de a urma astfel de cursuri și poate solicita un concediu pentru formare profesională, plătit de angajator.
Cum poți stai acasă și să înveți
Dacă angajatul ajunge să-și plătească singur formarea profesională periodică e foarte probabil că acest lucru se întâmplă pentru că angajatorul i-a neglijat formarea profesională (art. 194, din Codul Muncii).
Durata concediului pentru formare profesională poate să fie de cel mult 10 zile sau de cel mult 80 de ore, după cazul în speţă.
Salariatul nu poate să fie condiționat în privința domeniului ales pentru formare, el are dreptul să şi-l aleagă singur, conform Codului Muncii.
Citeşte şi: 224.000 de persoane, deficit de forţă de muncă, în 2026. Un expert avertizează
Elaborarea planului de formare profesională este o obligație în sarcina fiecărui angajator care are cel puțin 20 de salariați, nu o posibilitate sau o opțiune.
Legea 24/2000 stipulează că „angajatorul persoană juridică care are mai mult de 20 de salariați elaborează anual și aplică planuri de formare profesională, cu consultarea sindicatului sau, după caz, a reprezentanților salariaților”.
Citeşte şi: Bani de la stat pentru românii care vor să își deschidă o afacere. Cine poate beneficia de 100.000 €
Angajatorul îşi va îndeplini obligația dialogând în fiecare an și colaborând cu salariații săi, așa cum aceștia au ales să se organizeze în mod colectiv sau nu.
Cu sau fără organizarea aceasta colectivă, planurile de formare ar trebui să existe în orice unitate care are cel puțin 20 de salariați. Ele ar trebui să fie și aplicate, nu este o simplă formalitate, ci trebuie să aibă rezultate concrete.
Angajatorii sunt obligaţia de a asigura participarea la programe de formare profesională pentru toți salariații cel puțin o dată la 2 ani, dacă au cel puțin 21 de salariați, ori cel puțin o dată la 3 ani, dacă au sub 21 de salariați.