Cum poți lua sute de lei în plus la pensie fără să fi muncit pentru ei? Care sunt codițiile?

DE Alex Darvari | Actualizat: 28.10.2024 - 11:03
Cum poți lua sute de lei în plus la pensie fără să fi muncit pentru ei? Ce preț trebuie plătit? - Foto: Freepik
Cum poți lua sute de lei în plus la pensie fără să fi muncit pentru ei? Ce preț trebuie plătit? - Foto: Freepik

Cum poți lua sute de lei în plus la pensie fără să fi muncit pentru ei? Ce preț trebuie plătit? vă spunem potrivit noii legi a pensiilor care a intrat în vigoare la 1 septembrie.

SHARE

Pensie recalculată la 1 septembrie pentru absolut toți cei 4.700.000 de pensionari. Au existat și nemulțumiri și de aceea Casa de Pensii și MInisterul Muncii oferă pensionarilor posibilitatea unei noi recalculări.

Citește și: Dispar 2 tipuri de pensie! Milioane de pensii, recalculate. Care pensionari vor lua bani în plus?

Cum poți lua sute de lei în plus la pensie fără să fi muncit pentru ei? Ce preț trebuie plătit?

Până la 1 martie 2025, pensionarii pot depune adeverințele cu venituri nepermanente. E vorba de pensionarii care au avut aceste venituri până în 2001. Pensionarii trebuie să le găsească și să le depună la Casele de Pensii.

Citește și: Câte mii de lei costă adeverințele ce trebuie depuse pentru o pensie mare la recalculare?

Legea pensiilor mai oferă o șansă ca pensionarii să ia bani mai mulți la pensie prin cumpărarea anilor vechime. Două categorii de pensionari ar putea fi tentați să cumpere acești ani vechime. Erte, în primul rând, vorba de cei care nu au stagiul minim de cotizare care este de 15 ani.

Citește și: Noi creșteri de pensie pentru o categorie de pensionari care au muncit doar până la 60 ani. De ce?

A doua categorie de pensionari care pot fi intersați să cumpere ani vechime sunt cei care pur și simplu vor să își crească pensia. Valoarea punctului de referință este de 81 de lei. Dacă ai lucrat între 25 și 30 de ani iei 0,25 puncte de referință în plus, între 30 și 35 de ani iei 0,5 puncte de referință pentru fiecare an muncit. Cei care au muncit peste 35 de ani, primesc un punct de referință pentru fiecare an muncit.

Cât costă să cumperi un an de muncă?

Pnesionarii trebuie să facă un calcul dacă merită să cumpere un an vechime deoarece este scump. De fiecare dată când crește salariu minim în România, crește și valoarea anului vechime.

Pentru a calcula costul achiziționării unei luni de vechime în muncă, se ia în considerare contribuția la pensii, care este de 25%. 

Citește și: Ce pensie ia un român care a muncit 30 de ani în Italia cu 2.000 € pe lună. Poți calcula singur

Anul vechime s-a scumpit, din nou, de la 1 iunie când a crescut salariul minim. Astfel, un an vechime a ajuns să coste 925 X 12 luni = 11.100 de lei.

Cum se adună la pensie - anii vechime?

persoanele interesate pot cumpăra vechime pentru o perioadă de cel mult 6 ani anterioară datei încheierii contractului de asigurare socială. Plata contribuţiei se poate face într-o singură tranşă sau în tranşe lunare.

Vechime apopate fi cumpărată și de pensionarii din afara țării.

Pot cumpăra vechime în muncă cetățenii români din ţară sau din străinătate care nu sunt pensionari şi care nu au fost asiguraţi în sistemul public de pensii. Această formă de asigurare se adresează tuturor persoanelor care doresc să-și completeze stagiul de cotizare în vederea acordării pensiei pentru limită de vârstă, respectând vârsta standard de pensionare de 65 ani la bărbați și 63 ani la femei.

Mai trebuie spus că persoanele interesate pot cumpăra vechime pentru o perioadă de cel mult 6 ani anterioară datei încheierii contractului de asigurare socială. Plata contribuţiei se poate face într-o singură tranşă sau în tranşe lunare, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2024.

Detalii AICI

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te