Cum pot lua mii de lei în plus la pensie pensionarii cu grupe și condiții speciale? Instanța explică

DE Alex Darvari | Actualizat: 23.05.2025 - 16:06
Cum pot lua mii de lei în plus la pensie pensionarii cu grupe de muncă și condiții speciale? - Foto: Freepik
Cum pot lua mii de lei în plus la pensie pensionarii cu grupe de muncă și condiții speciale? - Foto: Freepik
Cum pot lua mii de lei în plus la pensie pensionarii cu grupe de muncă și condiții speciale? - Foto: Freepik
Cum pot lua mii de lei în plus la pensie pensionarii cu grupe de muncă și condiții speciale? - Foto: Freepik

Cum pot lua mii de lei în plus la pensie pensionarii cu grupe și condiții speciale? Instanța din Bistrița a dat o decizie care ar putea modifica din temelii legea pensiilor. Înalta Curte va avea ultimul cuvânt. Venim cu documentul și cu explicații.

SHARE

O decizie a Tribinalului Bistrița Năsăud despre posibilitatea schimbării legii pensiilor a stârnit un mare interes pentru pensionari. În primul rând pentru milioanele de pensionari care au muncit în grupe de muncă și în condiții speciale.

Cum pot lua mii de lei în plus la pensie pensionarii cu grupe și condiții speciale? Instanța a decis

Acești pensionari au acuzat că nu au primit multe puncte de stabilitate la pensie, deoarece nu au mulți ani munciți, așa cum cere noua lege a pensiilor.

Legea pensiilor acordă puncte bonus sau de stabilitate doar pentru numărul de ani munciți. Punctele de stabilitate (bonus) se acordă dacă ai muncit peste 25 de ani.

Citește și: Cum pot obține toți pensionarii o creștere de pensie? Instanța a decis. Casa de Pensii bună de plată

Cine a muncit între 25 și 30 de ani a primit 0,25 puncte de stabilitate /an

Cine a muncit între 30 și 35 de ani a primit 0,5 puncte de stabilitate /an

Cine a muncit peste 35 de ani a primit 1 punct de stabilitate /an. Un punct este 81 de lei.

Citește și: Pensii și salarii tăiate cu 15% din toamnă? Coșmarul pensionarilor se poate întoarce după 15 ani

O decizie a Tribunalului Bistrița Năsăud ar putea aduce bani în plus pentru pensionarii cu grupe de muncă și care au lucrat în condiții grele. Newsweek a scris un prim articol despre această decizie. Îl aveți mai jos:

Citește și: Nouă decizie a Instanței pentru pensionarii cu grupe de muncă. Cine câștigă și cine pierde la pensie

Tribunalul Bistrița, decizie depsre pensie

În esență, Tribunalul Bistrița a decis transformarea stagiului suplimentar de la grupele de muncă și condiții speciale din perioadă necontributivă în perioadă contributivă.

Tribunalul a cerut, însă, îndrumarea Înaltei Curți pentru a vedea dacă a decis bine.

Potrivit deciziei tribuanlului Bistrița, perioadele suplimentare la vechimea în muncă pentru perioadele realizate la grupa I și II de muncă ar putea deveni stagiu de cotizare contributiv.

De asemenea, perioadele suplimentare la vechimea în muncă pentru perioadele realizate în condiții grele sau speciale de muncă ar putea deveni stagiu de cotizare contributiv.

În aceste condiții, pensionarii cu grupe de muncă și condiții speciale ar putea primi și ei puncte suplimentare sau de stabilitate.

 Pensiile le-ar putea crește cu sute sau mii de lei.

Decizia Tribunalului este mai jos:


Ce a dispus Tribunalul Bistrița despre pensii?

În temeiul art. 1 alin. 2 din OUG nr. 62/2024, dispune sesizarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie cu dezlegarea următoarei chestiuni de drept: dacă prevederile art. 15 alin. 2 şi 3 din Legea nr. 360/2023 trebuie să fie interpretate în sensul că, perioadele suplimentare la vechimea în muncă acordate în baza legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001 pentru perioadele realizate în grupa I şi/sau a II-a de muncă şi perioada suplimentară acordată pentru perioadele de stagiu de cotizare realizate în condiţii deosebite şi/sau speciale de muncă după data de 1 aprilie 2001, prevăzute la art. 15 alin. 2 şi 3 din Legea 360/2022, reprezintă stagiu de cotizare contributiv, în sensul prevederilor art. 3 lit. r) din aceleaşi act normativ, ce trebuie să fie avut în vedere la acordarea punctelor de stabilitate conform prevederilor art. 85 alin. 3 din lege sau, din contră, reprezintă stagiu de cotizare necontributiv. 

Tribunalul așteaptă o îndrumare din partea Înaltei Curți.

Ce spune, acum, legea pensiilor?

În acest moment, perioadele desfășurate în grupe de muncă sau condiții speciale sunt stagiu necontributiv, astfel:

Perioadele suplimentare la vechimea în muncă pentru perioadele de activitate desfășurate în locuri de muncă încadrate în fostele grupe I şi a II a de muncă (anterior datei de 1 aprilie 2001) se acordă doar dacă persoana în cauză a lucrat efectiv cel puţin 5 ani în aceste condiții de muncă, echivalentul acestei perioade 100% din timp.

Perioada suplimentară la vechimea în muncă acordată pentru aceste condiții de muncă constituie stagiu de cotizare necontributiv  în condiţii normale de muncă.

Perioadele suplimentare pentru activitatea desfășurată  în locuri de muncă în condiții speciale/deosebite de muncă, după data de 1 aprilie 2001, se acordă   la realizarea unui stagiu de cotizare de minimum un an împlinit  în aceste condiţii de muncă. Perioada suplimentară acordată pentru aceste condiții de muncă constituie stagiu de cotizare  necontributiv în condiţii normale de muncă.

Ce perioade suplimentare se acordă la pensie?

Pentru perioadele de activitate  desfășurate  în grupa I de muncă (anterior datei de 1aprilie 2001):

se acordă o perioada suplimentara  de 6 luni pentru fiecare an întreg lucrat în grupa I  de muncă, doar dacă persoana în cauză a realizat cel puţin 5 ani în  grupele I și/sau II de muncă, echivalentul acestei perioade 100% din timp. Perioada suplimentară la vechimea în muncă acordată pentru aceste condiții de muncă constituie stagiu de cotizare necontributiv în condiţii normale de muncă;

se acordă un număr suplimentar de 0,50 puncte pentru fiecare lună de activitate desfășurată în  locuri încadrate în grupa I de muncă .

Pentru perioade de activitate  desfășurate   în locuri de muncă încadrate în grupa a II a de muncă (anterior datei de 1aprilie 2001):

se acordă o perioada suplimentara de 3 luni pentru fiecare an întreg lucrat în aceste condiții, doar dacă persoana în cauză a realizat cel puţin 5 ani în  grupele I și/sau II de muncă, echivalentul acestei perioade 100% din timp. Perioada suplimentară la vechimea în muncă acordată pentru aceste condiții de muncă constituie stagiu de cotizare necontributiv în condiţii normale de muncă.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te