Clădirile cu un anumit risc seismic sunt interzise de la închiriere. Este o decizie luată de Guvern

DE Alexandru Pop | Actualizat: 23.02.2023 - 12:00
Clădirile cu un anumit risc seismic sunt interzise de la închiriere. Este o decizie luată de Guvern . Foto: Florin Budescu
Clădirile cu un anumit risc seismic sunt interzise de la închiriere. Este o decizie luată de Guvern . Foto: Florin Budescu

Închirierea sau cedarea în comodat / folosință a spațiilor cu destinația de locuință, din clădirile încadrate, prin raport de expertiză tehnică, în clasa de risc seismic I (RsI), va fi interzisă, începând cu data încadrării în această clasă de risc seismic.

SHARE

Interdicţia va fi valabilă până la recepția de terminare a lucrărilor de intervenții, realizate în scopul creșterii nivelului de siguranță la acțiuni seismice, a clădirii existente, prevede un proiect de lege pregătit de Guvern, în urma recentelor cutremure din România.

Închirieri interzise la anumite clădiri cu risc seismic

Autoritățile au introdus și anterior reguli care au determinat evacuarea forțată a firmelor care ocupau spații la parterul blocurilor cu risc seismic, ulterior fiind admis un eșec, analizat de Profit.ro.

Acum, conform proiectului, se completează art. 5 din Legea nr. 212/2022 privind unele măsuri pentru reducerea riscului seismic al clădirilor, cu două noi alineate, alin. (2) și (3), prin care se instituie două interdicții temporare privind utilizarea clădirilor încadrate prin raport de expertiză tehnică în clasa de risc seismic RsI, după cum urmează:

Citeşte şi: Un nou cutremur cu magnitudine 4,1 s-a produs miercuri dimineaţă în Gorj

„(2) Se interzic organizarea și desfășurarea de activități permanente și/sau temporare în spațiile prevăzute la art. 2 lit. a), și altele asemenea care implică aglomerări de persoane, începând cu data încadrării prin raport de expertiză tehnică în clasa de risc seismic RsI a clădirii existente, până la recepția la terminarea lucrărilor de intervenții realizate în scopul creșterii nivelului de siguranță la acțiuni seismice.

(3) Se interzice închirierea sau cedarea în comodat/folosință a spațiilor cu destinația de locuință din clădirile încadrate prin raport de expertiză tehnică în clasa de risc seismic RsI, începând cu data încadrării în clasa de risc seismic RsI, până la recepția la terminarea lucrărilor de intervenții realizate în scopul creșterii nivelului de siguranță la acțiuni seismice a clădirii existente”, conform Profit.ro

Citeşte şi: Un cutremur puternic ar avaria peste 100 de primării, şcoli şi grădiniţe din judeţul Olt

Prin ”aglomerări de persoane” proiectul prevede ”prezența simultană a cel puțin 50 de persoane într-o încăpere, fiecăreia dintre acestea revenindu-i o arie de pardoseală mai mică de 4 mp”.

Proiectul prevede că toate contractele de închiriere din aceste clădiri aflate în derulare rămân în vigoare până la expirarea termenelor contractuale.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te