Cine sunt românii care primesc 13.000 de lei dacă se angajează. Nu toți știu că pot cere acești bani

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 26.02.2024 - 11:27
Tinerii care se angajează în 60 de la absolvire primesc primă de instalare Foto: Inquam Photos / Adel Al-Haddad

Sunt mulți români care nu știu că dacă se angajează pot primi o sumă mare de bani. Însă nu toată lumea știe de această sumă și puțini sunt cei care o solicită.

SHARE

Românii care se angajează la zeci de kilometri de casă pot primi o primă substanțială. Anul trecut câteva mii de oameni au primit acești bani. 

Motivul este că sunt puțini care știu că pot solicita suma respectivă.

Cine sunt românii care primesc 13.000 de lei dacă se angajează. Nu toți știu că pot cere acești bani

Este vorba despre șomerii care își găsesc locuri de muncă mai departe de domiciliu. Însă este nevoie să îndeplinească niște criterii.

Pentru a-i convinge pe șomeri să se angajeze, statul oferă bani sub forma unor diferite prime.

Prima de inserție este o primă care se acordă absolvenților. Absolvenți care se înregistrează în evidențele noastre și se înregistrează în termen de 60 de zile de la absolvire.

Dacă în acest termen își găsesc și un loc de muncă atunci la solicitarea acestora se acordă și această primă de activare care este de trei ori valoarea indicatorului social de referință. Indicatorul social de referință este 598 de lei și se actualizează în fiecare an”, a explicat Corina Scarlat, șef serviciu comunicare ANOFM.

Șomerii care își găsesc de lucru la mai mult de 15 kilometri de casă vor primi o subvenție de 0,5 lei pe kilometru, dar nu mai mult de 55 de lei pe zi ca să își acopere cheltuielile cu transportul.

De exemplu, cei care găsesc un job aflat la mai mult de 50 de kilometri de casă primesc 13.000 de lei primă de instalare sau pot opta să le fie acoperită o parte din chirie și utilități. 

Citește și: Ce șomaj infim ia un român care a muncit 10 - 20 de ani și a avut un salariu de 3000 de lei în acte?

În 2023 peste 2.600 de persoane au beneficiat de acești bani. Nu toți cei care se angajează știu că pot lua această sumă..

 În decembrie 2023, numărul șomerilor din România trecea de 230.000, dintre care peste 160.000 în mediul rural. Aproape 50.000 sunt tineri care au până în 29 de ani și nu au un loc de muncă, deși e nevoie mare de angajați în aproape toate sectoarele economiei.

Citește și: Câte sute lei ia un pensionar în plus la pensie dacă a făcut facultatea, armata sau a fost șomer

”Este greu să găsești candidați, chiar și pe poziții de entry-level și vedem de exemplu soluția importului de personal la care apelează cu succes angajatorii din construcții, din retail, din zona serviciilor, HoReCa, Turism, însă sunt domenii

 pentru care importul de personal nu poate fi o soluție viabilă și atunci angajatorii trebuie să găsească resurse în interorul țării”, a spus Ana Calugăru, reprezentantul unei platforme recrutare pentru stirileprotv.ro.

Pentru a-i convinge pe șomeri să se angajeze, statul oferă bani sub forma unor diferite prime.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te