Alegeri prezidențiale LIVE

Vezi rezultatele votului în timp real
Călin Georgescu 21,98 %
Marcel Ciolacu 21,62 %
87,09 %
Elena Lasconi 15,93 %
George Simion 14,67 %
Click aici pentru rezultate complete

Cine sunt românii care pot ieși la pensie după doar 12 ani de muncă? Care sunt condițiile?

DE Florin Budescu | Actualizat: 19.01.2024 - 08:08
Cine sunt românii care pot ieși la pensie după doar 12 ani de muncă - Foto: FreePik/RawPixel.com
Cine sunt românii care pot ieși la pensie după doar 12 ani de muncă - Foto: FreePik/RawPixel.com

Cine sunt românii care pot ieși la pensie după doar 12 ani de muncă? Care sunt condițiile? Persoanele cu deficiență vizuală gravă beneficiază de punctaj suplimentar pentru orice stagiu de cotizare.

SHARE

Cine sunt românii care pot ieși la pensie după doar 12 ani de muncă? Care sunt condițiile? Persoanele cu deficiență vizuală gravă beneficiază de punctaj suplimentar pentru orice stagiu de cotizare realizat astfel.

Condiția este să aibă un stagiu de cotizare contributiv de cel puțin o treime din stagiul complet de cotizare. Legea se va aplica din toamnă.

Cine sunt românii care pot să iasă oricând la pensie

Prevederile se regăsesc și în forma modificată recent a legii pensiilor. Noul act normativ este Legea 360/2023, privind sistemul public de pensii.

Unele dintre prevederile noii legi se aplică deja, de la 1 ianuarie 2024, dar textul legal este unul gândit, ca să spunem aşa, cu două viteze.

Cele mai multe prevederi legale, inclusiv a doua tranşă a majorării generale a pensiilor pe contributivitate, se aplică de la 1 septembrie anul acesta.

Citeşte şi: Noul an vine cu schimbări în acordarea cardurilor sociale pentru alimente. Care sunt noile reguli

Articolul 53 stipulează că "persoanele cu deficiență vizuală gravă beneficiază de pensie pentru limită de vârstă, indiferent de vârstă, dacă au realizat în aceste condiții un stagiu de cotizare contributiv de cel puțin o treime din stagiul complet de cotizare".

În acest articol al legii, există şi o oarecare contradicţie. Pensionarea este indiferent de vârstă, şi totuşi e condiţionată de stagiul de cotizare, pe care evident că nu-l poţi îndeplini decât dacă ai o anumită vârstă, atunci când ai "cel puţin o treime din stagiul complet de cotizare".

Art. 52 din Legea 360 arată că "persoanele care au realizat un stagiu de cotizare contributiv, în condiţii de handicap, beneficiază de reducerea vârstelor standard de pensionare prevăzute în Anexa nr. 5".

Citeşte şi: Bărbat cu piciorul amputat, umilit pentru pensia de handicap. „Trebuie să ai ambele picioare tăiate”

Reducerea stagiului este "în funcţie de gradul de handicap, dovedit cu certificat de încadrare în grad şi tip de handicap cu valabilitate permanentă".

Prevederea este în condiţiile Legii nr. 448/2006, privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, astfel:

a) cu 15 ani, în situaţia asiguraţilor cu handicap grav, dacă au realizat, în condiţii de handicap, un stagiu de cotizare contributiv de cel puţin o treime din stagiul complet de cotizare;

b) cu 10 ani, în situaţia asiguraţilor cu handicap accentuat, dacă au realizat, în condiţii de handicap, un stagiu de cotizare contributiv de cel puţin două treimi din stagiul complet de cotizare;

Citeşte şi: Sute de mii de pensionari vor avea venituri cu 1.000 lei mai mici în 2024. De ce li se taie banii?

c) cu 10 ani, în situaţia asiguraţilor cu handicap mediu, dacă au realizat, în condiţii de handicap, stagiul complet de cotizare.

(2) La calculul stagiului de cotizare contributiv prevăzut la alin. (1) nu se iau în considerare perioadele de asigurare voluntară în baza unui contract de asigurare.

Şi însoţitorii acestor persoane primesc bani de la stat.

"În prezent, cuantumul indemnizaţiei pentru însoţitor reprezintă 80% din valoarea unui punct de pensie, stabilită în condiţiile legii. Indemnizaţia pentru însoţitor se suportă de la bugetul de stat", arată Legea 263/2010, privind sistemul unitar de pensii publice, la art. 77, care se referă la pensia de invaliditate.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te