Cine sunt pensionarii care au pensie de 500 lei pe zi? Cum se explică pensia colosală primită lunar?

DE Alex Darvari | Actualizat: 26.11.2023 - 18:09
Cine sunt pensionari care au pensie de 500 lei pe zi. - Foto: Freepik

Există pensionari care iau 500 de lei pe zi în contul pensiei lor. Pensia colosală a fost explicată de un fost ministru al justiției.

SHARE

Mii de pensionari iau 500 lei pe zi ca pensie, ajungând, la final de lună să încaseze o pensie colosală, de peste 15.000 de lei. Aceștia sunt magistrații, dar și alți pensionari speciali cum ar fi militari, piloți, foști diplomați sau deputați.

Fostul ministru al justiției, Robert Cazanciuc, a explicat de ce magistrații iau 500 de lei pe zi la pensie. Pensia medie în magistratură este de 22.000 de lei, astfel că mulți din cei peste 5.000 de magistrați pensionari iau o pensie chiar mai mare de 500 lei pe lună.

„Am fost şi magistrat şi cred că sunt, în momentul de faţă, nu ştiu dacă e de bine sau de rău, singurul din Parlamentul României care a trecut prin cele trei puteri. Eu, când am început ca procuror activitatea, în 1995, aveam salariu 80 de dolari pe lună.

Cine sunt pensionarii care au pensie de 500 lei pe zi?

După doi ani de zile mi-am cumpărat o Dacie 1300 din Germania şi, ca să fac naveta cu maşina, ne adunam patru procurori ca să putem plăti benzina. Altfel nu puteam.

Deci din salariul meu mi-era imposibil să merg în fiecare zi cu maşina şi când a intrat Palatul de Justiţie în reparaţii şi ne-au împrăştiat care încotro, a trebuit să găsim formule şi puneam mână de la mână să cumpărăm benzină. Astăzi e o istorie aproape neverosimilă.

Dacă salariul meu era 80 de dolari pe lună, azi pensia e de o sută de dolari pe zi. Am avut discuţia cu mulţi dintre ei şi am spus că s-a ajuns la un nivel... cred că suntem raportat la salariul mediu, pe locul I, II, III, oricum pe podium în Europa”; a povestit Robert Cazanciuc sâmbătă, la Prima Tv.

Citește și: Câte sute de lei ia în plus la pensie cineva pensionat anticipat, la 57 ani, după recalculare ?

Cazanciuc zice că această pensie colosală e o formă de protecție a magistratului. „E clar că e nevoie de protecţie. (...) Şi pensia este parte a componentei de protecţie a magistratului.”, a spus fostul ministru al justiției.

Cazanciuc zice că e normal ca magistrații să fie plătiți cu salarii de 5.000 - 8.000 euro pe lună. Eu cred că salarizarea este potrivită pentru funcţia socială a unui judecător, numai că judecătorii şi procurorii mai au o datorie faţă de societate: să înţeleagă că nu e un privilegiu pe care îl au şi au o datorie în continuare.

Citește și: 2.000.000 pensionari nu primesc bani în plus la pensie la recalculare. Cine sunt? Care e explicația?

Ce pensii au magistrații

Magistraților le-a crescut pensia, în noiembrie, cu 200 de lei, față de octombrie. Pensia medie încasată de cei 5.407 pensionari a fost de 22.180 lei în noiembrie.

Cea mai mare pensie a acestora nu e plătită pe baza contributivității. Partea de pensie pentru care magistrații nu au contribuit se ridică la 19.960 lei în noiembrie, față de 19.778 lei în octombrie, cu 200 lei mai mult.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te