Cine sunt cei 300.000 de pensionari care rămân cu 400 de lei în plus la pensie? Anunț oficial

DE Alex Darvari | Actualizat: 05.03.2024 - 18:33
Cine sunt cei 300.000 de pensionari care rămân cu 400 de lei în plus la pensie? Anunț oficial - Foto: Freepik

Cine sunt cei 300.000 de pensionari care rămân cu 400 de lei în plus la pensie, a explicat fostul ministru al muncii, Marius Budăi, care a făcut o serie de clarificări legate de contribuția la sistemul de sănătate.

SHARE

Un număr de 300.000 de pensionari nu vor trebui să dea 400 de lei din pensie drept contribuție la Asigurările de Sănătate, așa cum a existat o propunere în Parlament. 

Citește și: În ce condiții poți cumula pensia cu salariul? De la ce vârstă poți face acest lucru?

Citește și: Cine va lua pensii și indemnizații mai mari, în martie? Ce bani primesc în plus mamele cu copii?

Citește și: DOCUMENT Cât a muncit un pensionar umilit cu 110 lei pensie? Cât va primi în plus la recalculare?

Citește și: Cine sunt pensionarii care primesc 493 de lei în plus la pensie. Diferențe mari între județe

Cine sunt cei 300.000 de pensionari care rămân cu 400 de lei în plus la pensie? Anunț oficial

Anunțul a fost făcut de fostul ministru al Muncii, Marius Budăi. Fostul ministru al Muncii a precizat că respinge propunerea de a impune CASS pentru pensiile peste 4.000 de lei.

Din calculele Newsweek România, există puțin peste 300.000 de pensionari care au pensie peste 4.000 de lei. Aceștia ar fi trebuit să plătească 400 de lei din pensie (10%) contribuție la sistemul de sănătate.

Citește și: Cine sunt românii care iau pensie majorată din martie? Despre ce sume e vorba? De ce există supărare

Contribuția de Asigurări Sociale de Sănătate (CASS) este o contribuție obligatorie pe care angajatorii și angajații o achită lună de lună către bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate din România. Scopul este acela de finanțare a sistemului de sănătate și de asigurare a accesului la servicii medicale de calitate pentru toți cetățenii țării.

Nu este prima încercare

În ianuarie 2023, Curtea Constituțională a declarat neconstituțională intenția legislativă de impunere a plății contribuției la sănătate (CASS) pentru pensiile ce depășesc 4.000 de lei, prin ordonanță de urgență dată în 2022.

„Curtea a reținut că Ordonanța de urgență a Guvernului nr.130/2021 a diminuat cuantumul pensiei prin instituirea unei contribuții la bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate. Ori, prin ordonanță de urgență nu se poate diminua cuantumul pensiei, nici prin instituirea de impozite, nici prin instituirea de alte contribuții, pentru că o asemenea măsură conduce la o afectare a dreptului la pensie prevăzut de art.47 alin.(2) din Constituție, fiind, astfel, contrară art.115 alin.(6) din Constituție, care interzice afectarea drepturilor și libertăților fundamentale prin ordonanțe de urgență”, a fost motivarea Curții.

Ce a mai zis Budăi

Fostul ministru spune că prin creșterea salariilor a crescut și contribuția la fondul de pensii.

Creşterea salariilor a alimentat în prima lună a acestui an bugetul de pensii cu 25,7% mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, a declarat fostul ministru al Muncii, deputatul Marius Budăi, la Agerpres.

Potrivit acestuia, salariul mediu net a făcut un salt impresionant, depăşind 1.000 de euro, cu un avans de 15,5% faţă de anul precedent, în timp ce pensia medie pentru limită de vârstă a trecut de pragul de 500 de euro, ajungând la 2.563 de lei.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te