Ce se întâmplă cu vârsta de pensionare? „Există îngrijorare în România”. Explicații oficiale

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 03.12.2023 - 11:20
Ce se întâmplă cu vârsta de pensionare Foto: Freepik.com - rol ilustrativ

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a făcut recent declarații cu privire la vârsta de pensionare în România. Aceasta este condiționată de creșterea speranței de viață.

SHARE

Într-un interviu acordat recent, ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a explicat ce se întâmplă cu vârsta de pensionare în România. Ea a explicat că este legată de creșterea speranței de viață. 

Ce se întâmplă cu vârsta de pensionare. Declarația surprinzătoare a ministrului Muncii

Vârsta de pensionare nu va crește în România, dacă este legată de speranța de viață. Este o declarație surprinzătoare a ministrului Muncii, pentru Alba24

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a explicat modul în care va crește în viitor vârsta de pensionare în România.

”Există îngrijorare în România legată de creșterea vârstei de pensionare. Cum se va face acest lucru în viitor și cum va fi corelată cu creșterea speranței de viață? Concret, cine calculează acest indicator?” a fost întrebată Simona Bucura – Oprescu.

Citește și: Revoltător. Pensionari cu pensii sub 1.300 lei nu iau bani în plus la recalculare. Care e motivul?

”În primul rând trebuie să știți că aceasta este o garanție că vârsta de pensionare în România nu va crește arbitrar, ad-hoc, în funcție de guvernele care vor fi la guvernare.

Deci ați văzut că am introdus în lege un articol care prevede că vârsta de pensionare nu va putea crește decât dacă crește în mod semnificativ speranța de viață.

Probabilitatea asta, din păcate pentru noi, este aproape zero. Prin urmare, vârsta de pensionare în România nu va crește.

Singura vârstă de pensionare care crește este, în baza noii legi, este vârsta de pensionare pentru femei, dar care, a fost o condiție la impuse și nu la liber-alese.

Citește și: 2.000.000 pensionari nu primesc bani în plus la pensie la recalculare. Cine sunt? Care e explicația?

A fost deja o condiționalitate care a venit din PNRR-ul negociat de guvernele de dreapta din 2021, pe care noi am îndulcit-o pentru românce, cu cele două măsuri complementare.

Am echilibrat prin perioada de creștere copil, stagiul de cotizare contributiv, respectiv pentru fiecare copil se reduce vârsta de pensionare cu șase luni.

Noi avem acum 62 de ani și o lună vârsta de pensionare în sistemul public de pensii.

Până în 2030 vom avea 63 de ani vârsta de pensionare, iar până în 2035, va trebui să avem vârstă de pensionare de 65 de ani pentru femei.

Citește și: Șocul unui pensionar cu 800 lei pensie, după 32 ani de muncă. Cum se explică? Cât ia la recalculare?

Dar, pentru că noi nu pedepsim femeile, am venit cu echilibrarea acestei creșteri a vârstei de pensionare, cu scăderea datorită nașterii și creșterii copiilor, respectiv cu considerarea perioadei de creștere a copilului drept perioadă contributivă” a spus ministrul Muncii.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te