Ce scutire au românii care se grăbesc să-şi achite impozitele în 2024 și cum poți folosi recompensa

DE Alin Crișan | Actualizat: 12.12.2023 - 21:51
Ce scutire au românii care se grăbesc să-şi achite impozitele în 2024 și cum poți folosi recompensa - Foto: Arhivă/ Imagine cu caracter ilustrativ

Ce scutire au românii care se grăbesc să-şi achite impozitele și cum poți folosi recompensa în 2024? Află în articol ce poți primi dacă îți achiți taxele mai repede.

SHARE

Românii care achită la timp impozite către stat vor primi o bonificație de 3% din impozitul pe profit. Aceștia vor trebui să achite anticipat impozitul trimestrial datorat, sub rezerva îndeplinirii cumulative a condiţiilor prevăzute de lege.

Contribuabilii buni-platnici vor primi o bonificație de 3% pentru realizarea de investiţii:

„Propunem ca toţi contribuabilii buni-platnici, plătitori de impozit pe profit sau de impozit pe venitul microîntreprinderilor, care în ultimul an au achitat impozitul datorat trimestrial/plata anticipată până la termenele scadente şi care la data de 1 ianuarie 2024 nu înregistrează obligaţii fiscale restante la bugetul general consolidat, să beneficieze de o bonificaţie de 3% exclusiv pentru realizarea de investiţii prevăzute în Catalogul privind clasificarea şi duratele normale de funcţionare a mijloacelor fixe, aprobat prin Hotărâre a Guvernului.

Ce scutire au românii care se grăbesc să-şi achite impozitele și cum poți folosi recompensa în 2024

Grupa 1 – Construcţii; Grupa 2 – Instalaţii tehnice, mijloace de transport, animale şi plantaţii, precum şi pentru susţinerea învăţământului profesional-dual”, se arată în proiect.

Taxe 2024. Propunerea legislativă completează Legea nr.227/2015 privind Codul Fiscal
Este necesar ca investiția să facă parte din categoriile investiții prevăzute de prezenta lege:

Citește și: Salariul minim, majorat cu sute de lei din 2024. Când va intra în vigoare noua creștere

„Bonificaţia de 3% poate fi utilizată de către contribuabil şi pentru cofinanţarea unei/unor investiţii mai mari decât valoarea bonificaţiei, sub condiţia să facă parte din categoriile de investiţii prevăzute de prezenta lege”, se arată în expunerea de motive.

Din punct de vedere bugetar, impactul măsurilor propuse va fi pozitiv pe termen scurt, mediu şi lung.

Scopul acestui proiect este de a stimula conformarea fiscală voluntară şi asigurarea finanțării trimestriale a bugetului de stat:

„Bonificaţia va stimula conformarea fiscală voluntară şi va asigura finanţarea trimestrială a bugetului de stat (impact bugetar pozitiv asupra finanţării deficitului bugetar şi asupra dinamicii datoriei publice, inclusiv prin diminuarea cheltuielilor cu dobânzile în sarcina datoriei publice.

Bonificaţia acordată se utilizează exclusiv pentru finanţarea investiţiilor în construcţii, dotări, capitalizare, creşterea producţiei şi formarea forţei de muncă. Aşadar, impactul este pozitiv asupra creşterii economice şi asupra dinamicii PIB.

De asemenea, descurajează operaţiunile de optimizare fiscală şi stimulează conformarea fiscală voluntară a agenţilor economici din România”, se mai arată în expunerea de motive.

Citește și: Amendă și de 10.000 lei pentru românii care nu respectă această regulă de la 1 ianuarie 2024

Proiectul va fi dezbătut şi supus votului plenului Camerei Deputaţilor, în calitate de for decizional în acest caz.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te