Salariul pe care ar trebui să îl aibă un român ca să obțină o pensie de minim 3.000 de lei, în 2023

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 09.07.2023 - 19:24
Imagine cu caracter iustrativ Foto: pexels.com
Imagine cu caracter iustrativ Foto: pexels.com

Valoarea punctului de pensie a crescut anul acesta cu 12,5%, în România. Milioane de oameni au început să-și facă din nou calcule. Unii sperau că vor primi mai mulți bani, dar au avut surprize.

SHARE

Românii cu salarii mari au și pensii pe măsură, exceptându-i pe cei cu pensiile speciale. Punctul de pensie a crescut anul acesta cu 12,5%, conform Casei Naționale de Pensii (CNPP). Astfel că milioane de români au început să-și facă din nou calcule.

Astfel, pentru a obține o pensie de minim 3.000 de lei, un român ar trebui să primească brut, peste 10.000 de lei.

Cât trebuie să aibă un român salariul pentru a câștiga o pensie de 3.000 de lei în 2023

Conform CNPP, la începutul anului, punctul de pensie a crescut cu 12,5%, ajungând la 1.785 de lei.

Conform autorităților, ”cuantumul pensiei se determină prin înmulţirea punctajului mediu anual realizat de asigurat cu valoarea unui punct de pensie. 

Punctajul mediu anual realizat de asigurat se determină prin împărţirea numărului de puncte rezultat din însumarea punctajelor anuale ale asiguratului la numarul de ani corespunzător stagiului complet de cotizare.

Citește și: Cât de mari sunt salariile în România: Moldova, sub Transilvania

Numărul de puncte realizat în fiecare lună se însumează, iar prin împărţirea la 12 rezultă punctajul anual al asiguratului în anul respectiv.

Punctajul lunar se calculează prin raportarea câştigului salarial brut sau, după caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale, la câştigul salarial mediu brut din luna respectivă, comunicat de Institutul Național de Statistică".

Așadar, valoarea pensiei este echivalentă cu un Punctaj mediu anual înmulțit cu Valoarea punctului de pensie (1.785 lei).

Altfel spus, dacă o persoană are o vechime în muncă de 40 de ani, punctajul mediu anual va rezulta din însumarea tuturor punctajelor medii, apoi împărțirea lor la 40, conform următoarei formule:

Punctaj mediu anual = (Punctaj anual 1 + Punctaj anual 2 + … + Punctaj anual 40): Nr. ani stagiu complet – 40 ani

Citește și: Cine este românul cu cel mai mare salariu. A încasat 9,4 milioane de dolari anul trecut

Punctajul anual se determină prin împărţirea la 12 a sumei punctajelor lunare realizate în anul calendaristic respectiv, iar punctajul lunar se calculează prin raportarea câştigului salarial brut (venitului lunar al asiguratului) la indicele salariului mediu brut din luna respectivă:

Astfel, o persoană care a câștigat pe toată durata activității sale profesionale un salariu brut echivalent cu salariul mediu brut lunar din fiecare perioadă a trecutului său profesional, atunci punctajul lunar ar fi 1.

Concomitent, punctajul mediu anual s-ar reduce similar la 1, prin corelarea cu anii de muncă.

Astfel, calculul final arată că o persoană care a început să lucreze în anul 1983 și a menținut pe parcursul întregii cariere un venit corelat direct cu salariul mediu brut din fiecare lună începând cu 1983 și până în prezent, dacă va ieși la pensie anul acesta, va încasa o pensie de 1.785 de lei.

Dar pentru ca o persoană să încaseze o pensie de 3.000 de lei după întreaga activitate, dacă se pensionează în 2023, ar fi trebuit, în medie, să încaseze pe perioada întregii activități un salariu care să se raporteze într-o proporție de 1.68 la salariul mediu brut din fiecare lună a activității sale profesionale.

Specialiștii spun însă că, vedere că salariul mediu brut în anul 2023 se încadrează în marja de 6.789 de lei, atunci, ajustând mereu calculul la indicii economici istorici din momentul începerii activității economice și până în prezent, pentru a obține o pensie de 3000 de lei, un român ar trebui să fi menținut venituri brute constante echivalente unui salariu brut lunar din 2023 de aproximativ 11.400 de lei, adică undeva la 6.700 de lei net.

Cât va creşte punctul de pensie în 2024

Lucrurile se complică pentru pensionari din 2024, pentru că vorbim despre o nouă formulă de calcul şi mai stufoasă. Însă, acest lucru s-ar putea transforma în bani mai mulţi încasaţi de pensionari.

Asta pentru că valoarea punctului de pensie se majorează cu rata medie anuală a inflaţiei, la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat.

Majorarea valorii punctului de pensie ar urma să se stabilească anual prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat, scrie observatornews.ro.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te