Nouă decizie a Instanței pentru pensionarii cu grupe de muncă. Cine câștigă și cine pierde la pensie

DE Alex Darvari | Actualizat: 21.05.2025 - 16:19
Decizia bombă a Instanței care crește pensie pentru pensionarii cu grupe de muncă. Ce bani câștigi? - Foto: Freepik
Decizia bombă a Instanței care crește pensie pentru pensionarii cu grupe de muncă. Ce bani câștigi? - Foto: Freepik
Decizia bombă a Instanței care crește pensiile pentru pensionarii cu grupe de muncă. Ce bani câștigi? - Foto: Freepik
Decizia bombă a Instanței care crește pensiile pentru pensionarii cu grupe de muncă. Ce bani câștigi? - Foto: Freepik

Avem o decizie sau mai bine zis o clarificare a unui Tribunal legată de pensiile acelor pensionari care au grupe de muncă. Fiecare pensionar își poate da seama cum îl afectează decizia.

SHARE

O nouă lege a pensiilor a intrat în vigoare la data de 1 septembrie. O dată cu intrarea în vigoare a acestei legi a apărut și o nouă formulă de recalculare.

Formula de recalculare intrată în vigoare în urmă cu 8 luni oferă o pensie mai mare și puncte bonus acelor pensionari care au lucrat peste 25 de ani.

Decizia bombă a Instanței pentru pensionarii cu grupe de muncă. Cine câștigă și cine pierde la pensie

În noua formulă de calcul a pensiilor au apărut acele puncte de stabilitate care se dau dacă pensionarul a lucrat peste 25 de ani. După formula:

- 0,50 puncte de stabilitate/an, pentru anii din intervalul 26 - 30 de rămânere în muncă, inclusiv; 

0,75 puncte de stabilitate/an, pentru anii din intervalul 31 - 35, inclusiv;

1 punct de stabilitate/an, dacă ai muncit peste 35 de ani.

Această recompensă a nemulțumit pensionarii cu grupe de muncă sau care au lucrat în „condiții speciale”. Ei nu au mulți ani munciți și, astfel, nu au luat creșteri de pensie.

Pensionarii cu grupe de muncă vor pensii mai mari în instanță

Newsweek a relatat că mulți pensionari au cerut punctaje mai mari pentru anii munciți în condiții speciale sau grupe de muncă. Anul trecut, Curtea Supremă le-a dat dreptate.

Înalta Curte a decis că asimilarea perioadei în care salariaţii au desfăşurat activităţi încadrate în grupa a II-a de muncă, unui stagiu de cotizare în condiţii speciale de muncă, produce efecte sub aspectul majorării punctajelor lunare cu 50%”. Anul acesta a mai dat o decizie prin care cere tribunalelor să aplice unitar decizia de majorare a punctajelor.

Newsweek a scris pe larg în LINK de mai jos:

Citește și: Instanța ordonă creșterea pensiilor pentru pensionarii cu grupe și condiții speciale. „Nu amânați!”

Lupta pentru clarificarea unor aspecte legate de perioadele contributive sau necontributive continuă în instanță.

Tribunalul Bistrița Năsăud a decis că perioadele suplimentare la vechimea în muncă/stagiul de cotizare prevăzute la art. 15 din lege reprezintă stagiu de cotizare contributiv. Tribunalul a cerut un punct de vedere în această speță de la Înalta Curte de Casați și Justiție.

Ce spune Articolul 15 din Legea Pensiilor?

Articolul 15(1) Pentru perioadele care reprezintă, conform legii, stagiu de cotizare realizat în locurile de muncă în condiții deosebite sau în condiții speciale se acordă perioade suplimentare, care constituie stagiu de cotizare în condiții normale, după cum urmează:

a) 4 luni pentru fiecare an lucrat în locuri de muncă în condiții deosebite;b) 6 luni pentru fiecare an lucrat în locuri de muncă în condiții speciale.

(2) Constituie stagiu de cotizare în condiții normale de muncă și perioadele suplimentare la vechimea în muncă acordată în baza legislației anterioare datei de 1 aprilie 2001 pentru perioadele realizate în grupa I și/sau a II-a de muncă.

(3) Constituie stagiu de cotizare în condiții normale de muncă și perioada suplimentară acordată pentru perioadele de stagiu de cotizare realizate în condiții deosebite și/sau speciale de muncă după data de 1 aprilie 2001.

Ce a decis tribunalul legat de grupele de muncă?

Legea 360/2023, trebuie interpretate în sensul că perioadele suplimentare la vechimea în muncă acordată în baza legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001 pentru perioadele realizate în grupa I şi/sau a II-a de muncă şi perioada suplimentară acordată pentru perioadele de stagiu de cotizare realizate în condiţii deosebite şi/sau speciale de muncă după data de 1 aprilie 2001, constituie stagiu de cotizare contributiv, în sensul prevederilor art. 3 lit. r) din lege.

Noţiunea de „perioade necontributive” a fost definită la art. 3 lit.k) ca reprezentând - perioadele recunoscute ca vechime în muncă sau, după caz, ca stagiu de cotizare în baza unor acte normative specifice care vizează anumite categorii de persoane, pentru care nu există obligaţia plăţii contribuţiilor de asigurări sociale, dacă persoana a fost asigurată în sistemul public.

Decizia este mai jos:

Rezultă din aceste prevederi că se încadrează în noţiunea de perioade necontributive – perioadele recunoscute ca vechime în muncă sau ca stagiu de cotizare, în baza unor acte normative cu caracter special, anumitor categorii de persoane – cum ar fi de exemplu celor care intră sub incidenţa Decretului-lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum şi celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri, republicat.

Vechimea suplimentară în muncă pentru activitatea desfăşurată în grupe superioare muncă, sau stagiu suplimentar acordat celor care au lucrat în condiţii speciale/deosebite, nu reprezintă o astfel de perioadă – aceste sporuri de vechime/stagiu de cotizare, fiind recunoscute prin legislaţia anterioară ce constituia drept comun în materia drepturilor de asigurări sociale, în considerarea condiţiilor de muncă în care salariaţii şi-au desfăşurat activitatea, iar nu prin raportare la anumite circumstanţe/caracteristici personale.

Tot odată, pentru perioadele lucrate în condiţii de muncă grele s-au datorat contribuţii de asigurări sociale superioare faţă de cele prestate în condiţii normale de muncă, tocmai în considerarea beneficiilor acordate (spor de vechime, majorare punctaje).

Concluzia se impune, având în vedere şi faptul că în conţinutul art. 15 din lege aceste perioade suplimentare la vechimea în muncă/stagiu de cotizare au fost încadrate ca stagiu de cotizare în condiţii normale, ori stagiile de cotizare realizate în condiţii normale (potrivit art. 26) sunt întotdeauna stagii contributive, în sistemul public de pensii regula fiind contributivitatea.

A interpreta în sens contrar ar însemna a nega beneficiile acordate de legiuitor pentru munca depusă în condiţii grele de muncă, cât şi o încălcare a principiului contributivităţii – ajungându-se în situaţia ca unor peroane care au muncit o perioadă egală de timp, în condiţii diferite şi cu achitarea unor contribuţii superioare, să le fie recunoscută aceeaşi perioadă ca stagiu de cotizare ca unei persoane care a cotizat mai puţin şi a lucrat în condiţii normale de muncă.

Decizia este AICI Comentariul asupra deciziei îi aparține domnului Sorin Nemeș.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te